Backpack. Thailand första gången! TIPS

12 nov. 2013 20:21
Visningar: 9215
Hej!
Vi är två tjejer som kommer åka till Thailand för första gången (båda 20 år gamla) och kommer åka i början på februari och stanna månaden ut. Ingenting är i dagsläget bokat men vi tänker oss att landa i Phuket samt flyga från Phuket, så det är väl vad vi i dagsläget vet.

Nu är det så att jag vill ha tips från er som besökt Thailand tidigare! Vart ska vi åka och vad får vi inte missa om vi är ute efter mycket party i första hand men även vill uppleva vackra stränder osv. (Vad jag har förstått är väl de flesta stränder väldigt vackra iofs)

Undrar också hur pengar ni tror att det kommer gå. Vet att det är väldigt svårt att säga men ungefär. Ingen av oss är kräsna när det gäller mat. När det gäller boendet vill vi helst inte bo på något ställe som är alldeles för otrevligt. Alltså ändå helt okej fräsch. Behöver inte vara AC och sådant men ett vettigt rum där man slipper vägglöss och skabb.

Hur är båtförbindelsen mellan öarna? Är det någon ö ni rekommenderar att åka till för en dagstur? Vet ni några bra sidor där man kan förhandsboka hotell eller rekommenderar ni att man ska söka upp hotell på plats?

Vi har även varit inne på att boka en såkallad kombinationsresa och då ta hjälp av tillexempel fritidsresor men tänkte att det skulle vara lite friare att fara själv. Så egentligen är vi väl inga riktiga "backpackers" utan vi vill mest bort från Sverige under den värsta månaden. Men vi vill inte heller ligga på samma hotell i 3-4 veckor då vi är övertygade om att det skulle bli långtråkigt.

Hoppas att ni kan hjälpa två vilsna själar!

MVH
Jenny
Av Manqo
12 nov. 2013 22:18
Det är jätteenkelt att resa i Thailand! strunta i kombinationsresan, ni klarar er fint själva :) det finns resebyråer överallt som säljer buss- och båtbiljetter, oftast räcker det med att köpa biljett dagen innan eller samma dag som man ska åka :)

vill ni ha mycket party ska ni åka på full moon party på koh phangan (bra att boka boende i förväg) det är massa partyn dagarna runt full moon som är själva huvudnumret., ni ska nog inte bli besvikna! Ni kan lugnt tillbringa några dagar på koh samui och koh Tao som ligger bredvid också!

oftast behöver ni inte boka boende i förväg, bara att kolla runt på plats när ni är framme. Hostelworld.com är bra om ni vill boka något, men alla ställen finns inte med där. Vad gäller budget är det heeelt beroende på vad ni väljer för standard! från ett par tusen i månaden till hur mycket som helst.... jag klarade mig på 9000-10000 kr på en månad och då snålade jag verkligen inte! bodde på helt okej ställen för ca 50kr per person och tänkte inte så mycket på vad jag åt, ät på den lokala marknaden så kostar det inte många kronor :)

nu blev det långt, hojta om ni undrar nåt mer och trevlig resa! :)
12 nov. 2013 22:30
Okej! Tack för svaret!
Då kanske det är smartare att kolla upp någon annan flygplats?
Är dessa full moon party jämt? Är som sagt väldigt ny när det gäller Thailand och det enda jag hört om det är Phuket, krabi och de där standardställerna som alla i min närhet reser till. Så det är jättebra att få höra andra alternativ!
Av Manqo
12 nov. 2013 22:54
jag gillade inte Phuket-sidan av Thailand alls, blev magsjuk också hehe. Jag skulle nog flyga till Bangkok, då kan ni även om ni vill och har tid besöka koh samet eller koh Chang också som jag tyckte hade finare stränder och var fräschare överlag :) full moon party är en gång i månaden, googla för att se datum! Finns även schema för de andra festerna som hålls på ön precis innan, då vet ni när ni ska åka dit så ni kan boka boende!
13 nov. 2013 11:48
Hej

Fullmånsfesterna är bara dagarna runt fullmåne :) Men det är ganska mycket fest resten av månaden också, så oroa er inte för det. De tre öarna i bukten kunde absolut vara ett alternativ för er. Koh Tao är ju känt främst som en dykö, men vi tyckte den var trevlig fast vi inte dyker.
Om ni flyger till Bangkok så känns det som om ni har mer att välja på. Det är lätt att ta sig runt med tåg, buss eller minibuss. De vanlig reguljära bussarna är mycket bättre än de speciella turbussarna (och billigare).
Ko Chang tycker jag är väldigt trevligt. Lonley Beach har bra party, utan att vara för stökigt!
13 nov. 2013 19:43
Hej!

