Flytta till Grekland

Av Piary3
30 jan. 2014 00:46
Visningar: 7250
Jag vill flytta till Grekland. Vad måste man göra och tänka på för att det ska gå att fixa :)
Av Hille2
30 jan. 2014 06:26
Ja, det är ju fritt att flytta vart man vill inom EU. Ett större problem i Grekland är väl att försörja sig. Det är dåligt med jobb, jättemånga arbetslösa och dåligt betalt för de som jobbar. Har du en högre utbildning som är eftertraktad så är det en fördel, men du är ändå underbetald i de flesta fall. Ett alternativ kan vara att försöka få säsongsjobb på något svenskt charterbolag, t.ex. som reseledare, guide, hotellpersonal osv. Då är det en fördel att ha någon form av utbildning eller vana.
Av Marilcj
30 jan. 2014 07:08
Håller med Hille2, Grekland ingår i EU så inga problem att flytta, men som sagt va dåligt betalt!
Hotell o Restaurangbranschen exempelvis är de sämst betalda här hemma i Sverige och i Grekland är det ju ännu sämre, kompisar till min dotter jobbade under en säsong i en bar och det var att jobba 12-14 tim/dag deras lön var boende i rum för 4 pers m toa o dusch i korridoren samt mat....fickpengar fick de dra in på dricks.
Sen är det ju ett väldigt dyrt land att leva i just nu.

Men Vill du flytta dit så börja med att skaffa boende, se till att ha ditt kapital utanför landet, typ kvar på svensk bank, kolla med din a-kassa om du har någon hur den funkar om du flyttar utomlands.
Lär dig språket o vart i landet du flyttar så anpassa dig efter grekerna! var aktiv o sök kontakt m folket???de uppskattar oss som turister men idagsläget är de inte glada för utlänningar som flyttar dit o konkurrerar om jobben.
25 mars 2014 09:39
Hej! Även jag vill flytta till Grekland. Hör gärna av dig till mig Piaty3. >Citerat från Piary3:
Jag vill flytta till Grekland. Vad måste man göra och tänka på för att det ska gå att fixa :)
23 apr. 2014 14:01
Av egen erfarenhet

Vill man flytta till Grekland så är det fritt fram. Det krävs ingen särskild uppehålls- eller arbetstillstånd som man skall söka i förväg - att lönerna är betydligt lägre därnere än i Sverige jämnas ut av de riktigt låga livskostnaderna.

Man borde dock i förväg ordna med den Svenska byråkratin - ty man vill gärna ha någon sorts trygghet samt möjlighet att någon gång komma över på besök eller återvända.

Försäkringskassan - Skaffa dig gärna en europeisk försäkringskort (kostandsfritt) samt ordna med en A1 (E101) intyg. Gör att Du fortsätter vara försäkrad i Sverige (får omedelbar och bra vård om det behövs) samt underlättar för din potentiella arbetsgivare som slipper betala de orimliga och skyhöga grekiska arbetsskatter och den svindyra, onödiga statliga tvångsförsäkring.
Skattemyndigheten - Man behöver inte betala svensk skatt under tiden man bor och arbetar i utlandet men är man borta längre än ett årstid (sammanhängande) så borde man tala med skattemyndigheten.

Michael

h2orhodes.com