City-weekend i Split

Stine
Reseguiden, besökt 19 länder

Foto: iStock
En resa till Split betyder god mat, nöje, kultur, sevärdheter och vackra stränder med kristallklart vatten. Vi guidar dig till en av Kroatiens vackraste städer.
Publicerad 14 augusti 2018

Split är Kroatien näst största stad och den ligger på den dalmatiska kusten, som även är känd som Kroatiens riviera. Hit kan du åka på chartersemester, men det är också ett populärt weekendresmål.

På äventyr i labyrinten

Det första du bör göra i Split är att ta på dig ett par bekväma skor och gå på upptäcktsfärd bland smågatorna bakom hamnpromenaden. Här kan du gå runt i timmar, det är som en vacker labyrint. En del av det här området utgörs av det nästan 2000 år gamla palatset som tillhörde den romerska kejsaren Diokletian.

Det är Splits mest besökta sevärdhet, men även hem åt fler än 3000 människor. Palatset är byggt av vit marmor och kalksten, det mesta kommer från ön Brac utanför Splt. Samma sten användes också för att bygga Vita huset i Washington D.C. Inne i palatset kan du bland annat se två egyptiska sfinxer och St. Dujes katedral som är den äldsta i världen, byggd år 305 efter Kristus.

Äta och dricka i Split

När du blir trött i benen är det perfekt att sätta sig på en av de många uteserveringarna på hamnpromenaden och ta något kallt att dricka. Ska du däremot äta är det bättre att hålla sig till någon av de små restaurangerna på bakgatorna som oftast har bättre priser och dessutom skugga. Maten i Kroatien är väldigt bra.

Förutom många goda kött- och fiskrätter kan du även få risotto, pizza och pasta som är lika god som i grannlandet Italien. Missa inte den lokala specialiteten “dalmatinski prsut”, som påminner lite om parmaskinka, och någon av de lokala ostarna. Till det kan du gärna dricka kroatiskt vin eller öl.

Storstad + strand

Eftersom Split är en storstad med väldigt fint och varmt väder så är det skönt att veta att det finns många vackra stränder i närheten av centrum. Du kan gå till stränderna Bačvice, Kastelet och Kascaron eller så kan du ta bussen till Bene. Under högsäsong brukar det bli ganska fullpackat på Bačvice, men det är ändå en fin strand som är lätt att ta sig till.

Vid de flesta stränderna finns det restauranger och inte minst glassbarer med glass i alla tänkbara smaker, så du behöver inte gå hungrig. Split är också en perfekt utgångspunkt för en båtluff bland öarna i skärgården. Du kan även åka ut över dagen.

Bra och billig shopping

Gillar du att gå i småbutiker som säljer allt mellan himmel och jord så är det på de trånga bakgatorna vid hamnpromenaden som du ska hålla dig. Här finns det också många skobutiker och souvenirbutiker. Den stora shoppinggatan ligger också i samma område och börjar på hamnpromenaden.

Den heter Marmontova och här ligger flera av de stora kedjorna. Priserna är bra, ofta lite billigare än i Sverige, även på kända märken. Om du gillar att gå på marknader finns det en med grönsaker, frukt och mycket annat smått och gott som heter Pazar. Du hittar den i början av hamnpromenaden.

Hotell eller lägenhet

Split har många fina hotell, speciellt i utkanten av staden där man kan man bo på vid havet på stora resorthotell med spa. Om man föredrar att bo mitt i smeten kan man hyra rum hos någon av de många familjer som hyr ut lägenheter. Om du har tur kan du få en superfin, nyrenoverad lägenhet i palatset och priserna är i regel riktigt bra.

Har du inte beställt övernattning när du kommer finns det flera resebyråer vid bussterminalen i hamnen som kan hjälpa dig med både hotell och lägenheter. Du kan också gå runt själv och kika efter de blå skyltarna på husväggarna med bilden av en säng. Det betyder att de hyr ut rum eller lägenheter och då är det bara att knacka på och höra om det är ledigt.

Här hittar du din resa till Split

Charter- & paketresor till Split
Flygbiljetter till Split
Hotell i Split

Flyg & hotell med weekend i Split

Erbjudanden till Kroatien