Resealbum: En dag på Nordens Ark
Visningar: 178

Varg Nordens Ark

Vargen påminner om en stor schäferhund. Pälsen är ljust grå till grågul på sommaren, på vintern betydligt gråare och tjockare. Vargen skiljer sig bara från en vargliknande hund ifråga om detaljer, bl a ett bredare huvud samt att den är större och tyngre. Avgörande för artbestämning i fält är därför platsen och djurets beteende. Vargen rör sig mer målmedvetet och bestämt, går mer utåt med fötterna, samt har längre steglängd och gör djupare spår i snön än en hund. Längd: 90-150 cm. Vikt: hane 20-80 kg, hona 18-55 kg.

I naturliga fall är vargen ett extremt skyggt djur och bara den får vittring av människor går den undan. Ylande läten spelar stor roll för den sociala kontakten inom flocken.
Hemområdena revir markeras med urin och avföring med jämna mellanrum och försvaras mot inkräktande främmande vargar.

Vargen var ursprungligen världens mest spridda däggdjur, bortsett från människan och levde i alla möjliga biotoper över hela hemisfären.
Idag är dess utbredningsområde mycket begränsat till följd av tilltagande urbanisering, avskogning och till största delen hänsynslös jakt, Eftersom vargen ibland dödar tamboskap och jaktbart vilt blir den en konkurrent till människan och ger tillsammans med myter och vidskepelser upphov till ett oresonligt hat.
Plats: Hunnebostrand, Sotenäs, Bohuslän, Sverige
Bilden tagen: 30 juli 2008
Kommentarer
4 aug. 2008 17:32
Ja det är nu så, stackars varg. Du har så fyndiga kommentarer, trevligt!