Dubrovnik

Av Mamia
6 feb. 2013 11:25
Visningar: 7353
Jag undrar hur stränderna är i staden, är det klipp eller strandbad ? finns solstolar? Ligger stränderna långt från staden? Var ska man bo för ha nära till något bad? Utflykter man kan göra i omgivningarna utan bil?
6 feb. 2013 15:05
Det finns en fin och ganska liten strand, Banje Beach, en kort bit utanför stadsmuren. Den består av lite sand och lite småsten. Om jag inte minns fel fanns solstolar, där finns nämligen en beach club där som hyr ut. Själv hade jag bara handduk.

Det finns dock andra stränder länge bort också, t.ex. på halvön Lapad, men där har jag inte varit. Man kan komma dit med buss ialla fall.
Man kan också ta en båt till ön Lokrum som ligger strax utanför. Andra fina ställen är Cavtat och nationalparken Mljet. Dessa tre ställen har jag dock heller inte besökt.
Av Desires
6 feb. 2013 20:41
Den närmaste stranden Banje - ligger bara 10 minuters promenad utanför ringmuren.

Lokrum är den närmaste ön, du tar båten nerifrån hamnen, tio minuters båtfärd från stan. Här badar man från klippor i fantastiskt kristallklart vatten (men det fanns tom solstolar där, som man kunde "ställa" ner på någon flat klippa...)
Sedan har du Elafitöarna som är en ögrupp som ligger strax norr om Dubrovnik. Tre av öarna är bebodda; Sipan, Kolocep och Lopud. Även till dessa öar går turbåtar flera gånger om dagen från hamnen i gamla stan.
En halvtimmes färja är det till Lopud som har något så unikt som – en sandstrand!

Vi gjorde en annan båtuflykt till en stad som heter Cavtat, jättetrevlig liten, lugn stad med långgrunda stränder. Vi badade och hade det skönt där några timmar innan båtfärden tillbaka till Dubrovnik.

På min reseblogg har jag många fler tips om Dubrovnik om du vill titta här http://www.desires.se/#post102
Av Mamia
10 feb. 2013 12:22
Tack för svar
Valet står mellan Dubrovnik eller Makarska Rivieran....Vill ha både bad och utflyktsmöjlgheter, åker med mina två vuxna barn och söker lägenhet. Någon som har tips att ge mig?
Av Desires
10 feb. 2013 15:36
Hej igen!
Som jag skrivit ovan är Dubrovnik en väldigt mysig stad, med många möjligheter till bad både nära den fina gamla världsarvsstaden eller att ta sig ut på öarna utanför med båtar som avgår från hamnen (lätt och billigt)! Hur det är runt Makarska kan jag inte svara på, men det ligger massor av inlägg/guider om Makarska här i detta forum. Kolla här t ex http://www.reseguiden.se/reseguider/kroatiens-parlband-makarska-rivieran-4711

Den enda stad vi besökt som tillhör Makarska är Omis, som är en söt liten stad vid Cetinaflodens mynning,
vi gjorde en fin båtfärd där som var väldigt vacker. Staden ligger bara en halvtimmes bilväg från Split. I Omis finns det även sandstränder, vilket är ovanligt för Kroatien.

Men kanske dina vuxna barn skulle uppskatta övriga Makarska mer....jag vet inte så mycket om den delen av Kroatien. Här kan du kanske bilda dig en uppfattning om Omis alla fall, flera foton o tips http://www.desires.se/#post86
Läs även kommentarerna efter, så ser du vad några andra tyckte...
Av Ales
10 feb. 2013 16:33
Hej,
Vi är trogna Kroatienbesökare främst pga närheten till Bosnien var vi kommer ifrån.
Solstolar finns som regel på alla stränder.

Har semstrat ett antal ggn både i Makarska och i Dubrovnik.
Båda har dock småstenstränder.
Makarska har mycket fina stränder men jag avråder er ifrån att resa dit juli-augusti...
Det är såååå mycket folk att man inte hittar någostans att lägga sin handduk...

De gånger vi valt Makarska har varit i slutet av juni, innan säsongen börjar dra i gång på allvar. Det är billigare, lugnare och tro mig renare i vattnet...

Sist vi var där kom vi in i juli (avslutning på vår resa) och det var hemskt, man kunde se sollotion flyta på ytan...
Men Makarska är jättefint om man kommer rätt i tid:)
Litet mysigt men ändå inte bara strand utan med en fin stadskärna...Promenadstråk, fina restauranger...
Försök att se till att ni bor så nära stranden som möjligt..

Väljer ni Makarska så har ni nära till Split, en härlig stad, 50 min bilfärd..

Dubrovnik är en härlig stad där det händer mycket...Kanske inte samma avslappning och vilosemester som i Makarska..

Sist vi var där var vi i Makarska i två veckor och ett antal dagar i Dubrovnik. Då fick vi ligga vid stranden men även en storstadsweekend:)
Räkna dock med att alla srtänder är antingen klipp eller småsten...Men vackert ändå..