Behöver svar till mina frågor om första flygning till Usa

9 aug. 2010 22:56
Visningar: 3618
Hej! Jag har en mängd frågor som jag hoppas få svar på! Jag har bokat biljett via SAS till Nashville som slutdestionation, mellanlandar i Chicago.
Jag skulle verkligen behöva ha hjälp med detta:

-vid mellanlandningen framgår det tydligt om jag måste hämta min incheckade väska eller om den går vidare till Nashville? Lagom nervös om detta då jag bara har 1½ timme i chicago. Det roliga är att jag landar i chicago 17.30 och på min biljett står det senast incheckning till nästa plan är 17.35, gissa om jag ska ringa SAS imorgon om frågor på detta.

-Flygplatsen O`hare i chicago är det lätt att hitta? jag menar om allt flyter på hinner jag med nästa plan på 1½ timme? Man tycker ju att det annars inte borde gå att boka så.

-Brukar inrikesplanen lyfta i tid? I mitt fall hoppas jag att dem är lite sena. Sen tänker jag på det här med incheckningen, stänger dem verkligen den 1½ timme innan avfärd? Kan det stämma för då kan jag ju glömma det planet.

Hoppas ¨på svar och tips!
Av Daytona
9 aug. 2010 23:25
Du måste ta ut ditt bagage i Chicago,, för du måste genom tullen där. O'Hare är stor, men faktiskt så tar man sig rätt lätt till de olika terminalerna via snabbtåg. Dock så är nog 1,5 h rätt lite, man kan få köa rätt länge innan man kommit igenom immigration. Men det kan ju gå...har du bokat hela resan i ett paket så har du ju rätt att få ett nytt flyg om du missar det första .
10 aug. 2010 00:09
Precis som Daytona skriver, bagaget måste förtullas på första flygplatsen vid ankomst i USA.

Vet inte vad MCT (minimum connecting time) är på O'Hare, skulle tro att det är just 1h30min från en utrikes till en inrikes flight. När du checkar in här hemma,är chansen stor att du får ett boarding kort hela vägen och du slipper checka in igen (detta beror ifs lite på vilket flygbolag som flyger andra sträckan). Normalt sett, stänger incheckningen 40 eller 60 min före avgång. Men 1h30min? Skulle inte tro det.

/M.
10 aug. 2010 00:55
Tack så hjärtligt för de snabba svaren! Jag ska ringa SAS imorgon och fråga hur dem kan sälja resor med så lite tid emellan? Jag kom att tänka på en annan sak, jo vilken adress skriver jag på väskan? Chicago eller Nashville? Borde vara Nashville gissar jag och en sak till. Var re-checkar man in väskan igen på ohare, är det på terminal 5? jag ska flyga med untied airlines vidare till Nashville
Av Hawaii
10 aug. 2010 01:34
1.5 timme är acceptabelt om allt fungerar. Inget ovanligt. Adressen på väskan bör vara din adress i Nashville. När du går genom tullen på O'Hare så kommer du att se United's personal ganska snabbt efter tullen, och där lämnar du din väska. Du kan inte missa det. Definitivt inget att bekymra sig om. Det är inte fråga om incheckning - det tar helt enkelt din väska när du passerar och ställer den på baggagebandet så att den kommed med på planet till Nashville. Skulle gissa att de komma att börja med boarding till Nashville flygningen c:a 20-25 minuter innan avgång. Knappast innan dess.
Av Daytona
10 aug. 2010 10:21
Incheckningen till inrikesflygningarna i USA är inte som i Sverige , dvs dom börjar mycket senare än här. Vi hade 30 minuter på oss i Atlanta sist vi var över. (hemvägen alltså) och det är en av världens största flygplatser. Men som sagt, det är inga problem att ta sig mellan terminalerna, tågen går hela tiden och fort går det också. 1,5 h innan är inte troligt!
10 aug. 2010 15:53
Tack snälla ni! Jag känner mig mycket lugnare nu, igår kändes det helt omöjligt. Blir mest stressad för att det är första gången till usa och så reser jag ensam, då vill man helst att allt ska klaffa.
Av Hawaii
10 aug. 2010 18:30
Om du är tveksam, så fråga alltid. Folk i allmänhet är mycket hjälpsamma. Skulle definitivt rekommendera att när du lämnar in din resväska (precis efter tullen) att du frågar personalen, bara för säkerhets skull, vad du skall göra, och hur du skall ta dig till inrikes-gaten. De kommer definitivt att vara mycket hjälpsamma.
10 aug. 2010 20:16
Tack, det kommer jag göra. Jag pratade nyss med sas och dem menar att säljer dem en sådan flygresa så ska man hinna med utan problem. Det räcker med att jag checkar in en gång (kastrup) och sen i chicago är det bara väskan som ska re-checkas. Mycket spännande!
Av Sture
12 aug. 2010 10:07
Det enda jag kommer att tänka på, och som inte kommit upp från dom andra som besvarat dina frågor, är köerna till Passkontrollen som ibland kan vara mycket långa.
Framför allt om ett antal "Jumbos" från Asien landat precis innan ditt flygplan. Då kan det vara bra om du redan på SAS-kärran på något sätt arrangerat att du i alla fall är bland dom första som kliver av. Du ska då inte ha "alla" SAS passagerare framför dig också för att du suttit längst bak på vägen över Atlanten.

