Resealbum: En dag på Nordens Ark
Visningar: 161

Nordens Ark Slaguggla

Slagugglan är stor (ca 60 cm) och har lång stjärt. Den har helt svartbruna, relativt små ögon som sitter i gråvita ögonkretsar utan ringar. Fjäderdräkten går i gråvitt med breda, mörkbruna strimmor hos båda könen.
Längd: 61 cm. Vikt: hane 0,59 kg, hona 0,87 kg.
Slagugglans utbredningsområde omspänner taigabältet och går från Skandinavien till de japanska öarna. Det finns ännu några restpopulationer i Centraleuropas bergsskogar, samt i västra Kina.

Slagugglan är anpassad till att jaga om natten, men den kan också vara aktiv om dagen. Den förekommer i blandskog, framför allt i barrskog och häckar i anslutning till öppna ytor som odlade marker och hyggen.

Orsaker till tillbakagång!
Tendensen hos det moderna skogsbruket att ta bort död ved i form av högstubbar
har reducerat antalet möjliga boplatser för slagugglan. Befintliga boträd som kvarlämnats på kalavverkade ytor överges allt eftersom ungskogen växer upp, förmodligen beroende på att bytesdjurens tillgänglighet kraftigt minskar där.
Den framtida tillgången på lämpliga boträd påverkas starkt negativt av att skogsbruket inte kvarlämnar träd av de dimensioner som säkerställer nybildningen av torra sådana stubbar, i vilka slagugglan kan häcka.
Plats: Hunnebostrand, Sotenäs, Bohuslän, Sverige
Bilden tagen: 30 juli 2008
Kommentarer
Av Bittan
1 aug. 2008 23:09
Mycket fina bilder ifrån Nordens Ark! Fin slaguggla!
Av Bengtar
31 juli 2008 20:37
Tjusig pippi! Men, fanns det möjligen någon skylt om albinism vid buren? Bengt