2,5 veckor i Japan under juli- 14

Av Romanda
11 jan. 2014 13:07
Visningar: 6987
Hej!

Jag och min pojkvän planerar en resa till Japan med start runt den 9:e juli. Har förstått att det är varmt under denna period. Vi är tacksamma för alla förslag som finns! Vi vill åka runt i Japan och ven bestiga Mt Fuji och såklart vara i Tokyo men sedan är vi öppna för förslag. Vi vill leva billigt men såklart unna oss vissa saker! Tips på tågbiljetter, hotell, utflykter, smultronställen,resetrip och allt annat möjligt uppskattas stort!

Vad kan man räkna med som dagskassa?

Vi har tidigare tagit ett tåg-backpackning från thailand till kina så vi har rest en del förut.
11 jan. 2014 14:29
Hej,
jag var i japan i april förra året.
En bekant till mig var där i juni och han beskrev det som mycket varmt och hög luftfuktighet. En del regn också, men det tror jag att man får oavsett årstid.

Min resa kan du läsa om här:
http://www.4000mil.se/?p=92

Framför allt Kyoto, men även Tokyo är ju obligatoriska stopp.
Sedan tycker jag att man ska besöka några mindre städer/samhällen, för att det är lättare att "jobba sig in" i kulturen där. Lättare att hitta de där mysiga genuina restaurangerna, osv.

Om jag åkte på sommaren skulle jag bege mig upp i de japanska alperna och vandra lite.
Även Tsumago-Magome. vandringen som vi gjorde tror jag gör sig mycket bättre på sommaren.

Shirakawago var nog som fulast just den årstid vi kom, men fortfarande sevärd, på sommaren är det säkert ljuvligt!

Mina "smultronställen" är:
Tokyo City View, Roppongi hill (perfekt plats i Tokyo att invänta skymningen)
Okochi Sansos trädgård i Kyoto (för att det var så rofyllt och så få turister hittade hit)
Shirakawa-minami Dori (Geisha-kvarter i Kyoto)
Tehuset i Kenroku-garden i Kanazawa

Förutom alla de obligatoriska sevärdheterna i Kyoto...

Obligatoriskt:
Bo på ryokan
Bada onsen
I båda fallen gäller att läsa på noga om vett och etikett innan!

Av Japanspecialisten köper man Railpass (har för mig att man måste köpa dem av en resebyrå och innan man kommer till Japan.
Tåg är sättet att färdas på i Japan.

Japan är inte alls så dyrt som man tror. Saker och ting kostar som i västeuropa typ.
Vi fick rådet innan att aldrig gå in på en restaurang som inte hade priserna utsatta utanför. För det finns VÄLDIGT dyra ställen...
I storstäderna finns det massor av snabbmatskedjor med japansk mat. Om man håller sig till dem kan man leva billigt. (fast lite tråkigt också)
Vår första lunch var nog vår billigaste, då åt vi 2 pers för under 100-lappen tillsammans.

Middag på något trevligt ställe, 2 pers, två öl var gick på 350-500 kr sammanlagt.
Det är kontanter som gäller.

Det var vad jag kom på just nu... fråga gärna mer om du vill!
Av Dirgis
12 jan. 2014 23:15
Japan är ett trevligt land och japanerna ser att man behöver hjälp.
Jag köpte en två veckors biljett för tågresor.
Större delen av tiden bodde jag hos lokalbefolkningen. De ger många goda råd med vad man kan göra.
Ni borde också stanna i Hiroschima och även ta er till ön Miayima. Där finns en Roykan. Relativt dyrt men helt fantastiskt.
I Hiroschima ska man också äta ostron. De odlas i vattnet utanför. På Miayima fick man olika anrättningar med ostron.
Ni ska inte heller missa att på en äta Okonomiyaki. Det är ingen dyr maträtt.
www.airbnb,se kan du hitta billigare boende
4 feb. 2014 12:12
Trevligt val av resemål. Var där själv med sambo i maj förra året. Varit där i juni-juli också och håller med om värmen och fuktigheten men det brukar å andra sidan göra att turistmålen får mindre besökare = kortare köer. Blir hettan för olidlig kan man alltid åka upp bland bergen där det i regel är svalare. Ännu längre norrut finns ön Hokkaido som har jag för mig är mer som svensk sommar, men det kanske behövs lite mer än två veckor för det.

Vill rätta föregående talare, det heter Hiroshima och Miyajima. Som för övrigt också rekommenderas. Finns hjortar och apor som huserar vilt på ön bla.

