Kroatiens pärlband – Makarska rivieran

Stine
Reseguiden, besökt 19 länder

Foto: Shutterstock
Kroatiens riviera har allt som vi svenskar vill ha på semestern. Badorterna ligger som ett pärlband längs kusten och det finns gott om aktiviteter för stora och små. Vi guidar dig till Makarska rivieran.
Publicerad 15 juli 2020

Kroatien populäraste område går under namnet Makarska rivieran. Kustremsan består av många småorter belägna mellan de två större städerna Split och Dubrovnik. Här guidar vi dig till några av guldkornen i området.

Bo på rivieran

Reser du hit på charterresan hamnar du i Makarska, Tucepi eller Podgora. Det finns även många andra fina orter i området för dig som kanske bara köper en flygbiljett och gärna fixar boendet själv. Brela har ett rykte om sig att ha de bästa stränderna i området och Baska Voda är en livlig turistort med en fin strandpromenad.

Den största orten på rivieran är Makarska som är uppdelad i två områden. Dels centrum med det vackra torget och hamnpromenaden och även hotellområdet som ligger längs en lång strandpromenad. Tucepi och Podgora är mindre turistorter. Tucepi ligger cirka 4 kilometer från Makarska och man kan cykla hit via en ganska kuperad skogsväg eller ta en taxi på bara några minuter.

Podgora ligger längst söderut av charterorterna och har ett trevligt centrum med en fin strandpromenad. Alla städerna längs Makarska rivieran är barnvänliga och i synnerhet Makarska där det finns massa lekplatser och underhållning för de små.

Spännande sevärdheter

Om du tröttnar på strandliv finns det mycket att se och göra på Makarska rivieran. Halvvägs mellan Makarska och Split ligger charmerande Omis som är en intressant plats att besöka. Kolla in den gamla sjörövarborgen eller spendera några timmar på den lokala marknaden.

Ett besök i Sarajevo är också att rekommendera. Missa inte tunnlarna som byggdes under kriget på 90-talet och som var stadens enda kontakt med omvärlden under flera år. Är du av den sportigare typen kan du vandra till toppen av Biokovobergen som reser sig bakom städerna längs rivieran. Den högsta toppen är Sveti Jure som sträcker sig 1762 meter över havet. Ett besök i en av världens vackraste städer Dubrovnik är också ett måste när man är här.

Aktiv semester

Att vara aktiv på semestern blir allt populärare och på Makarska rivieran är möjligheterna många, speciellt för vattensport. Kanske vill du prova Kroatiens nationalsport vattenpolo? Tennis är också stort här och det finns tennisbanor nästan överallt. Det Adriatiska Havet har också några av Europa bästa dykplatser med fler än 300 arkeologiska fynd längs med kusten.

Om du gillar att fiska har du också kommit rätt. Fiskekort köper du på turistkontoren och en del dykfirmor. Vill du ha mer fart och spänning kan du prova vindsurfing, vattenskidor och jetski.

Vackra stränder och kristallklart vatten

Kroatien är känt för sina vackra stränder och vattenkvaliteten är väldigt hög. Vattnet är kristallklart, mycket tack vare att det nästan bara är stenstränder. Tänk på att ta med badskor eller se till att det blir det första inköpet på plats. Alla orter längs Makarska rivieran har en eller flera vackra stränder och några solsängar man kan hyra, men det är vanligare att köpa sig en egen strandmadrass och ett parasoll.

Här kan du shoppa

Alla städer längs med kusten har ett urval av butiker, men det är mest turistbutiker. Makarska däremot har en del bra shopping. Vill du ha mer att välja mellan åker du till de större städerna Split eller Dubrovnik. Här finns massor med av shopping till bra priser, faktiskt ganska mycket billigare än hemma.

Planera din resa till Makarska rivieran, Kroatien, på Reseguiden

Sök charter till Makarska rivieran
Sök sista minuten till Makarska rivieran
Läs mer tips & guider om Makarska rivieran


Flyg och hotell till Makarska Rivieran

Flyg till Split

Resor Kroatien