Annars har SAS och bl.a United ett fint samarbete via STAR ALLIANCE som gör att dom samarbetar mycket bra bl.a. i Chicago och som du kommer att märka av.
12 aug. 2010 17:55
Tack Sture, det ska jag kolla upp med sas. Hoppas att det går att ordna, allt för att underlätta liksom.
12 aug. 2010 22:31
En ny fråga, det är ju inte klokt hur mycket som måste fixas och grejas innan resan. Nu hittade jag på en annan sida att man ska fylla i en API-blankett, när gör man det?
12 aug. 2010 22:52
Citerat från myfirsttriptousa:
En ny fråga, det är ju inte klokt hur mycket som måste fixas och grejas innan resan. Nu hittade jag på en annan sida att man ska fylla i en API-blankett, när gör man det?
Hej! Jo det är en del att tänka på :-)
Du kan se och även hämta APIS blanketten t.ex. här, http://www.floridasidan.se/API.pdf
Jag tror att många bokningssidor och flygbolag hämtar in uppgifterna redan vid bokningen eller ber om dem efteråt, vet Du inte att Du lämnat dessa uppgifter, eller vill vara på säkra sidan, skriv ut, fyll i och ta med till flygplatsen, ber de om dem har Du dem klara, har De redan uppgifterna är det ju inte mycket extra besvär. Har inte rest till USA sen 2008 och då bad de inte om blanketten på Kastrup, vet inte om De hade uppgifterna eller det inte var så noga :-)
13 aug. 2010 15:56
Jag har ju fyllt i passageraruppgifter, adress för första natten och ESTA och blivit godkänd=) Men nu när jag tittar på API-blanketten så är den väldigt lik den där jag fyllde i på sas hemsida med passageraruppgifter men det är kanske ännu en. Någon som har lust att berätta exakt hur många formulär man ska fylla i? Ska man även skriva in någonstanns hur mycket pengar man har med sig, visakort? Känns bara skönt att vara förberedd.
14 aug. 2010 21:29
Citerat från myfirsttriptousa:
Jag har ju fyllt i passageraruppgifter, adress för första natten och ESTA och blivit godkänd=) Men nu när jag tittar på API-blanketten så är den väldigt lik den där jag fyllde i på sas hemsida med passageraruppgifter men det är kanske ännu en. Någon som har lust att berätta exakt hur många formulär man ska fylla i? Ska man även skriva in någonstanns hur mycket pengar man har med sig, visakort? Känns bara skönt att vara förberedd.
Jag har inte bokat genom SAS men jag gissar att Du i.s.f. har lämnat uppgifterna redan och att de inte kommer be om mer.
Du har fyllt i ESTA och fått den godkänd, mer behöver Du inte göra innan resan.
På planet (vanligtvis, annars får man göra det efter avstigning men det har jag inte hört någon som behövt) får man en Visa Waiver där man får fylla i ungefär samma igen som i ESTA en del av blanketten river de av och sätter i passet, den ska de ha tillbaka vid utresan. Man får även en tulldekleration att fylla i. Där ska man åter ange vissa uppgifter om resan plus om man har vissa matvaror, över $10.000:- i monetära instrument och värdet av komersiella varor och gåvor man för in, kreditkort anger man inte någonstans. Finns bilder på dessa blanketter här http://www.floridasidan.se/VisaTull.htm . Ett tips är att ta med en kopia på ESTA-ansökan och ha alla uppgifter antecknade så man lätt kan fylla i blanketterna utan att behöva börja leta fram uppgifterna när man väl sitter där på planet med blanketterna under näsan.
Av Daytona
15 aug. 2010 12:24
Ang APIS, bäst att du kollar med SAS så att dom har dom uppgifterna. Det är inget som sker per automatik kan jag berätta. Vi fick själva kontakta SAS , och dom var hjälpsamma och fyllde i uppgifterna per telefon.
15 aug. 2010 12:40
Citerat från sture:
...Då kan det vara bra om du redan på SAS-kärran på något sätt arrangerat att du i alla fall är bland dom första som kliver av. Du ska då inte ha "alla" SAS passagerare framför dig också för att du suttit längst bak på vägen över Atlanten.
Det vore fint om besättningen o/b kunde göra det . Men det blir inte lätt... Kan tänka mig att kanske hälften av passagerarna ska vidare inrikes. Det blir liksom lite rörigt. Den enda lösningen att kliva av tidigt är att reservera ett säte långt fram.
Av Sture
16 aug. 2010 08:11
"Visa-waiver" blanketten är borttagen från 01JUL10. Dom får numera det viktigaste från dom blanketter du redan fyllt i på nätet eller via SAS.
Så nu delar man bara ut "Tulldeklarationen" ombord under överresan.
Det är kul när allt man gör i förväg också underlättar någonting för en själv i slutänden.
Sen har deras passkontroll som föresats att dom ska respektera oss passagerare, och dom ÄR hjälpsamma så länge man är vanlig turist.
Vid ett tillfälle hjälpte vår passkontrollant oss att fylla i nya Visa-waivers för två personer pga av att vi inte hade skrivit vårt efternamn Ericsson med "k "utan med vårt vanliga "c" fastän det står med "k" i passet som är den officiella stavningen. Han hade fullt rätt att säga att det är fel i ansökan och resolut skickat oss längst bak i kön för att försöka igen. Jag har också vid ett annat tillfälle fått påpekat att signaturen inte stämmer då jag använt ett "c" då jag skrivit under. Det var dock lätt att justera "c" till ett "k" och alla var glada igen.
Har du däremot någon som helst anknytning till ett Arabland försvinner all vänlighet. Vi hade en ung tjej i vår grupp vid ett tillfälle som var av Iransk härkomst. Hon hade själv aldrig bott i Iran men hennes föräldrar var därifrån. Hon togs direkt in för en fördjupad intervju som var direkt respektlös. Den tog en halvtimme extra medan vi andra stog utanför och väntade utan möjlighet att tala med henne.