Japan Railpass som de tidigare också tog upp är att rekommendera om ni åker långt och mycket. Finns rikstäckande för 1, 2 eller 3 veckor sedan Railpass som täcker mindre delar av Japan. Det förstnämnda gör att ni kan åka supertåget Shinkansen också (med vissa undantag). Det måste dock förköpas på resebyrå innan avresa. Man får ett "exchange pass" som ni sedan växlar in mot Railpass i Japan. Bör tillägga att Japan Rail Pass gäller bara de statliga järnvägarna (JR). Det finns vissa privatbanor men majoriteten av järnvägen är statlig.

Mat finns i alla prisklasser. Vi åt ganska mycket matlådor (bento) som man kan köpa både på tågstationer (ekiben) och snabblivs (ex Familymart, Lawson, 7-11) för under hundralappen. Finns också typ "Findus" matlådor med mer västerländsk mat som man kan få värmd på plats i affären. Rullbandssushi finns också om ni gillar sushi. Plocka sushibit från rullband och betala per antal bitar. Finns japanska snabbmatskedjor exempelvis Yoshinoya med "japansk lunch" och diverse hamburgerställen, Mos Burger, McDonalds (tydligen bättre än den svenska), m.m, notera dock att portionerna är något mindre. Finns också s.k. Food theme parks som har olika teman på mat, ex spanskt, amerikanskt, osv. Aldrig prövat men kanske är något. Finns en restaurang i området Odaiba i nöjescentrat Decks utanför Tokyos centrum som serverade en "trerätters" för ca 100 kr, inklusive fin utsikt över Tokyos hamn. Inte att förglömma alla små nudelställen här och var. Vissa restauranger har små automater utanför där man väljer sin mat, betalar och lämnar en biljett till servitören. Snabbt och lätt.

Odaiba var för övrigt en av favoriterna enligt sambon. Där finns tex Tokyos enda strand och ett onsen samt flera nöjescentrum med affärer och restauranger.

Drygt en timme utanför Tokyo finns området Hakone som man kan via tåg, linbanor, buss och båt kan göra en rundtur genom. Privat järnväg där men finns ett tvådagars åkpass för alla färdmedel för ca 270 kr.

Kyoto precis som andra redan har nämnt. Finns mycket att se, tempel, smågränder, m.m. Har också ett "åkpass" för bussar och tunnelbana under en dag. Vill ni se något annorlunda finns Inarihelgedomen strax söder om Kyoto där man kan gå i gångar av tusentals s.k. toriiportar ("portar" som står vid ingången till helgedomar i Japan). Dessa gångar fortsätter upp på Inariberget bakom där utsikt över Kyoto kan ses bla. Finns även Ginkakuji och Kinkakujitemplen. I Hieizanbergen nordöst om Kyotos centrum finns Enryakujitemplet som bla upptagits som världsarv. Finns bla linbana upp dit. Ett axplock av tempel i alla fall.

Nara är en annan personlig favorit som ligger ca 40 minuters tågresa från Kyoto och storstaden Osaka. Känt för sina hjortar som man kan mata med speciella "hjortkakor" (shika senbei) och var en av Japans huvudstäder. Mycket tempel och ofta besökt av skolklasser så har ni tur kanske ni får språka med nyfikna skolungdomar. Ska finnas minst två vandrarhem där som ligger mitt i som visst rekommenderas. Ligger i gamla japanska hus så kan vara en kontrast till vanliga hotell.

Finns även lite längre västerut staden Fukuoka som är aningen lugnare än ex Tokyo och Osaka. Har en väldigt mysig strand och högt tvtorn med utsikt. Går båtar från Fukuoka till Sydkorea bla om ni skulle ha vägarna förbi. Finns två vandrarhem som många backpackers rekommenderar (Khaosan Fukuoka).

Två timmar från Fukuoka ligger Nagasaki, som förutom dess mörka atombombshistoria har en hel del Holländska kopplingar med hus och museum. Finns ett berg där med härlig utsikt (nås med linbana) bla.

Tillbaka österut finns i närheten av staden Okayama (ca en timmes tågresa från Osaka samt Hiroshima) den mindre staden Kurashiki med flera små samuraikvarter som någon kallade det. Är ni väldigt inne på manga och anime finns ett museum tillägnat mangateckerskan Igarashi Yumiko som ligger bakom bla Candy Candy.

