Flygförvirring

Av Foppis
20 feb. 2011 15:12
Visningar: 4275
Jag sitter och skall boka flyg till Skottland Edinburgh, i Juli. Har som alternativ att flyga med Norwegian men det går bara från Arlanda och vi bor i Småland och det är mycket smidigare för oss att flyga från Göteborg.
Därför faller nog valet ändå på Ryanair (har fullkomligt manglat efter andra flyg och bolag, men det blir jättedyrt och det blir lång restid med mellanlandningar).

Jag har försökt läsa ut så mycket jag kan om Ryanair men blir ändå förvirrad... kan någon hjälpa oss lite?
Vi brukar ju flyga charter :p och då är det ju bara att "hänga med" :)

Incheckning online - det har jag någorlunda kläm på. Men hur checkar man in bagaget?? Skall det anmälas online också, vart går man för att lämna väskor?
När jag kollat på pris ser jag att det kostar per väska och kilo som man fyller i vid bokning, men kostar det ytterligare vid incheckningen?

Vi flyger tillbaka tidigt på morgonen (om jag väljer Ryanair) och undrar på en stor flygplats som Edingburgh hur vi skall fixa detta med inbokningar av bagage osv.

Kan någon som flygit mellan Göteborg - Edinburgh med Ryanair berätta lite. Samt om ytterligare dolda kostnader osv.

VI skall åka tre vuxna och sedan bila en vecka, så man vill ju ha lite pengar kvar att spendera denna vecka och inte slösa allt för mycket på flyget ;)

Tack på förhand!!
20 feb. 2011 20:47
Hej!

Om ni ska resa med ryanair så kostar det extra om ni vill ha incheckat baggage. Annars är endast kabin baggage som är tillåtet utan kostnad.

Jag rekommenderar att ni väljer ett annat flygbolag. Norwegian´s regler är bra.

De avgår även från köpenhamn.

Jämför flygpriser på http://www.skyscanner.se

Om du bor i småland är väl köpenhamn närmast, både swebus och tågen stannar på flygplatsen.
Tommy
Av Charina
21 feb. 2011 11:03
Sturup o Kalmar finns oxo. Glöm inte det!
Av Foppis
21 feb. 2011 18:44
Tack för era svar! Men jag har kollat varenda flygplats i Sverige och hittar inget bra alternativ om det inte skall bli en massa mellanlandningar eller "svindyrt". Kastrup är förvisso ett alternativ, men hittar inte heller där bra anslutningar det datum vi skall åka tyvärr. Blir väldigt långa väntetider och dyra tågbiljetter för tre vuxna. Buss passade inte alls med tiderna.

Så..... det får nog bli Ryanair i alla fall, får försöka forska lite mer om deras villkor osv. :)
21 feb. 2011 21:55
Lite om Ryan air...jag har flugit med dem till Girona, Madrid, London o Dusseldorf, inte Edinburgh dock. Tycker inte det är några konstigheter med deras bokning. Det viktiga är att du har skrivit ut allt innan, och angett och betalat för bagaget du ska checka in, det funkar väl för både hem o utresan. På Säve går man då till incheckningen/bagaginlämningen lämnar fram sina papper o lämnar väskorna för incheckning.. De är väldigt noga med bagagevikten, i London fick jag omfördela till handbagage då min väska vägde över 15 kg... Man kan göra en provbokning, så får man hum om avgifterna, tror inte man kommer undan kortavgift om man inte har deras kort t.ex..

Det kan vara rejält med kö till bagageinlämningen på vissa ställen. Har bara positiva erfarenheter av att flyga med dem.. Inga numrerade sittplatser, först till kvarn gäller. Man kan (personligen tycker jag det är onödigt) köpa till förturspåstigning.

Man kan kolla på deras hemsida m.a.p transfer t.ex.

Lycka till o ha en bra semester, tycker inte du ska oroa dig. Fast Säve är ingen kul flygplats....
Av Foppis
22 feb. 2011 07:34
Tack Reselover!

Då bokar jag Ryanair, verkar ju inte så krångligt ändå... Får väl prov väga bagage, vi vill ju handla med något hem om inte annat lite god Whiskey så det finns lite marginal på vikten ;)

Ser fram emot Skottlandsveckan!
22 feb. 2011 11:53
Du fick jättebra svar av Reselover men jag vill bara poängtera viktigheten att inte ha för stort handbagage, Dom t o m säljer 'Ryanair säkra' handbagageväskor på en 'flik' när du bokar. Du får inte heller ha mer än 1 handbagage så har du dessutom en handväska så räknas den också som handbagage. Planera detta noga så du inte råkar ut för att tvingas checka in ett tänkt handbagage på plats på Säve. Då blir det dyrt.