Tack för alla svar! Om vi gör om och istället säger att vi åker till Bangkok. Är det svårt att från flygplatsen där ta sig ut i hamnen för att få tag i båtar? Går båtarna ut till öarna, t.ex. koh phangan dagligen och ofta? Vad kostar det att åka speedboat ut till öarna?
Av Manqo
13 nov. 2013 20:47
för att komma ut till koh Tao, koh phangan och koh samui kommer ni antagligen att åka buss/tåg till chumpon och sedan färja ut till öarna.. vet inte hur lång tid det tar, men ni kommer nog få ägna en hel dag åt att ta er dit, jag skulle nog stanna en dag eller två i Bangkok då man inte är jättesugen på att resa vidare på en gång. Det går bussar och båtar varje dag, kostar väl någon hundralapp om jag inte minns fel :)
Av Hille2
13 nov. 2013 21:22
Går väl i och för sig att åka nattbuss också.
Av Tittin
13 nov. 2013 21:45
Mitt tips är att ni tar er några kvällar i patong och bangla road där finns de party så de räcker o blir över.....sedan beger er ut till phi phi island där har ni fina bad o massa party o inga bilar.....besök long beach där liten promenad bort....från phi phi island kan ni ta båt till krabi o där har ni railey beach där ni kan bo o softa inga bilar där heller o en jättefin strand som heter prah nagh....har ni aldrig varit i thailand finns ingen andledning o åka till andra sidan dessa öar är kanon fina....utan för krabi finns en jättefin ö som heter poda island.......har rest massor i thailand och har aldrig bokat hotel innan i dag funkar de kanon enkelt att boka varteftersom men ex agoda....annars bara o gå runt o kolla.....
14 nov. 2013 03:28
Rekommenderar er att åka till Bangkok istället för Phuket. STOR skillnad. Börja "backpackinglivet" på mytomspunna Khao san road, det är nästan ett måste. Antingen hatar man eller älskar det... Jag själv älskar det mesta med Bangkok.

Att ta sig runt eller hitta boende är ALDRIG ett problem. Jag hade 5 dagar bokade i Bkk första gången (D&D Inn rekommenderas) och tog resten av tiden som det kom. Åkte vidare när man kände för det istället gör pressen att "åh nej i morgon åker vi" eller tvingas vara på samma ställle för länge. Se bara till att jämföra priser, pruta och inte vara blåögd. Men resor och boende finns JÄMT.

Jag hade åkt till Koh Tao, Koh Phagnan och Koh Samui. Tre olika öar som ligger bredvid varamn och har allt, dessutom förhållandevis nära Bangkok (om ni skulle åka dit). Koh Tao är ett av mina bästa paradis på jorden dit jag kommer återvända många gånger.
15 nov. 2013 02:54
Tack så jättemycket för alla bra svar!

Vi ska ta en dag och sätta oss ner och se vart vi egentligen vill åka. Alla ställen låter toppen och jag tror det krävs mer än en månad i Thailand för att inse vad det verkligen är man gillar med det, tyvärr har vi inte den möjligheten då jobb står i vägen. Vi får helt enkelt ta ena delen nu och sedan resa tillbaka för andra delen vid ett senare tillfälle.

Men som jag har förstått det - att boka boende på plats är inget problem under februari-månad. Kommunikationen mellan Bangkok till öarna är lätt att förstå(?) och det är lätt att ta sig mellan olika öar och ställen. Samma gäller om man ska utgå ifrån Phuket.

Har varit och båtluffat i Grekland. Då stod det ett flertal hotellägare som försökte haffa en vid hamnen när båtarna kom, fungerar det på samma sätt i Thailand?

Vi kommer att spendera ca 25 dagar på resande fot så vi får väl ca 22-23 hela dagar i Thailand. Därför är schemat ganska pressat, speciellt om man vill hinna se så mycket som möjligt men samtidigt hinna njuta och bara lata sig på stranden.