Mellan Okayama och Osaka finns det japanska slottet Himeji, ett av de slott som är i original (många andra är bara betongkonstruktioner återuppbyggda) om ni har vägarna förbi. Går en shinkansenlinje från Fukuoka (vars station heter Hakata) via Hiroshima, Okayama, Himeji och Kobe till Osaka och vidare till Kyoto och Tokyo.

Osaka upplever jag som något mer rörigt än Tokyo men kan vara spännande om ni har vägarna förbi. Ligger ca 30 min från Kyoto. I hamnområdet i väster finns ett högt hus (2-300 m tror jag) med bra utsikt vid bra väder. Universal Studios finns här också. Finns ett annat hus (Umeda Sky Building) lite mer centralt där man kan sitta på cafe högt ovan marken och se på solnedgången. Ett annat hus (Hep Five) har ett pariserhjul på taket, men om ni är väldigt sugna på pariserhjul men inte hinner åka dit finns två sådana i Tokyo, ett på Odaiba.

Två timmar norr om Tokyo finns världsarvsstaden Nikko med flera fina tempel. Kan kosta en del i och med att de tog bort rabatten som gav ett inträde till alla tempel för ca 70kr (nu drygt 2-300 eller mer), men staden är väldigt mysig. I närheten av Nikko, via den privata järnvägen Tobu railways finns kurorten Kinugawa där man dels kan bada varmt fotbad på torget utanför stationen och dels besöka en miniatyrutställning av massa kända byggnader, förutom alla onsen.

Om ni inte får nog av tempel finns staden Kamakura ca 40 minuters tågresa via Yokohama söder om Tokyo. Liknas ofta med Kyoto pga alla tempel. Finns en stor strand en bit från centrum som vetter mot Stilla Havet och en stor plåtstaty av Buddha som man kan gå in i.

I Tokyo finns också mycket att se. Shinjuku har en hel del nattliv och mycket folk dygnet runt (finns en stor knytpunkt för tåg här). I västra delen finns Tokyos stadshus bla. som har ett gratis utkikstorn (två egentligen).

Shibuya har också mycket folk och Harajuku är typ centrum för stans ungdomar. Här finns också den stora Meijihelgedomen i den stora Yoyogiparken.

Norr om Shinjuku ligger Ikebukuro, mycket folk och affärer. Nordöstra Tokyo huserar plats för det som kallas "shitamachi", som är den äldre delen av staden. Mycket gamla hus och tyvärr också en del hemlösa. Å andra sidan är boende här billigt, men kolla innan om ni letar hotell och sånt här så det inte är nått ruckel. Flera av Khaosankedjans vandrarhem finns här. Man kan också åka flodbåt härifrån (söderut mot bla. Odaiba) och besöka Sensojitemplet i stadsdelen Asakusa.

Längre söderut finns Ueno som har ett zoo som jag dock inte rekommenderar. Djuren verkar må riktigt dåligt här. Finns mer tempel häromkring. Även ett direkttåg till flygplatsen går härifrån.

Mer söderut finns Akihabara, ett mecka för alla elektronik, tv-spels, och animeintresserade. Mycket spelhallar, affärer och annat.

Sedan kommer själva "Tokyoområdet" (stationen Tokyo i alla fall) där bla. Kejsarpalatset finns. Knytpunkt för alla möjliga tåglinjer.

Vidare söderut kommer området med bla. Tokyo Tower. Personligen föredrar jag det framför det nya Tokyo Sky Tree även om högsta utkiken bara hälften så högt upp. Sky Tree hade förskräckliga köer då vi var där. Det kanske går att förboka biljetter nu, i så fall slipper man kanske köerna. Öster om Tokyo Tower finns också en stor park vid området Shiodome. Finns också World Trade Center här med utkiksplan (kostar) men är väldigt mysigt på kvällen.

Precis som Osaka finns en väldigt bra ringlinje som går runt hela Tokyo och kompletteras av ett väl utvecklat tunnelbanenät.

Och som redan nämnts är japaner väldigt hjälpsamma, tveka inte att fråga. En till sak om ni inte redan tänkt på det är att ni lär behöva en adapter för japanska vägguttag. De ser ut som amerikanska och har lägre spänning än här hemma. Men det mesta brukar funka ändå, det är värre när man använder en japansk elpryl i Sverige. Då blir det grillfest.

Var kanske lite väl utförliga tips men hoppas de kommer till användning.

Av Evoline
29 maj 2014 12:11
@nejmeg, mycket bra info, tack.

Var där förra året och åker nu igen i juli :)