Själv har jag flugit många gånger med dom men har tröttnat tillräckligt på deras attityder att jag i möjligaste mån försöker undvika dom. Vi får tjäna riktigt mycket pengar nuförtiden för att åka med dom. Men visst, vi planerar också Edinburgh, antagligen ett nyår. Och precis som du vet vi att Ryanair (tyvärr) är det bästa alternativet om man ska flyga från Göteborg. Ha en trevlig semester. Skottland är kanon!!
22 feb. 2011 19:55
Jovisst handbagagemåtten är också viktiga. jag har ofta typ en Lagerhaus-kasse som handbagage, i den kan jag slänga ner handväskan m.m. Men när man ser deras priser till Edinburgh bl.a på vissa resor så är det inte mycket tvek. Brukar hålla tiderna bra också!
Av Foppis
22 feb. 2011 19:59
Bra tips! Vi får se till att handbagaget blir minimalt. Dum fråga men jag antar att ett handbagage per person är tillåtet? Jag får ha min handväska och min man en liten ryggsäck så skall det nog gå bra :)

En annan fråga från mig som okunnig... bagage "tags", sätter de på dem vid bagageinlämningen, eller var får man tag på dem?

Som sammanfattning:
Prov väg bagaget 15 eller 20 kilo utifrån det man bokat online (om man inte reser med enbart handbagage).
Skriv ut boardingcard och checka in hemifrån, skriv ut allt och på flygplatsen gå direkt till bagageinlämning och sedan till säkerhetskontrollen.
Se till att handbagaget inte är för stort och väger max 10 kilo per person (undrar om en vanlig ryggsäck funkar?).
Vill man ha prioriterad bordning så kostar det extra.
Har jag uppfattat det rätt?

Vad bra det är med detta forum, där man kan få svar på allt :) Tack, vi skall ha en härlig resa till Skottland!
22 feb. 2011 20:23
Hej! Jo så funkar det. Det är ett handbagage per person som gäller. Bagagetag sätter den personen på som jobbar i bagageinlämningen. Dottern flög dit med Ryan i höstas, (utan incheckat bagage)..hon hälsar att det går jättebra bussförbindelser till/från Centralstationen från ca 4 på morronen, var 10:e minut i högtrafik.
Av Lasse42
14 mars 2011 12:51
Vi har gjort sammanlagt 56 enkelresor med Ryanair och blivit vana med deras rutiner. Se till att kryssa för inget bagage, ingen reseförsäkring, ingen hyrbil mm så går det bra.
Incheckning online gör ju att Du slipper den kön, bara att printa ut innan Du åker hemifrån. Du får betala 50 kronor/person för kontokortskontroll om Du intr har ett förbetalt Mastercard annars är det pris som står i listan. Bagage över 10 kg/person kostar mycket och krånglar till det. Se till att Ni får allt i en väska/person, hoppa över Priorety, Ni får alltid plats bredvid varann ändå om Ni inte är sist i kön. Om Ni inte har mer än 10 kg går Ni ju direkt till säkerhetskontrollen. Whiskyn kan Du ju bara köpa efter säkerhetskontrollen om Du har bara handbagage. 10 kg per person räcker om Ni inte ska ha kostymer och liknande med. Vi har alltid klarat oss med vikten och att bara checka in en väska för Whiskyn? Då är den nog billigare i Sverige.
Av Foppis
14 mars 2011 13:19
Tack för svar! Ojoj, jag som redan bokat och betalat extra bagage för alla tre, på båda resorna. Vi skall ju bila runt i en vecka och att få ner bagaget i en väska (handbagage) per person -som dessutom måste ha ett visst mått, verkar inte lätt. Jag brukar visserligen resa ganska lätt, men med tanke på att man kanske vill handla lite av varje (inte bara whisky ;) i Skottland verkar det svårt. Men jag har kanske tagit i, hade kanske räckt med ett bagage och resten handbagage. Fast då spelar det ju inte så stor roll, då måste vi ju ändå checka in bagaget. Fick lite myror i huvudet nu, men jag tror inte jag kan avboka bagage som redan är betalt för.
14 mars 2011 22:38
Hej!
Jag hör nog till typen som helst checkar in en väska och det är inte så himla besvärligt när man har bokat o betalat innan och skrivit ut biljetten innan.. vill kunna shoppa på plats...åsså var det det där med vätskan man får ta med... visst är man fler så kunde man dela på nån incheckad väska...

Nää. det är nog krångligare o bökigare att försöka ändra.. det blir bra, njut av semestern!
Av Lasse42
14 mars 2011 23:04
Jag ser heller ingen anledning att ändra.Du får troligen inte tillbaka nånting heller,
Ryanairs ide är ju att allt ska vara enkelt och snabbt så därför har vi anpassat oss till bara handbagage.
Flygplatsen i Ediburgh är inte så stor så det går nog bra där. Då blir det nog svårare med vänstertrafiken, men är man två till i bilen kan ju passagerarna kolla så det blir rätt håll i rondellerna.
Ta med frukt eller annat mellanmål på planet, annars kostar det.
Om Ni inte planerat resrutten så fick vi tips om Ullapol på västkusten när vi var där tidigare. En liten annorlunda stad.
Trevlig resa.
Av Foppis
15 mars 2011 09:11
Det kall nog fixa sig :) Kan säkert bli en weekendtur någon gång framöver också och då verkar det ju smidigt och billigt med endast handbagaget. Vänstertrafiken blir nog en utmaning, speciellt i rondeller. Men vi skall ju mest på landsbygden och inte så mycket rondeller där. Har en arbetskamrat som kört en del vänstertrafik och hon säger att man vänjer sig förvånande fort.