Australien info

Av Lindaaa
14 aug. 2011 22:17
Visningar: 2373
Så e de äntligen klart. Min familj ska ta vårt pick o pack och sticka till Australien i början på 2012. Nu har jag några frågor som jag hoppas få svar på:
va kostar hostell per natt?
Får vi åka dit på "semestervisum" först några veckor för att se oss runt och sen komma tillbaka för ett helt år med "arbetsvisum"?
Är det helt omöjligt för ett finskt par att få stanna resten av livet i ett land som Australien?
Vad bör man tänka på angående försäkringar och sådant?
Finns det möjlighet att få ha vår treårige son på något "dagis" så att han får komma ut bland barn och lära sig engelska?
Hoppas nån vänlig själ orka svara på mina frågor.
Kram Linda
16 aug. 2011 05:09
Hej,
Ni har ganska specifika frågor som handlar om immigration så jag skulle rekommendera att ni tar en titt på Department of Immigrations and Citizenships hemsida.

http://www.immi.gov.au/
17 aug. 2011 18:29
Hej Lindaaa,

Vad jag har förstått så är det inte så enkelt att få arbetstillstånd i Australien. Du (ni) bör ha en kompetens som är ett s k bristyrke i landet för att få tillstånd (för resten av livet som du skriver) om ni inte har en arbetsgivare på plats som kan söka det åt er. (D v s att ni har ordnat arbete innan flytt). Var dock noga med att inte ägna tiden under turistvisum för att söka jobb, då kanske ni inte får stanna öht. Kolla upp vad som gäller.

Nu kanske du trots allt är ute efter ett tillfälligt arbetstillstånd - ett som man (ungdomar) får för att resa runt och arbete för sitt uppehälle. Om detta finns andra trådar med bra info skulle jag tro. Minns ej vad det heter.

Hur mycket hotell kostar per natt beror så klart VAR i Australien du ämnar bo. Det är stort land... Om ni inte vet exakt vart ni vill åka, är det kanske lämpligt att bestämma det först. Även om ni har tänkt resa runt, så är det ju bra att börja någonstans. Kolla lite lätt genom RGs sökfunktion så hittar ni säkert riktpriser för vad en hotellnatt kan gå loss på. Eller andra hotellbokarsiter.

Dagisfrågan känns lite utslängd - vad menar du här? PÅ dagis när ni turistar eller när ni väl flyttat dit???

Jag förstår så klart att du bara slänger ur dig en massa frågor i ivern att komma iväg, :) men försök vara tydlig med vad exakt du menar, så är det lättare för folk att svara. Annars finns ju bättre ställen att fråga specifika frågor runt immigration som han här ovan skriver :)
Av Lindaaa
17 aug. 2011 19:48
Känns mina frågor lite utslängda? Ursäkta, men jag trodde de va hela meningen med denhär saijten, att få bolla id'er med varandra, fråga sånt man inte vet osv.
Vi menar naturligtvis börja i Sydney. Jag är utbildad undersköterska och min sambo är lagerarbetare, vet inte om det är "lättare" för oss att få stanna i landet då.
De finns väl inga föräldrar i världen som lämnar in sitt barn på dagis då de är på semester så med det menar jag efter att vi flyttat dit.

Linda
17 aug. 2011 20:36
Hej igen!
Förlåt, nu var det kanske jag som var otydlig.

Med "utslängda" menar jag att det kändes som att du bara slängde ut alla frågor du hade i huvudet (som det ju lätt blir när man blir ivrig och har en idé) utan att egentligen precisera exakt vad du menar. Det blir mycket personlig tolkning och "tankeläsning" om vad du menar.

Eftersom du pratade om hotell och turistvisum först, var det inte lätt att förstå om du kallade någon slags "Bamseklubb" för "dagis" eller om du faktiskt menade dagis efter flytt.
Jag borde ha förstått att du syftade på ett riktigt dagis när ni flyttat dit. Det var inte som att jag trodde ni skulle lämna bort honom helt när ni själv hade kul, snarare ett sätt att tillfälligt kunna söka jobb eller så. :)
Du ser, det är inte alltid lätt att tolka rätt.

