Djerba Tunisien.

8 juni 2007 21:48
Visningar: 15852
Hej är det någon som varit i Djerba och som kan berätta vad de tyckte om ön.
Finns det något att göra annat än sola och bada? även om det kan vara skönt så vill jag nog göra något annat också.

Hur upplevde ni maten? vi har varit till hammamet tidigare och där måste jag säga att maten var otroligt dålig och smaklös, är maten lika generellt i Tunisien? eller hade vi verkligen otur på alla ställen vi provade?( vi tycker nog inte vi är särskillt nogräknade med maten men det minsta man kan begära är att det smakar någonting över hyuvud taget här kan vi inte ens påstå att maten smakade illa.)

Är det fullt av dryga försäljare som ska pracka på mig något som jag inte vet vad det är och mycket mindre behöver eller är det okey ? gör naturligtvis inte något om det finns försäljare bara de inte är så dryga som i Egypten.
Att det är okey stränder och bra badmöjligheter tar jag väl för givet för det har man ju på de andra platserna i Tunisien och jag trivdes väl ganska bra där så när som på den dåliga maten.

Nu har jag räknat upp mycket gnäll på en gång men vitsen med att åka på semester är att man ska trivas och det kan vara litet svårt om maten smakar nada och försäljarna endast saluför saker som jag inte behöver och dessutom vägrar förstå att ett nej är motsatsen till ja tack.
Av Anna__
9 juni 2007 13:51
Hej! Jag var där förra sommaren! Åkte ospec med en kompis, hamnade på ett ganska litet, men trivsamt hotell. Skulle varmt rekomendera Djerba. Det känns ganska oexploaterat jämfört med vissa andra ställen i Tunisien. En vecka var rätt lagom.

Visst finns det annat att göra än sol o bad! Vet inte vad du gillar, men vi åkte iväg till en moské(The Fadhloun Mosque) samt en synagoga(la Ghriba i El Riadh). Finns en rätt stor marknad på ön (i Midoun samt i Houmt Souk), kan vara kul att titta på. I princip allt gjorde vi på egen hand, utan resebolaget. Taxi är jättebilligt, och det finns taxibilar överallt, perfekt sätt att ta sig runt på ön. Man kan gå ner till hamnen, gå runt i staden och kolla. Enda utflykten som var Apollo-arrangerad var en tvådagars utflykt till Sahara med kamelridning m.m., definitivt att rekomendera. Om du vill festa så finns det inte så mycket i just Djerba...

Som sagt, mycket går att ordna/boka själv, det är lite roligare också än att följa med alla andra, tyckte åtminstone vi. Man får ju se lite annat också.

Maten är inget fel på om man väljer de ställen där all inhemsk befolkning äter. Vi åt nästan bara på såna ställen, och undvek turist-pizza-ställena. Och de som vi mötte och frågade, talade om var man kunde äta o rekommenderade bra matställen. Måste säga att befolkningen är mycket gästvänilga. Visst, det är klart att det finns såna som vill ha pengar för att guida en runt på marknader m.m., men det märks ju snabbt vilka.

Försäljare är det ju en del jobbiga på marknaden, men det gick bra när man kom på att man bara skulle ignorera dem (och låtsas att man bara kan svenska...) Men Djerba är inte alls lika illa som jag har hört att det ska vara i Hammamet m.m. På stränderna, som för övrigt är helt ok, finns det inte mycket försäljare. Kanske nån frågar om man vill köpa nåt en gång varannan timme, om ens det. Finns lite vattenaktiviteter på stränderna också + kamel/häst-ridning också, men det var ju väldigt inriktat på turister....

