Basejump/bungyjump

26 maj 2014 23:35
Visningar: 941
Tjena! undrar om någon där ute har någon aning om det finns möjlighet att hoppa basejumping eller bungyjump på Zakynthos? I så fall pris på detta och vad det kräver av en själv?

Fråga nr 2, hur mycket kostar taxi eller buss från Argassi till Laganas?

Väl mött!
Av Hkn
27 maj 2014 03:56
Hej Willster96, med tanke på att du ställer frågan som du gör (base och bungy i samma mening):

DET KORTA SVARET:
• Har du 250-300 vanliga fallskärmshopp? Utan dessa gör du klokast i att glömma basejumping.

DET LÅNGA, JOBBIGA SVARET:
• Base jumping är ingen turistaktivitet. Detta krävs: Förutom minst 250 fallskärmshopp krävs en speciell rigg, anpassad till den plats där den ska användas och väldigt specifika kunskaper (canopy skills, vad du gör vid en 180-opening, etc.).
Även om du hoppat från flygplan i många år så är övergången till base inte något du bara gör i en handvändning. Det krävs en eller ett par kunniga mentorer, en FJC (First Jump Course) och – återigen – mängder med erfarenhet.

• Du frågar efter ”pris på detta”? Räkna med att hosta upp åtminstone 45.000-55.000 SEK bara för själva hoppen. Kalkylen bygger på hoppning i en klubb som har eget flygplan = ca 150-180 kr per hopp x 300. Utöver detta behöver du gå en FJC och skaffa en bättre begagnad base-rigg. Pris för dessa: ≈ 20.000 SEK.

• Alltför många blir taggade av spektakulära videos på YouTube och frågar: How can I do that?
Svaret är: Gör det inte. Base är världens farligaste sport. Punkt. Under 2013 registrerades 24 dödsfall på Base Fatality List. There's no "try" in basejumping. Trial and error är liksom inte sättet. Error = dödsannons.

• Tycker du att jag verkar ta frågan alltför allvarligt? Självklart tar jag den allvarligt. Jag har förlorat tre vänner sedan förra sommaren. Alla tre var skickliga hoppare med minst 500 base-hopp + mängder med vanliga fallskärmshopp. Och ja, de dog då de hoppade. Därav det här lite dramatiska svaret.

Bungy är något helt annat. Men det har jag inga erfarenheter av..

Best,

:: hkn ::

PS. With all the above being said: Vill du se folk hoppa base på Zakynthos, så är tipset att hålla sig runt Navagio (Shipwreck Beach) i augusti då det brukar hållas ett base boogie – men med sina 200 m är det på inget sätt ett hopp för nybörjare/studenter. Marginalerna är på tok för små.