DIverse frågor om NZ

Av Zardoz
12 okt. 2011 14:15
Visningar: 1012
Tjena! Mitt första inlägg i forumet.

Har precis kommit hem från en underbar äventyrsresa i USA och har ångest för att gå tillbaks till jobbet... Planerar redan inför en ny resa med destination Nya Zeeland som verkar vara ett land fullt med äventyr!

Jag kommer troligtvis vara där i ca 6-7 veckor från mitten av Januari till början på Mars. Kommer nog hinna med endel på dessa veckor, men det jag verkligen vill få ut av resan är massor av äventyr och häftiga naturupplevelser. Av det jag läst hittills om landet så verkar sydön ha mycket att bjuda på inom den kategorin!(?) Min första fråga är alltså om det är bäst att boka flyget till Wellington (nordön) eller till Chrischurch på sydön? Är det dyrt att åka mellan öarna så att det helt enkelt lönar sig att flyga direkt till sydön eller handlar det om så lite pengar att det inte spelar någon större roll? Kanske hinner med att vistas på båda öarna under dessa veckor, menh skulle tiden inte räcka till så känns det i nuläget som det är sydön jag/vi ska prioritera under resan?

Under min USA-resa jag precis kommit hem från hyrde vi en bil och roadtrippade 700mil, så otroligt värt. Planen är att hyra en bil även i NZ och vad jag förstår så är bensinen ganska billig även där (billig jfm chockpriserna här i Sverige...) Finns det något speciellt att tänka på gällande bilhyrning förutom att det är vänstertrafik i landet... Eller är det bara att köra på? I USA var det en hel del tjafs med diverse försäkringar, extra priset hit och dit beroende på vilka delstater man skulle passera och så... Något speciellt man bör veta ang. bilhyrning i NZ?

Äventyr under resan jag uta efter är canyoneering, klättring (klippa/is), ev Rafting/forsränning, bra hiker/vandringar, kanske dykcert? m.m. Någon som har bra tips på ställen oh/eller andra äventyr? =)

Vad är bra priser till landet? Har i nuläget hittat flygbiljetter tur och retur kring 12 000kr, är det billigt eller normalpris?

Fler frågor dyker säkert upp allt eftersom resan närmar sig. Är enbart i första planeringsstadiet nu. Vi är två st som kommer resa dit.

Tacksam för svar och hoppas på en fortsatt bra och givande tid på detta forum! =)

Hälsningar,
Jimmy
Av Ziesta
12 okt. 2011 15:53
Hejsan,
Låter som en spännande resa! :-)

Jag var på Nya Zeeland för flera år sedan (2004), dock bara 2 veckor vilket kändes som alldeles för kort tid.. så 6-7 veckor låter mer lagom! Jag följde med på en ordnad rundresa i buss med företaget Connections, så har dålig koll på hyrbilar och sånt.. men jag kan tipsa om några ställen som jag tyckte var höjdpunkter på min resa..

* Lake Tekapo - en vacker turkosblå sjö
* Lake Ohao - en annan vacker sjö med fin utsikt mot Mt Cook
* Queenstown - äventyrens mecka! Här finns alla möjliga äventyr.. forsränning, fallskärm, bungy jump etc. Själv provade jag hanggliding och Canyon Swing (en variant på bungyjumping fast man blir fastspänd i höften istället för i fötterna och liksom gungar ut över stupet.. Riktigt coolt! http://www.reseguiden.se/forum/bilder/129171 )
* Milford Sound - som en norsk fjord
* Fox Glacier - en glaciär där de har olika hike-turer
* Rotorua - stad med massor av varma (och illaluktande) gejsrar
* Waitomo Caves - grotta där vi (med guide) firades ner med rep och sedan klättrade igenom
Av Desires
12 okt. 2011 22:40
Det låter som en underbar resa! Vi hann bara med nordön (hade bara ca 10 dgr på oss) 2004 men vi kommer säkert återvända någon gång, skulle gärna vilja se sydön också!
Vad jag förstår är priset 12.000 tur o retur dit normalt! Har folk i närheten som har känningar om flyg just dit, det billigaste de hittade i januari var just 12.000....

Här är några tips med sevärdheter från nordön:
Paihia och Bay of Island-området
Cape Reinga, den nordligaste punkten i Nya Zeeland. För urinvånarna - maorerna - är Cape Reinga platsen där själen överger kroppen. Här smälter Tasmanavet samman med Stilla havet.
Ninety Mile Beach
Opononi
Rotorua
Onemana Beach
sist men inte minst Cathedral Cove

Vill du se foton från dessa platser kan du titta här på min reseblogg http://www.desires.se/#post74
Lycka till med planeringen!
13 okt. 2011 10:44
Om du har så lång tid på dig kan du ju se båda öarna, båda är vackra och intressanta på sina sätt. Det är inte särskilt dyrt att åka mellan Nordön och Sydön, inte utan bil ialla fall.
Av Zardoz
13 okt. 2011 16:38
Tack för alla tips! Jag är också inne på att besöka båda öarna, jag tror vi hinner med det utan problem. Då jag är väldigt inne på äventyr så är jag väldigt intresserad av att veta vad de båda öarna har att erbjuda. Är det lika mycket äventyr och möjligheter på båda öarna eller är någon bättre än den andra? I så fall vill jag ju prioritera vistelsen på den ön som har mest att erbjuda. :) Vad jag förstått så finns det mycket aktiviteter kring Queentown på sydön, men har kikat en del på canyoneering i landet och det verkar finnas en hel del på nordön?
Av Zardoz
14 okt. 2011 08:31
Nu är resan bokad, Arlanda -> Christchurch tur och retur för 10 625kr - blir borta 7 veckor! Så nu får ni ge mig alla tips ni har om ställen jag bara måste besöka och saker jag bara måste göra! 16 Januari bär det av, så har god tid att planera. =)
Av Gottis
14 okt. 2011 19:32
NZ har en fantastisk natur. Kan rekomendera Abel tasman national park, helt fantastiskt. Ligger nära Nelson på Syd ön. Trevlig resa du kommer inte ångra dig!
14 okt. 2011 22:21
Marlborough Sounds utanför Picton
Milford Sound utanför Queenstown
Vulkanområdena utanför Rotorua
Bay of Islands norr om Auckland
Av Zardoz
2 nov. 2011 15:30
Nu har jag kikat runt på lite olika företag som hyr ut bilar, men det verkar vara väldigt dyrt över lag... Vi hyrde som sagt bil under USA-resan vi precis kommit hem ifrån och det var det bästa vi gjort! Så det skulle vara toppen att kunna resa runt med en bil även på NZ.

Ett annat alternativ som folk har nämnt är att köpa en bil, men det känns lite osäkert då man kanske riskerar att inte få bilen såld innan man ska hem också går man back på precis allting.

Är bussförbindelserna bra? Buss kanske är ett annat lämpligt alternativ att resa runt, men det känns ju inte alls lika fritt som att ha en bil som man både kan sova i och själv bestämma vart och när man vill åka...

Kommer som sagt va borta i 7 veckor. Vad har ni för tips och förslag?