Sen när det gäller pengar och budget är det såklart väldigt svårt att säga, men 10.000 klarar man sig på om man inte har tänkt leva lyxliv och fara på allt för många utflykter. Hur är priserna på alkohol i Thailand? Rekommenderar ni att dricka på barerna eller ska man köpa alkohol på "minimarkets" och köra en hederlig svensk förfest på hotellet?

(Ber om ursäkt för flummigt svar. Brist på sömn)
Av Manqo
15 nov. 2013 08:21
kolla runt lite på internet om öarna och se vad som intresserar just er, så tror jag resan blir bäst :) vi kan ju bara ge rekommendationer efter egna erfarenheter!

det enda boendet ni behöver boka hemifrån är för de första nätterna så ni vet vart ni ska, åker ni till Bangkok ska ni absolut kolla in khao san road (se till att få ett rum utan fönster mot gatan!!) och se vad ni tycker om det. Precis som ovan rekommenderar jag D&D inn.

Enda stället där vi möttes av jobbiga thailändare som skulle få med oss till sitt boende var på Phi Phi, och Koh Phangan i full moon-hysterin. Kolla innan vilket område på ön i fråga ni vill bo , sedan tar ni er dit och börjar leta boende där. Kan vara bra att ha en guidebok (lonely planet används av flest backpackers, köp/låna deras Thailandsguide)

alkohol är billigt, finns att köpa på 7 eleven. öl kostar ca 10kr, cider/alkoläsk något dyrare. Ute på barer höjs priserna lite grann, men fortfarande billigt så länge ni dricker lokal sprit.
Av Hille2
15 nov. 2013 10:06
Ställer mig lite tveksam till om 10000 räcker när man vill festa ordentligt under resan samt bo på relativt dyra orter. För mig räcker det utmärkt men tror inte att det skulle räcka till nån av mina ungdomar i 20-årsåldern på de orterna.
16 nov. 2013 17:35
Hille2, när jag var iväg 2 mån i våras gick det ca 15.000kr. Flög runt Asien ganska mycket och snålade inte. 10.000kr räcker garanterat om man håller sig i Thailand och bor bra men inte bäst.
Av Hille2
16 nov. 2013 20:32
Ja, det klarar jag mig utmärkt på också. Men om man vill ha party i första hand så är det nog bäst att ha en buffert, särskilt på de dyrare orterna.
17 nov. 2013 10:43
10.000 är bara ett riktmärke vi har! Så blir det någon tusenlapp mer är det inte farligt. Vilka är de dyrare orterna?

Vad borde riktmärket vara per natt för ett rum som har en helt okej standard? (Behöver alltså inte vara AC och sådant men ändå fräsht och så att det ligger hyfsat till i angränsning till strand osv.)
Av Manqo
17 nov. 2013 11:27
Jag klarade mig på mindre än 10000kr i månaden utan att snåla så det går nog jättebra :) det man verkligen kan spara in på är boende, vi bodde för 400-500 baht per natt och rum (ca 50-60kr var, vi va 2 st) då fick vi ett helt okej rum/liten bungalow med fläkt och oftast eget badrum med dusch, nära stranden. På Koh Phangan stiger ofta priserna runt full moon så då betalade vi väl ca 80kr var per natt. Ingen lyx men det får duga, man ska ju inte vara där mer än när man sover :) det går att hitta allt från små hyddor till lyxhotell, men jag lägger hellre pengar på upplevelser och aktiviteter än queen size-säng och AC.
17 nov. 2013 18:46
Är en van resenär i Thailand och de ställen jag rekommenderar är koh samet, koh chang, koh phangan, phi phi och koh lipe.

Dessa ställen har en bra kombination av party, skönt folk och fina stränder.
Koh phangan har det grymmaste fullmoon partyt.
Koh samet är dock min absoluta favorit ö, enligt mig är det paradiset. Dit åker jag varje gång jag är i Thailand. Åker ni dit så är det sai kaew beach jag rekommenderar, finns ett ställe som heter white sand resort som är fräscht och fint. Priserna varierar beroende på hur nära stranden ni vill bo, men mellan 800-1800b.
Nu senast i februari 2013 bodde jag dock på ett annat ställe, sin samut. Lite billigare men jag trivdes sjukt bra, det var fina fräsch rum ca 20 m från stranden och ungefär 50 m till det bästa party stället, där betalade vi 600b.