Det klart att ett forum skall fungera som bollplank - men som sagt - det är svårt att vara tankeläsare oxå :)
17 aug. 2011 20:50
Här har du en lista över Skilled Competence som man bör (måste??) ha för att komma ifråga om att få arbetstillstånd utan att man har en "sponsoring employer" (d v s en arbetsgivare som du redan fått jobb hos som söker åt och betalar tillståndet för dig):

http://www.immi.gov.au/skilled/_pdf/sol-schedule1.pdf

Här kan du läsa allt du vill veta tror jag om hur man söker visum och arbetstillstånd:
http://www.immi.gov.au/skilled/

Det visum jag tidigare syftade på heter WHV - working holiday visa. Det finns att läsa om det där oxå.
http://www.immi.gov.au/visawizard/

Det är en smart funktion som hjälper dig att se vilka typer av visum som kan vara aktuellt för er :)
21 aug. 2011 16:06
Vad gäller hostel's så rekommenderar jag att kolla

http://www.yha.com.au/

Det är bara en hostel-"kedja" men en av de större. Den borde ge en hyfsad prisöversikt.
Av Lindaaa
31 aug. 2011 22:45
tack för era svar! Vi ha nu studerat immigrations sidan och konstarerat att vi INTE får ta med våran son på 12 månaders work and travel visumet och det betyder att det inte är aktuellt för oss. Ska vi åka så ska vi naturligtvis resa i väg hela familjen.
Nu funderar vi på hur det skulle vara att resa dit på turistvisum i 3 månader istället, för att uppleva landet! De borde man väl hinna se de "viktigaste" på? Undrar oxå hur de är med att "ragga jobb" då vi bara har turistvisum? jag vet att vi inte får jobba på det visumet men tror ni det lyckas att hitta en sponsoring employer fast vi bara är "vanliga" turister, eller är dethär att hoppas på för mycket?
kram Linda
1 sep. 2011 16:48
Citerat från lindaaa:
tack för era svar! Vi ha nu studerat immigrations sidan och konstarerat att vi INTE får ta med våran son på 12 månaders work and travel visumet och det betyder att det inte är aktuellt för oss. Ska vi åka så ska vi naturligtvis resa i väg hela familjen.
Nu funderar vi på hur det skulle vara att resa dit på turistvisum i 3 månader istället, för att uppleva landet! De borde man väl hinna se de "viktigaste" på? Undrar oxå hur de är med att "ragga jobb" då vi bara har turistvisum? jag vet att vi inte får jobba på det visumet men tror ni det lyckas att hitta en sponsoring employer fast vi bara är "vanliga" turister, eller är dethär att hoppas på för mycket?
kram Linda
Alltså, kan du själv komma på en anledning till att ett företag skulle vilja sponsra er så att ni kan få flytta dit bara sådär? Det finns tusentals människor som vill flytta till Australien. Inte ens om man är tillsammans med en australiensare är det lätt.
Ni måste alltså ha yrken som är en bristvara i landet och företaget som sponsrar ska stå för hela kostnaden.
Men kolla listan på de yrken de behöver och har ni ett av dem kan ni ju prova att söka ett skills visa.
Av Lindaaa
2 sep. 2011 00:45
vet inte om du medvetet vill låta som en bitch Marie, men så upplever jag dej. Usräkta mej att jag ställer "dumma" frågor och tar upp din dyrbara tid.
2 sep. 2011 03:47
Lindaa: Ni kan lyckas få sponsring på detta sätt men tänk på att ni kan bli blockade för nytt inträde om man (tullen/Immi) inser att ni är i Australien för att ragga jobb.

Ni måste trampa väldigt försiktigt och jag skulle inte rekommendera det. Jag känner (som kanske tidigare nämnts) två pers som fick en resp. två veckor på sig att ordna upp sina australiska affärer och lämna landet.

