Camino de Santiago - Pilgrimsvandring

Av Sandraw
22 apr. 2014 08:53
Visningar: 3997
Hej,

I maj 2014 hade jag tänkt ge mig på att traska den berömda Jakobsleden från Saint Jean Pied de Port till Santiago De Compostela.

Jag lägger en tråd här med hopp om att få lite expertistips från tidigare pilgrimer :-) Har googlat mycket själv och nu även beställt en guide som borde trilla in i brev inkastet vilken dag som helst.

Första helgen i maj ska jag hälsa på en kompis i Frankfurt så min resa till Santiago De Compostela startar redan där, dock första etapperna med tåg ;) Den 5maj åker jag från Frankfurt till Paris, i Paris tar jag nattåget till Bayonne och väl där antar jag att det inte behövs "förbokas" biljett vidare till St Jean? <-- Första frågan.

(Om det är någon vänlig själ som har vana med att åka tåg i Frankrike kommer en liten avstickande fråga här. Jag anländer alltså från Frankfurt till Paris Est den 5 maj klockan 20.54. Från tågstationen Paris Austerlitz går det en timma senare ett nattåg till Bayonne. Jag har aldrig tidigare vart i Paris och inte minst på någon tågstation och har ingen aning om hur stort det är eller om det är olika tågstationer och isf hur långt det är mellan dem. Jag undrar således om Paris Est och Paris Austerlitz ligger i anslutning till varanda och om jag på en timma hinner byta tåg? Tacksam för svar.)

Continue.....
Jag räknar med att börja min vandring den 7 eller 8 maj och då gå 80 mil på 22-23 dagar. Jag har egentligen inte förberett mig speciellt mycket mer än att jag knatar runt i mina kängor hemma i stan varje dag och att jag ser till att ha bra grejer med mig. Ändå är tanken på alla förberedelser det som gör mig nervös <--- Stilla gärna min nervositet.

Men det som nog gör mig mest nervös är min resa dit, att allt ska klaffa samt att jag behöver boka hemresan också, då jag börjar jobba den 1 juni. Har någon nån kommentar på min tidsram för vandringen? 80 mil på 22 dagar. Jag känner bara att om jag kommer dit så är allt lugnt för då är det bara att börja knata och för att trygga min hemkomst till jobb osv vill jag boka hemresan. Fråga: Hur och var åker jag smidigast hem till Stockholm? Jag har sökt med ljus och lyckta på nätet utan att hitta någon som skrivit om hemresan <- tips mottages varmt.

Har ni övriga tips och råd för vad en blivande pilgrim bör tänka på, ta med sig etcetera så välkomnas det i denna tråd. Jag ska försöka att göra denna resa på lågbudget och räknar med max 10 000kr för 3 veckor inklusive allt.

Bästa,Sandra
Det går även bra att maila mig på (Logga in för att se e-postadress)
Av Birgere
22 apr. 2014 09:33
Parisbytet är enkelt o smidigt, metro linje 5, 7-8 stationer typ.
Flyg hem, kolla tex EasyJet via Geneve, RyanAir via London eller Iberia via Barcelona/Madrid.
Om du grejar 4mil/dag kan du bara själv svara på, jag tycker spontant det låter tufft, 8-12h gående per dag.
Av Sandraw
22 apr. 2014 20:31
Hej Birger, tack för ditt svar. Då bokar jag helt enkelt det här nattåget och håller tummarna för att det inte blir några förseningar eller liknande på resan från Frankfurt så att jag hinner ta mig från Paris Est till Paris Austerlitz.

En följdfråga angående flyget hem, vilken flygplats är det som ligger närmast Santiago de compostela?

/Sandra
Av Desires
22 apr. 2014 22:10
Hej Sandraw!
Jag har själva inte gjort denna vandring, men har en väninna som gjort det, hon har skrivit ett långt inlägg på min reseblogg, där hon beskriver och illustrerar med foton hennes vandring från början till slut, titta in här om du vill http://www.desires.se/#post107.
Hon som skrivit denna berättelse heter Ann Jonasson och hon har även gett mig tillåtelse att lämna ut hennes mailadress ifall du har några frågor att ställa till henne ang pilgrimsvandringen, här är den (Logga in för att se e-postadress)
Av Sandraw
22 apr. 2014 23:33
Tack Desires! Jag har mailat din vän.

Några andra former pilgrims som vill delge sina bäst tips, eller har något att inflika på ovanstående ?

Tacksam för alla tips och råd.

/S
Av Birgere
22 apr. 2014 23:34
Citerat från Sandraw:
Hej Birger, tack för ditt svar. Då bokar jag helt enkelt det här nattåget och håller tummarna för att det inte blir några förseningar eller liknande på resan från Frankfurt så att jag hinner ta mig från Paris Est till Paris Austerlitz.

En följdfråga angående flyget hem, vilken flygplats är det som ligger närmast Santiago de compostela?