Är det nåt mer du undrar, så är det bara att fråga :-)
/Anna
Av Guapa-
11 nov. 2007 03:55
hej jag var på djerba med min pojkvän en sensommar. Där fanns mest franska turister. Språket var inga problem men inte många kan engelska men nästan alla kan franska, tyska, italienska och arabiska såklart! De lär sig många språk i skolan! Vi bodde på djerba palace som var ett 3-stjärnigt hotell, jättefint och god mat men allt var superdyrt på hotellet förutom i te-rummet. Så käka helst ute där kan man komma undan jättebilligt. Bla käkade min pojkvän grillad fisk, 10 stora räkor, marinerad bläckfisk, jättegod sallad och pommes för ca 50kr. Man får alltid bröd och harisha till förrätt. Harisha är en stark pasta med svarta oliver. Jag skulle rekommendera coscous och briek, coscous är ett slags molinagryn som man ångkokar och briek är en deg fylls med ägg eller potatis. JÄTTEGOD var maten där! Och mynta teet var underbart.

Stranden vi bodde vi hade gratis solstolar men kom i tid efter kl 11 är nästan alla slut! Sanden var jättefin och vattnet var varmt, ca 26grader. Ibland kom det tång men längre ut vat vattnet fint! Sista dagen var helt underbar då var vattnet alldeles klart och det var jättevarmt! Vi snorklade hela tiden men det fanns bara småfiskar och snäckor. Och sola gjorde vi också ganska mycket och blev superbruna. Nästan sjukt bruna! Så alla soldyrkaredetta stället är verkligen bra!

Vi besökte huvudstaden, promenera till en öken osv. Men det allra häfigaste vi gjorde var när vi träffade Hedi utanför hotellet. Där stod han med sin kuskvagn och erbjöd oss att visa oss byn. Så dom tre sista dagarna vid ca kl6 efter en hel dag på stranden visade han oss det verkliga Djerba. Vi blev riktigt bra kompisar med honom och som vi skrattade. Första dagen tog han oss till en liten stad och körde oss runt på landsbygden och visade allt där Det var verkligen en upplevelse. Att rida i kuskvagnen runt på landsbygden i solnedgången... I den lila staden, tror den hette medina, tog han oss till en matförsäljare som såklart försökte sälja. Men han var inte så jättejobbig och bjöd på det godaste mynta te jag någonsin smakat!
Nästa dag efter en heldag på stranden körde han oss till en krokodilfarm. Han softad på ett kafé medans vi köpte en biljett för ca 100kr som gav ett inträdé till krokodilfarmen, ett museeum och islam och olika föremål, jag fattar inte franska så jag kunde inte läsa någonting i museet. Sen kolla vi på hur dom levde förr i tiden i djerba.

Sista dagen bjöd han hem oss på middag. Hela hans enorma familj var där! Det var jättetrevlig och maten var alldeles underbar! Den bästa jag åt på Djerba! Vi red rundor på hans häst, lekte med alla barnen, satt ute i den mröka natten. Det var fin upplevelse som jag nog inte har smällt än för jag är bara 19år men den kommer nog vara ett fint minne när jag blir äldre. Hursomhelst så visade Hedi oss det verkliga Djerba och fattigdomen som finns. Nästan alla hästar kan man se revbenen på så varning för detta om man är känslig. Och en till sak som var tråkig är att det nästan bara är man ute. När vi kom til huvudstaden på Djerba så fanns där ett kafé med ca 100 män, inga kvinnor alls! Detta var vad jag fann mest negativt med Djerba, djurens såliga mående och det faktum att man nästan inte såg några kvinnor från lokalbefolkningen.

Vi festade också sista natten på en klubb med mest turister och tunisiska killar. Det var skitkul i.o.m. att vi är ju ungdomar som gillar festa! Sprit fanns inte så exploaterat som i andra länder vilket jag tyckte var jättebra! Vi drack inte en enda gång! Och vi hade jättekul!