Händer detta så är ni bannlysta i tre år vilket i praktiken kan vara mycket längre.

Av Lindaaa
3 sep. 2011 01:21
Tack för varningen Robbowan :) de ska vi inte gör då. Jag läste i en bok om Australien att man kan ansöka om förlägning av turistvisumet också, och att det enklast görs på plats. Turistvisumet kan du bli förlängt till högst ett år? E de här gammalt(boken är från 2001) eller existerar det fortfarande?
Jag tycker det är ledsamt att det ska vara så "svårt" att få stanna i OZ eftersom det verkar vara ett fantastiskt land. Jag har ännu en fråga angående att söka jobb därnere. Fungerar det att sätta upp sin CV på t.ex seek.com/au eller är det bortkastat? Kan man som utlänning "komma in" i landet den vägen? Förstår ju att ingen anställer en person som dom inte har träffat men kanske kunde vi boka in möten då under vår semester där nere? Eller är det också att fiffla runt?
Linda
Av Jimmieh
3 sep. 2011 09:22
Varför söker du som utbildad undersköterska inte jobb inom det yrket? Ifall ni vill starta upp ett nytt liv där borta tror jag faktiskt att du med din utbildning har störst chans att göra det möjligt. Har du någon extra utbildning eller kan gå en sådan som är en bristvara där borta?

Jag skulle översatt dina utbildningspapper till engelska och börjat sända till de arbetsgivare som söker sådan personal, tror personligen ifall tex ett sjukhus vill anställa dig ,att alla papper kan flyta på lite enklare.

Kanske ett lite mindre ställe först ditt de har svårt att skaffa kvalifiserad arbetskraft, men ändå nära sevärdheter.
Finns säkert någon arbetsgivare som hjälper till att fixa bostad ifall man flyttar dit.

Sen när man flyttat dit och ordnat allt börjar man resa rundt och utforska landet?
3 sep. 2011 21:19
Så känslig du är, Linda. Bitch är det sista jag är. Men det hela känns bara lite naivt. Men ta råden du fått om att söka jobb som sjuksköterska. Det är den vägen du får gå för man kan inte åka dit och ta vilket jobb som helst, om man inte åker på Working Holiday-visum.
Av Lindaaa
3 sep. 2011 23:34
Har kontrollerat jobben som är på skills listan och mitt är inte med där va jag förstår. Sjuksköterska är jag inte utan "bara"undersköterska. Jag ska absolut sätta in min cv på australienska arbetsförmedlingar, så får vi se!
Vi har bestämt att vi ska åka dit i November och kolla läget, resa runt, njuta uppleva. De kan ju faktist vara så också att vi inte trivs där.
Marie- naiv ja visst är jag det, och hemskt nyfiken! Vill alltid att allt ska ordna sig, är en sann optimist.
4 sep. 2011 15:46
Lindaa: Seriösa arbetsgivare kommer att dra åt sig öronen direkt då de inser att ni inte har korrekt visum - eftersom de kan ådra sig grova böter - så de som är intresserade kanske inte är så seriösa. Bara ni inser det.

På Seek kan ni lägga upp att ni behöver sponsorship - eller kunde åtminstone - och den sajten får jag fortfarande en massa erbjudanden ifrån.
Av Lindaaa
4 sep. 2011 23:46
Tack för de Robbown. Undrar nog hur vår resa skulle ha sett ut om ja inte rådfrågat er här inne. tack ska ni ha! Vi menar seriöst att försöka skaffa jobb och boende(för en tid) i Australien och vill ju vara så ordentliga som möjligt också, vill ju inte framstå som en bluff bara för att vi är så ivriga. Jag ska absolut fixa cv och sätta in på seek.com/au. Där ska jag vara så ärlig jag bara kan och också tillägga att jag behöver sponsorering.
Dehär med CV är också kenpigt tycker jag(dubbelt så kenpigt på engelska), kanske har du tips och råd om hur man fixar ett snyggt sånt också? :)
Tusen tack!