Nu till party ställen om ni väljer att åka till koh samet, finns ett ställe på sai kaew beach som heter ploy talay. Sjukt bra ös där, finns kuddar att sitta på stranden o äta middag-dricka-röka vattenpipa, finns en scen/dansgolv ute och en nattklubb inne. På ploy har de även "the original fireshow" som är riktigt häftigt! Vill ni sen prova nåt annat, finns ett annat ställe som heter Silversand på stranden bredvid, brukar oftast vara så att man börjar på ploy sen går man till silversand när ploy stänger vid 2-3.

Förövrigt är vi 2 19 åriga tjejer som åker nu den 29 nov och stannar till slutet av feb. Vi kommer att vara på dessa ställen jag nämnt ovan, så vill ni ses eller bara ha tips från någon i samma ålder som är van i Thailand så heter jag linda wahlgren på Facebook och waahlgren på instagram! :-)
17 nov. 2013 18:48
Tycker även som några tidigare skrivit att ni ska flyga till Bangkok :)
19 nov. 2013 17:11
Hej!
Tack Wahlgren! lägger till dig som vän på facebook!
21 nov. 2013 12:09
Om ni flyger till Phuket så måste ni åka ner till en ö söder om Phuket som Koh Racha. Underbar snorkling, fina stränder och lugnt och skönt (ni kanske vill ta i alla fall någon dag eller två utan att festa och vila upp er lite ....;) ) Annars kan man ta en dasgtur med speedboat ner dit! Helt underbart fint i alla fall!
Av Marilcj
21 nov. 2013 13:39
Bangkok alla gånger istället för att flyga till Phuket, men de e vad jag tycker....ge stan nån dag både när ni landar o ska hem för billig shopping mm.
Nattbuss fr Bangkok till Chumphon...så sparar ni den nattens boende o dessutom går färjorna bara förmiddagar ut på öarna...lev de liv ni önskar på Koh Tao, Koh Pangang, Koh Samui...alla öarna har sina festaställen men även lugnare ställen.
Annars har ni alternativet att m buss ta er ner mot Rayong och den sidan och Koh Chang, Koh Samet och alla andra öar där omkring som även de både har party o lugn.
Budgeten räcker nog bra längre på nått av de alternativen än om ni tänker på PhiPhi o den sidan.

Själv anser jag att 10.000 är precis i rappet...1500 är vad jag betalar per månad i boende, vi är 2 som delar så 3000 kostar de per lgh, frukost fixar vi själva men lunchar o äter middagar ute m dricka till, mest Thai o både restauranger o på gatan, dessutom 2-3 ggr på en månad på mer exklusiva ställen, dessutom är jag själv en öldrickare, vilket är betydligt billigare än både drinkar o vin.
Så 12.000 brukar min budget för boende, överlevnad o shopping vara för en månad och då åker vi inte runt så mycket med buss o båt mellan olika delar av landet utan rör oss fr Bangkok ner till Koh Tao.

Sätt er dagsbudget istället o håll den första 2 v så ser ni sen om ni måste dra in på nått sista tiden eller kan roa er ännu mer.
25 nov. 2013 11:30
Nu har vi bokat vår resa! Det blir att vi flyger till Bangkok. Landar där tidigt på morgonen. Om vi stannar i Bangkok över dagen och sen tar nattåget till chumpon eller om vi börjar vår resa direkt får vi se!

Vill bara tacka för alla tips ni har gett! tror nog att detta kommer bli en magisk resa!
1 jan. 2014 18:06
Citerat från Pingulou:
Att ta sig runt eller hitta boende är ALDRIG ett problem. Jag hade 5 dagar bokade i Bkk första gången (D&D Inn rekommenderas) och tog resten av tiden som det kom. Åkte vidare när man kände för det istället gör pressen att "åh nej i morgon åker vi" eller tvingas vara på samma ställle för länge. Se bara till att jämföra priser, pruta och inte vara blåögd. Men resor och boende finns JÄMT.
Jag lånar tråden o ställer en fråga, kan man pruta på boendet i thailand?
Av Hille2
1 jan. 2014 19:21
Både ja och nej. Billiga ställen brukar alltid gå att pruta på om de har överskott på rum, medelklass och högre kan vara svårare, men inte helt omöjligt. Högsäsong gör allt mer svårprutat.