Resealbum: Mellan Istanbul & Bursa
Visningar: 326

Rumeli Fästningen

Rumeli Fästningen som uppfördes som en del av Sultan Mehmet Erövrarens förberedelser för att inta staden Konstantinopel (Istanbul).

Rumeli Fortress (Rumelihisari) ligger på den europeiska (Rumeli) sidan av Bosporen. Den byggdes av Mehmed II i fyra månader med början under våren 1452 över vattnet från den anatoliska Fortress (Anadoluhisari eller Güzelce Hisar) byggdes av hans farfar Bayezid I (1389-1402). Syftet var att etablera kontroll över vattenvägarna på denna smalaste punkt i sundet (660) där fartyg skulle behöva vända sig till stranden för att undvika den starka strömmar. En bataljon av fyra hundra soldater stationerade på fästningen (Hisar) med början i 1452, och förhindrade passage av fartyg med kanon eld under belägringen av Konstantinopel. Det är därför, även känd som Bogazkesen eller Controller i sundet.

Historiska dokument visar att platsen var vakant förutom resterna av två cisterner och bysantinska ruiner i området har använts för att leverera sten för byggande. Fästningen förlorade sin strategiska betydelse efter Konstantinopels fall år 1453 när en andra par fästningar byggdes längre upp Bosporen där sundet möter Svarta havet. Rumeli Fortress blev ett lager och ett fängelse för lokala och utländska diplomater. Det vart reparerat omedelbart efter 1509 jordbävningen och överlevde en 17th century brand. Det reparerades av ottomanerna under regeln om Selim III (1789-1807). En stor fiskeby, bebos till stor del av ottomanska turkarna som var bosatta där under bygget av fästningen, som utvecklats längs stranden med havsherrgårdar som byggdes med början i slutet av 18th century. En ny stadsdel (Hisariçi) bildades inuti fästningen efter den övergavs i det 19th århundradet. Den äldsta ottomanska kyrkogård på europeisk mark finns intill fästningen i söder.

År 1953 var kvarteret bort på order av president Celal Bayar och en omfattande restaurering genomfördes under överinseende av tre kvinnor arkitekter Cahide Tamer, Selma Emler och Mualla Anhegger-Eyuboglu. Ett museum öppnades av kulturministeriet i Saruca Pasa tornet efter restaurering. En utomhus auditorium byggdes också på gården under denna tid. Även om detta tillägg anses ofta vara ett innovativt exempel på adaptiv återanvändning är det också kritiseras för att ha skadat den historiska utseende fästningen. Äldre fotografier visar en serie havsherrgårdar längs fästningens murar, varav ingen har kommit till vår tid. Deras plats tas idag av en tvåfilig kustnära motorvägen som byggdes strax utanför fästningen väggar i 1960-talet.

Fästningen är en muromgärdad-i kapsling 250 meter lång och 130 meter bred som längst. Den har en liten och tre stora torn (kule) och tretton små vakttorn (Burc). Tornen är uppkallade efter sina visir givare, som också tros ha övervakat byggandet. Väggarna börjar vid Halil Pasa tornet vid vattnet, resor diagonalt uppför backen till Saruca Pasa tornet i nordvästra topp, fortsätter söderut över en dal till Zaganos Pasa tornet i sydväst topp och ner vertikalt ner till vatten kanten till den lilla Zaganos Pasa tornet hundra meter söder om Halil Pasa Tower. Det finns tre ingångar, en vid varje stort torn, en grundare yttervägg (hisarpeçe) skyddar havet entrén.

I periferin av Halil Pasa, Saruca Pasa och Zaganos Pasa tornen är 23,3 meter, 23.8meters och 26,70 meter respektive och deras höjd är 35, 33,3 och 25,30 meter med undantag för koniska tak som en gång krönt tornen. De två sista är runda medan den första är tolv-sidig på utsidan. Inscriptive plack på arabiska, med hänvisning till Zaganos Pasa hittades vid sydvästra tornet som är uppkallad efter honom och även på ett mindre torn ligger i sydöstra hörnet, vid vattenbrynet. Utrymmet inom varje torn delades upp med trägolv, alla utrustade med en ugn (ocak), endast Saruca Pasa Tower behåller sin trägolv. Alla torn, vakttorn och murar är toppad med crenellations.

Fästningen hade trähusen för soldaterna och en liten moské, begåvat med Mehmed II vid tiden för byggandet. Endast minaret axeln kvarstår av de ursprungliga moskén, medan de små mescid till i mitten av 16-talet inte har överlevt. Vatten var levereras till fästningen från en stor cistern under moskén och distribueras genom tre vägg-fontäner, varav endast en är kvar.
Plats: Istanbul, Turkiet
Bilden tagen: 11 maj 2010
Kommentarer
14 maj 2010 20:44
Up and down!