Deklarera frystorkad mat

6 nov. 2012 09:40
Visningar: 1137
Jag och en kompis åker till NZ i tre veckor i Januari. Kommer hyra bil och bara åka runt och se var vi hamnar. Funderar på att köpa på oss frystorkad mat hemma i Sverige så vi kan ge oss ut i naturen utan att behöva leta upp mat där.

Men man behöver ju deklarera typ allting som man tar med dit så jag undrar om någon har erfarenhet av just frystorkad mat? Kan de innehålla icke godkända frukter som gör att de beslagtar dem vid kontroll? Typ "Dried mushrooms & fungi"

Har kollat en del på denna sidan:
http://www.biosecurity.govt.nz/enter/declare
Av Zuri
7 nov. 2012 05:05
Hej, jag skulle rada dig att deklarera all frystorkad mat ni tar in till NZ. Om ni koper frystorkad mat i Sverige, lat maten vara kvar i originalforpackingen sa att boarder control kan sjalv kolla om det ar okej att ta in maten eller inte. Om du frystorkar maten sjalv kan det vara lite svarare att forklara for gransvakten vad for mat ni vill ta in i landet.
7 nov. 2012 09:15
Ja det låter ju vettigt att inte försöka smuggla in det, man vill ju inte ha 5 års fängelse =) Men vad jag förstår så kan de ta allting om de anser att det innehåller fel saker. Så jag måste vara säker på det för jag köper inte mat för 3000kr om jag riskerar att bli av med det. Om innehållsförteckningen står på svenska t.ex. så kanske de anser att det är oklart för att de inte förstår språket, jag har ingen aning hur griniga de är.
7 nov. 2012 10:25
Säkrast är kanske att köpa på plats? Man kan ju aldrig vara helt säker på att det går bra även om det kanske borde det. (Självklart deklarerar man ju alltid om man har någonting med sig som ska deklareras. Lika självklart har man mat i obrutna originalförpackningar) Att själv frystorka kommer säkert inte funka då maten säkert måste vara industriellt processad men det var väl inte meningen heller.