/Sandra
Stan har en egen flygplats
26 okt. 2014 20:17
hur gick vandringen?
Nyfiken då jag funderar på att göra den nästa sommar
Av Sandraw
4 nov. 2014 21:55
Jag har nu vandrat de dryga 80 milen från Jean Pied de Port till Santiago De Compostela. Den bästa resan jag har gjort och delger mer än gärna med mig av mina erfarenheter kring vandringen. Kommentera på inlägget eller släng iväg ett mail till (Logga in för att se e-postadress)

Bästa,/Sandra
17 mars 2015 19:21
Jag funderar nu på att börja planera denna vandring, vad har du för råd att ge osv?
Av Sandraw
1 juni 2015 12:44
Hej vänner, jag har fått många mail från framtida pilgrimer som har frågor och funderar gällande "El Camino". Därför har jag nedan satt ihop en kort liten historia hur min vandring såg ut. Har ni fler frågor eller funderingar är det bara att maila mig på (Logga in för att se e-postadress) Jag håller i skrivandets stund på att sätta ihop en komplett guide från min resa, har ni tips på vad jag bör ta med / vad ni skulle vilja veta så är jag jätte tacksam om ni vill lämna en kommentar här eller via mail.

Jag delar mer än gärna med mig av min vandring, det är den bästa resan jag hittills har genomför, både yttre och inre. Nedan följer lite spontant hur min resa såg ut.

Jag startade i Franska Jean Pied de Port i början på maj, jag tog mig dit med tåg från Paris och sedan buss sista biten, detta var för att jag befann mig i Frankfurt och såg det som ett ypperligt tillfälle att ta mig direkt därifrån. Men flera bolag, Ryan Air b.la flyger från Skavsta till Biarritz och därifrån går det buss som tar cirka en timma till St: Jean. Santiago har en egen flygplats som jag flög hem ifrån.

Väl i St: Jean besökte jag Pilgrimskontoret som är öppet ett par timmar om dagen, där ”skriver man in sig” och köper ett Pilgrimspass för 2 euro. Det ska du hålla hårt i för det är beviset på att du går vandringen, på varje ställe som du bor på får du en stämpel och det är pilgrimspasset som du lämnar in på Pilgrimskontoret i Santiago för att få certifikatet som visar att du har gått de dryga 80 milen från St: Jean till Santiago de Compostela. På pilgrimskontoret får du även ett pappersark med etapperna som är uträknat 80 mil på 32 dagar. Jag var lite snabbare än så och genomförde vandringen på 28 dagar.

När du fått ditt pilgrimspass är det bara att börja knata på, ta inte ut dig första dagen bara då det är en utav de tuffaste etapperna över Pyrenéerna. Jag vet att vissa stannade första natten i St: Jean, men det beror lite på när du anländer under dagen. Jag var där på morgonen så jag började gå direkt. Även om jag bara gick en mil första dagen innan jag tog in på mitt första Alburge i Franska Pyrenéerna. Alburge heter de ställena som du sover på och finns längs med hela leden. Dem är antingen privatägda -oftast av tidigare pilgrimer. Eller statligt ägda -i de större städer du passerar eller så ligger dem i anslutning till Kyrkan. De privatägda är oftast aningen dyrare, ca 7 euro per natt och de som ligger i anslutning till kyrkorna lämnar du oftast en donation, men mellan 5-10 euro kostar boendet. Det är då sovsalar som du sover i, ibland ingår middag och även frukost. Ibland kan man även betala lite extra för att få med sig massäck till dagen efter. Men som du hör är det inga direkta boendekostnader. Sista två veckorna lagade jag maten själv varje kväll, tillsammans med andra, och i de större städerna finns det oftast pilgrimsmenyer för ca 10 euro och det är då en rejäl trerätters måltid inkluderat vin eller vatten.

Jag gick själv. Jag har aldrig tidigare rest själv, men hade bestämt mig för att jag skulle göra detta själv och det ångrar jag inte en sekund. Jag var inte rädd en endaste gång, och lokalbefolkningen är väldigt tillmötesgående. Eftersom du startar samtidigt som ett gäng andra ser du i stort sett samma människor varje kväll när ni sluter samman på Alburgsen och det är lätt att få vänner. Eller vara själv för den delen om en vill. Vandringen har verkligen en märklig rytm som jag aldrig tidigare har upplevt, det lugnt och det är tyst. De flesta jag mötte under min vandring gick själva och ibland gick jag med någon en eller två dagar, ibland fler och ibland gick jag helt själv utan att se röken av en enda människa.

Hur många det är som går beror på årstiden också så klart, i augusti är det högsäsong då övriga europa har semester. Jag skulle rekommendera att gå april/maj som jag gjorde eller Sep/okt. Ju närmare Santiago du kommer desto mer människor blir det, då det är fler leder som sluter samman.

Jo just, jag hade med mig en Svensk Guidebok som jag rekommenderar: här:http://www.adlibris.com/se/bok/pilgrimsvandra-till-santiago-de-compostela-en-modern-vandring-langs-tusenariga-fardvagar-9789186773908

LYCKA TILL !