Visningar: 486

Tändkulemotor (Läs kommentaren!)

Denna tändkulemotor av märket Avance tillverkades i Stockholm. Maxvarv är 350 rpm och den har 20 hk.

Den installerades i galeasen ”Freden av Örn” 1911. Freden var byggd i Svineviken 1904 av J. H. Johansson för skeppare John Herman Hansson i Örn. Faryget inregistrerades den 14 juli 1904 som fiskefartyg med beteckningen LL 739, och kostade nybyggt 3300 kr.

Under hösten 1921 gick Freden med skeppare Ernst Hermansson, tre besättningsmän och en last av ca 5 ton specerivaror från Karlstad mot Lidköping när det blåste upp till storm. Fyrvaktaren på Stånguddens fyr fick se henne komma länsande in mot Trädgårdsholmarna med sönderrivna segel och ankra upp bakom Lurö. Ankarkättingen sprang dock och denna dag den 23 oktober 1921 förliste Freden av Örn med man och allt. De enda spåren var livbåten som hittades några dagar senare vid Hindens rev och ett lik efter en av besättningsmännen som påträffades vid Hindens båk i Dalbosjön. Länge antog man därför att Freden förlist vid Hindens rev, men senare kunde förlisningsplatsen identifieras när två master upptäcktes vid Måken utanför Kållandsös västra strand.

Motorn bärgades 1926 av Gustav Jonsson, fyrvaktare på Navens fyr, och dykare Melin från Göteborg i ankarspelet på Slupen ”Lycke”. Ända fram till nittonhundratalets slut användes sedan motorn för att driva pumpstationen vid Siggessten på Kållandsö. Pumpstationen användes för att pumpa bort vattnet vid översvämningar och kom flera gånger att spela en avgörande roll för att rädda hotad bebyggelse och skörden från flera hundra tunnland, bl .a. de våta åren 1966 och 1977.

Under långa perioder då det varit torra år, ibland tiotalet år i rad, har motorn inte varit i gång, men den har alltid varit lätt att starta och att lita på när den behövts.
2002 flyttades motorn till Spiken av en samling entusiaster, ”Tändkulans Vänner”, som numera startar den regelbundet.
Plats: Sverige
Bilden tagen: 5 juni 2011
Kommentarer
Av Ivan
25 juli 2011 10:15
http://www.pythagorasmuseum.se/?p=tandkulemotorn
Av Rolf_52
7 juni 2011 13:06
intressant...den motorn har varit med om en del...
Av Ivan
5 juni 2011 21:57
Hej Uffe! Tändkulemotorer har jag nästan på min bakgård. Har egen nyckel till muséet för att kunna visa och guida gäster. http://www.pythagorasmuseum.se/