Kroatiens pärlband – Makarska Rivieran

Stine
Medlem sedan 2011, besökt 19 länder

Foto: iStock
Kroatiens riviera har allt som vi svenskar vill ha på semestern. Badorterna ligger som ett pärlband längs kusten och det finns gott om aktiviteter för stora och små. Vi guidar dig till Makarska Rivieran.
Publicerad 4 juni 2019

Kroatien populäraste område går under namnet Makarska Rivieran. Kustremsan består av många småorter belägna mellan de två större städerna Split och Dubrovnik. Här guidar vi dig till några av guldkornen i området.

Bo på rivieran

Reser du hit på charterresan hamnar du i Makarska, Tucepi eller Podgora. Det finns även många andra fina orter i området för dig som kanske bara köper en flygbiljett och gärna fixar boendet själv. Brela har ett rykte om sig att ha de bästa stränderna i området och Baska Voda är en livlig turistort med en fin strandpromenad. Den största orten på rivieran är Makarska som är uppdelad i två områden. Dels centrum med det vackra torget och hamnpromenaden och även hotellområdet som ligger längs en lång strandpromenad. Tucepi och Podgora är mindre turistorter. Tucepi ligger cirka 4 kilometer från Makarska och man kan cykla hit via en ganska kuperad skogsväg eller ta en taxi på bara några minuter. Podgora ligger längst söderut av charterorterna och har ett trevligt centrum med en fin strandpromenad. Alla städerna längs Makarska Rivieran är barnvänliga och i synnerhet Makarska där det finns massa lekplatser och underhållning för de små.

Spännande sevärdheter

Om du tröttnar på strandliv finns det mycket att se och göra på Makarska Rivieran. Halvvägs mellan Makarska och Split ligger charmerande Omis som är en intressant plats att besöka. Kolla in den gamla sjörövarborgen eller spendera några timmar på den lokala marknaden. Ett besök i Sarajevo är också att rekommendera. Missa inte tunnlarna som byggdes under kriget på 90-talet och som var stadens enda kontakt med omvärlden under flera år. Är du av den sportigare typen kan du vandra till toppen av Biokovobergen som reser sig bakom städerna längs rivieran. Den högsta toppen är Sveti Jure som sträcker sig 1762 meter över havet. Ett besök i en av världens vackraste städer Dubrovnik är också ett måste när man är här.

Aktiv semester

Att vara aktiv på semestern blir allt populärare och på Makarska Rivieran är möjligheterna många, speciellt för vattensport. Kanske vill du prova Kroatiens nationalsport vattenpolo? Tennis är också stort här och det finns tennisbanor nästan överallt. Det Adriatiska Havet har också några av Europa bästa dykplatser med fler än 300 arkeologiska fynd längs med kusten. Om du gillar att fiska har du också kommit rätt. Fiskekort köper du på turistkontoren och en del dykfirmor. Vill du ha mer fart och spänning kan du prova vindsurfing, vattenskidor och jetski.

Vackra stränder och kristallklart vatten

Kroatien är känt för sina vackra stränder och vattenkvaliteten är väldigt hög. Vattnet är kristallklart, mycket tack vare att det nästan bara är stenstränder. Tänk på att ta med badskor eller se till att det blir det första inköpet på plats. Alla orter längs Makarska Rivieran har en eller flera vackra stränder och några solsängar man kan hyra, men det är vanligare att köpa sig en egen strandmadrass och ett parasoll.

Här kan du shoppa

Alla städer längs med kusten har ett urval av butiker, men det är mest turistbutiker. Makarska däremot har en del bra shopping. Vill du ha mer att välja mellan åker du till de större städerna Split eller Dubrovnik. Här finns massor med av shopping till bra priser, faktiskt ganska mycket billigare än hemma.

Så tar du dig hit

I sommar går det charter till Makarska Rivieran med Airtours, Apollo, Kroatienspecialisten, TripX och Ving. Du landar på Split flygplats och därfirån är det cirka en timme till rivieran med transferbuss. Det går också bra att ta en taxi från flygplatsen om du inte reser med charter. Norwegian och SAS flyger direkt till Split från Stockholm och Köpenhamn i sommar. Resan tar nära 3 timmar från Stockholm. SAS flyger även från Göteborg.


Charter till Makarska Rivieran

Flyg till Split

Om Makarska-rivieran Split-området, Europa

Barnvänligt
Nöjesliv
Sandstrand
Sol & bad
Stenstrand

Det tar bara några timmar med flyg att ta sig till en riviera fylld med tusentals stränder, mysiga städer och vacker natur. Det här är kuststräckan Makarska riviera.

Den centrala orten här är staden Makarska som ligger ungefär på mitten av rivieran. Längs kusten ligger några dussin små städer och byar, den ena mysigare än den andra. Här kan du njuta av värmen på tusentals stränder i små och stora vikar. De flesta är täckta av klappersten och har grönskande tallskog ända fram till strandkanten. Längs hela kusten finns den karga bergskedjan Biokovo där du kan vandra, cykla eller klättra.

Det är så vanligt att de lokala männen har romanser med kvinnliga turister att de hyllats med en staty i staden Makarska. Statyn föreställer en fiskare som går med armen runt en ung kvinna. Om du tittar noga så ser du att färgen på kvinnans högra bröst är borta, det beror på att par som vill ha tur med sin romans tafsar på bröstet.

En dag på stranden
2 / 6
Strandpromenaden i Baška Voda
3 / 6
Promenad längs stranden
5 / 6