Det är direkt omöjligt att säga hur många dokument du ska ha fyllt i med tanke på att allt kontinuerligt förändras men det kommer att gå bra (annars kommer jag över och hjälper dig) om du inte sticker ut på något "arabiskt" vis. Då kommer allt att låsa sig helt och SAS blir tillkallade, i sista hand, för att få ut dig ur landet igen. Men så långt ska du väl inte behöva gå?.

//"Sture"
16 aug. 2010 16:31
Men vad skönt, då vet jag att du ställer upp!!
Och nej inget arabiskt ursprung, heter Andersson i efternamn så hoppas det underlättar=) Man har hört historier om hur folk blir behandlade om dem kommer därifrån.

Jag kontaktade sas om plats på planet men tyvärr gick det inte (jag var lite sent ute), men kunde lämna önskemål vid incheckning.

Nu har jag även kommit underfund med att det är Labor day helgen då jag åker då det är många som åker hit å dit och det kan vara mycket folk på flygplatsen, jihoo. Vad tror ni, jag tror att jag är rätt körd men jag hoppas, det är det enda jag kan göra och hålla humöret uppe.
Av Lesk
28 okt. 2010 13:05
Hej! Hur gick det för dig på flygplatsen i Chicago? Jag åker till Usa om några veckor och ska göra ett byte i Chicago och har 1 1/2 timme på mig. Räckte tiden?