Resealbum: En dag på Nordens Ark
Visningar: 137

Lappuggla Nordens Ark

Lappugglan är nästan lika stor som berguven, men har mycket rundare huvud, saknar örontofsar och har längre stjärt. Dessutom väger den bara hälften så mycket som som en berguv. Ögonen är gula och väldigt små, men ögonkretsarna stora och helt runda. Fjäderdräkten är mörkt grå med oregelbundna teckningar i mörkt och vitt ovan och breda strimmor på undersidan. Längd: 69 cm. Vikt: hane 0,88 kg, hona 1,2 kg.
Lappugglan förekommer Eurasien och Nordamerika. I Sverige förekommer lappugglan i periferin av sitt utbredningsområde och vissa år påträffas den inte alls. När den väl häckar här påträffas den huvudsakligen i vissa delar av Norr- och Västerbotten.
Lappugglan vistas i täta nordliga barrskogar av taigatyp med angränsande,myrar och andra öppna ytor, där den kan jaga. Födan utgörs nästan uteslutande av smågnagare och näbbmus, vilket för med sig att lappugglan saknar flexibilitet i sitt födoval.

Hänsynslösa avverkningar av gamla barr- och blandskogar av naturskogskaraktär har drastiskt påverkat lappugglans häckningsmöjligheter.

Olaglig handel med både levande djur och deras ägg har också reducerat antalet lappugglor.
Biltrafiken skördar många offer, att döma efter återfunna ringmärkta lappugglor
Plats: Hunnebostrand, Sotenäs, Bohuslän, Sverige
Bilden tagen: 30 juli 2008