Taxifärderna vi gjorde var också grymt roliga med tuniserna hehe...grymt billigt ca 20kr milen!! Och just det en till negativ sak är att man måste ge drick, vi gav kanske sammanlagt 400 i drick men det är ju såklart upp till en själv fast det är så man gör. Ca 2 dinarer till städerskan, 2-3 till taxichauförren, ja ca 2-3 överallt! För drick är nästan 50% av tunisernas lön! Oftast gav vi 5 till servitriserna och taxin. Påpekar att det är dyrare att åka taxi efter kl 9tror jag det var. Men ändå billigt!

Dagarna på stranden var ju en hel historia för sig:
vi red kameler för en billig peng ca 50kr pers person i ca 10minuter. Det fanns alla sport och vattenaktiviteter där för en billig peng också. Sista dagen gjorde vi henne tatuering. Min blev jättebra och jag fick inga reaktioner däremot fick min kille brännssår. Så det är individuellt hur man reagerar. Det kostade ca 50kr per tatuering.
På stranden fanns en bar med hyfsat billig mat, den var iallafall jättegod! Och goda smooties drack vi också för ca 30kr. Duscharna och toaletterna var fräscha hela tiden. Tunisierna och araber är ett renligt folk som håller hög standard på hygienen jämfört med tex. Grekland, Kanarieöarna och andra populära resmål.
Sista dagen förverkligade jag en dröm för bara 50kr; jag red en vit häst i solnedgången...min kille avstod men jag fick ju då rida med en flörtande kille, han hade egen häst såklart! Han var lite småjobbig men jag tog det positivt och försökte låtsas som ingenting. Sedan red vi och galopperade längst stranden. Sedan kom hans kompisar och sa att polísen kommer och det är förbjudet att rida på stranden tydligen. Så dom red iväg och jag gick tillbaka... Detta kommer alltid vara ett starkt minne jag kommer bära med mig från min ungdom.

Det hände ju såklart mycket mer äventyr på Djerba, trots att vi aldrig åkte på några organiserade utflykter med massa turister. Det är mycket mer värt att uppleva Djerba på egen hand. Tex gick vi längst stranden en gång, vi gick ca 1timma och kom till en öken med massa ödlor och ökendjur..det var jättecoolt! Och vi käkade jättegod billigt kebab på ett ställe med bara killar, kul för mig då heheh..och så kommer en liten kille fram och säljer småblommor, tror det var jasmin för 1dinar. Den luktar tills idag...Men det blir alldeles för långt att skriva om jag ska skriva om allt!
Men en sak jag starkt rekommenderar är att göra hammam innan ni börjar sola, solbrännan blir så mkt finare och man flagnar inte! Kostar ca 9dinarer.

Vi var bara där en vecka, jag önskade att vi hade varit där 2! Så åker ni till Djerba och med en gnutta humor, då kommer ni få jättekul! Vi åkte dit som två bekymmersfira ungdomar och skämtade och skrattade med tuniserna. Visst var det pyttelite jobbigt med ALLA killar som glodde men jag brydde mig inte så jättemkt utan tänkte positivt. Dom ser ju förmodligen en aldrig igen så var bara trevlig mot alla. Djerba passar alla men skulle nog inte rekommendera att åka utan manligt sällskap, det kan dra åt sig väl för mkt blickar! Och gå inte i för utmanande kläder. Jag hade kort kjol iaf, det var inga problem! Så njut för Djerba är sååå långt borta från all stress här...jag är glad att jag åkte ung för då är man mer öppensinnad..man tar inte så hårt på saker och det ska man inte göra på Djerba, man ska softa!!! En äventyrlig, solig och riktigt skön resa kan man säga hehehe
12 nov. 2007 15:22
Tror säkert att det kan vara bra på djerba och jag har inga planer på att gå i kort kjol för då kan jag tänka mig att de kommer att stirra bra
mvh. Bosse.
Av Lotang
9 aug. 2009 23:05
Har någon varit på Djerba senaste året? Har det blivit dyrare, fler turister? Hur är vädret i november?
Tacksam för svar