Budapest nästa vår.. Tips! boende Buda eller pest?

Av Samip
8 nov. 2010 08:45
Visningar: 10398
Hej ska resa till budapest med brorsan och farsan... Tips på boende (buda eller pest?), restauranger...
Av Annbei6
11 nov. 2010 00:19
Hej!

Vi är precis hemkomna från denna trevliga stad som vi upplever vara en blandning mellan Paris och Prag.
Vi tillbringade 3 dagar där som vi tyckte var några dagar för lite.

Vi bodde på ett nytt 4-stjärnigt hotel http://www.eurostarshotels.com/en/eurostars-budapest-center.html som vi bokade från Hotels.com. Det hotellet ligger perfekt med gångavstånd till Donau och gågatorna i centrum. Både pris, hotell, frukost och läge är bra med det hotellet. Vi var nöjda med vad vi fick.

När ni är i Budapest måste ni absolut besöka något av termalbaden i staden. Vi besökte Szécsény som ligger i parken bakom Hjältarnas torg. Där finns det ca 15 olika bad inomhus som är tempererade mellan 18-38 grader och 3 stora pooler utomhus som är tempererade till 36-38 grader. Det finns även massor med olika bastu i olika grader och fuktighet. Sen kan man välja massor av olika spabehandlingar om man vill. vi provade dock ej dessa.
Man är som en fågelholk när man kommer dit för allt står på ungerska, men personalen är hjälpsam och visar en rätt.

Undvik restaurangerna på gågatan Váci utca och speciellt restaurang Galilei Ette Em!!!
Vi är rätt så resvana men ändå trillade vi dit i denna riktiga turistfälla! Dom kör med falsk marknadsföring och VÄLDIGT saltade räkningar!

Förövrigt är Budapest fortfarande väldigt billigt när det gäller mat och dryck, men var på er vakt som det gäller i dom flesta storstäder.

Hoppas att ni får en bra resa.
Av Samip
30 nov. 2010 09:19
Tack "Annbei" för de fina tipsen!
Av Sq7700
30 nov. 2010 12:50
Budapest är för oss nordbor en riktigt prisvärd stad. Ett femstjärnigt hotell kostar bara en bråkdel av vad ett liknande hotell hade kostat i London, Paris eller New York. Mitt tips är därför att, om plånboken tillåter det, passa på att skämma bort er!

Jag bodde på Corinthia Hotel Budapest, som är ett femstjärnigt hotell mitt i Pest, för en månad sen. Alla gäster har tillgång till hotellets eget spa - underbart! Rekommenderar också att ta ett Executive Room, då får man tillgång till hotellets lounge där man har fri tillgång till frukost, lunchsnacks och snittar, kvällssnacks samt viner, läsk, vatten, sprit etc. Helt underbart var det, och inte så farligt dyrt (ca 1800 kr per rum per natt!).

Det går att ta sig runt enkelt med metro. Tips på saker att göra/sevärdheter: promenad längs paradgatan Andrassy Ut när solen skiner, Margaretaön på sommaren, Varosliget (stadsparken) när som helst på året, vandra upp i Szent István Bazilika-kyrkan och njut av utsikten över stan, besök Gellertbadet, t.ex.

Restauranger och kaféer, bäst anses Gundel (googla för att komma till deras hemsida) vara. Dyr i förhållande till priserna i stan, men billig med "vårea" mått. Häftigaste kaféet är nog det som ligger i New York Palace, de har en fantastiskt bred meny och mycket vackra och anrika miljöer!
8 jan. 2011 18:10
Har alltid bott i Pest. Det är mer cityliv där och nära till allt.Har flera gånger bott nära Blaha Lujza ter. Därifrån är det lagom gångavstånd till centrum men ändå lungt. Novotel är bra men ganska dyrt. Hotel Hungaria vid Keleti Pu (station) har en av de största frukostar som jag ätit (ingår i priset - skillnaden mellan ett dyrare och ett billigare hotel kan vara att frukosten inte ingår i det billigare!) Om man inte orkar gå ner till stan finns det buss och tunnelbana. Nära också till spårvagnarna vid Blaha Lujza. Kanske blir det Buda nästa gång - lite småstadskänsla är det där.

Utvecklingen i Budapest går fort. Men i stort sett är det lika trevligt för turister nu som under kommunisttiden. En stor förändring de allra senaste åren är att fler kan engelska.

Välj små billiga restaturanter en bit från Vaci-gatan så får ni bra mat till bra pris. En meny på 100 kronor kan vara lika bra som en för 300. Köttgryta heter Pörkölt, som ofta äts med pasta gjord på potatis. Gulyas (gulach) är köttsoppa. Ungersk mat är rustik med god sås.

Budapset är indelat i stadsdelar med nummer. Om ni inte bor i 7:e eller 9:e så bege er ändå gärna dit för att få uppleva det "äkta" Budapest. Det 9:e har på senare genomgått både upprustning och förnyelse, på gott och ont. Men vill ni veta vart våra EU-pengar har gått så är det här en del av svaret.

Budapest är en cafestad. Café New York (f d Hungaria, ffd New York) har förlorat sin bohema stil, är numera lyxitalienare - men ändå måste jag alltid gå hit. Många kaféer byggs om och blir lyxiga - försök att hitta några som fortfarande är ursprungliga och biliga. Fanns senast i somras både ombyggda och "gamla" på t ex Andrassy ut. Men kan ha byggts om nu....

Att sitta ute vid något av kaféerna i Liztparken är fortfarande mysigt och populärt bland Budapestborna. Även på små barer (där man p g a röken får skära sig lite utrymme i luften) serveras numera gott kaffe typ espresso.
8 jan. 2011 20:36
Det är fortfarande möjligt att bo privat i Ungern! Prövade det på 80-talet. Ett perfekt sätt att bo billigt och att få träffa ungrare. Kontakta Ibusz (Ungerska turistbyrån - de har hemsida)