Här bor du bäst på hotell i Istanbul

Teresen
Medlem sedan 2013, besökt 8 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Istanbul är Turkiets pulserande favoritstorstad där öst möter väst. Planerar du en långweekend här snart så börjar du säkert fundera på var du ska bo. Vi har valt ut några områden som är populära att bo i för turister.
Publicerad 30 april 2014

I den pulserande storstaden Istanbul i Turkiet möts öst och väst i en exotisk explosion. Här finns shopping på stora avenyer och kända basarer, moskéer och massor av kultur. I mitten av staden går vattenleden Bosporen, västra delen tillhör Europa och östra delen Asien. Flest sevärdheter och hotell ligger på den västra sidan. Många av hotellen är billiga och det går att få ett riktigt bra hotell för mellan 500 till 700 kronor.

Sultanahmet – Istanbuls Gamla stan

Sultanahmet ligger på den europeiska sidan omringad av en mur och är Istanbuls Gamla stan. Detta är den turkiska storstadens populäraste turistkvarter med sevärdheter som Hagia Sofía, Topkapipalatset och Blå moskén. När du är i Turkiet måste du prova det turkiska badet hamam, något det finns mycket av här. I området finns dessutom stadens bästa shopping med Stora Basaren som har över fyratusen butiker med allt från kryddor och mattor till guld. Är du ute efter ett budgethotell så finns det massor här. Många väljer även att bo i Gamla stan just för att det är så bekvämt och nära till de stora sevärdheterna.

Beyoglu – trendigaste stadsdelen

Beyoglu är det gamla Pera och Istanbuls trendigaste stadsdel. Den ligger ovanför Sultanahmet och Gyllene Hornet, som är Bosporens längsta vik. Här finns många barer, kvartersrestauranger, bra shopping, moderna hotell och konstgallerior. Det tar lite längre tid att ta sig till de stora sevärdheterna, men många tycker att det är trevlig att bo här eftersom det är mycket liv och rörelse på kvällen. Då spenderar du dagen i Sultanahmet och kvällen med en trevlig middag här.

Taksim – centrala Istanbul

Är du ute efter att bo i centrum av Istanbul så ska du leta hotell i Taksim-området, i stadsdelen Beyoglu. Det här är centrala Istanbul och Taksimtorget är hjärtat av det nya och moderna i Istanbul. Här finns många stora och bra hotell och det är även nära till shoppingstråken vid Istiklal Caddesi. I Atatürk kulturcentrum hålls en hel del konserter, vilket lockar musikintresserade turister. I närheten finns också stans bar- och klubbrikaste område, perfekt om du vill uppleva det turkiska nattlivet. Det är dessutom lätt att ta sig vidare till sevärdheterna med buss eller tunnelbana.

Ta sig till Istanbul

Till Istanbul kan du åka med flygbolag som Turkish Airlines, Pegasus Airlines, Lufthansa och SAS. Direktflyg tar ungefär tre och en halv timme. Flygplatsen heter Istanbul Ataturk Airport och ligger 15 kilometer sydväst om centrum, som du kommer till med tunnelbana eller taxi. I Reseguidens jämförelsetänst hittar du både rekommenderade hotell och prisvärda flygbiljetter. Vanligast är att du åker till Istanbul någon gång mellan april och oktober, då det är som skönast väder med mycket värme och sol.

Hotelltips i Istanbul

  • Hotel Pera Palace: Ett femstjärnigt hotell i stadsdelen Beyoglu med spa och inomhuspool. Här påbörjade Agatha Christie boken “Mordet på Orientexpressen”.
  • Sultan Tughra Hotel: Ett fyrstjärnigt hotell i en gammal herrgård nära Blå Moskén i Gamla stan. Inredningen är pampig och det finns jacuzzi och restauarang.
  • Grand Hilarium Hotel: Prisvärt hotell med fyra stjärnor i Gamla stan nära Blå Moskén. Hotellet har restaurang, inomhuspool och bastu.
  • Cvk Taksim: Trestjärnigt botiquehotell vid Taksimtorget i Taksim. Takterrass med vacker utsikt över Bosporen.


Flyg till IstanbulHotell i Istanbul

Om Istanbul Turkiet

Arkitektur
Historia
Kultur
Nattliv
Shopping
Storstad
Weekend

I Istanbul möts Europa och Asien. Bosporensundet är det enda som skiljer de två världsdelarna åt och sundet binder ihop Medelhavet med Svarta havet. Istanbul, forna Konstantinopel, har mycket historia, varma människor och fantastisk mat från världens alla hörn.

En båttur på Bosporensundet rekommenderas varmt, upplev staden från vattnet och se hur enorm staden faktiskt är. Stanna till vid någon restaurang vid vattnet och njut av färsk fisk eller varför inte lokal kebab? Avsluta med en klassisk turkisk dessert, de är fenomenala på att göra små bakverk med pistagenötter och annat gott. Även du som egentligen inte är förtjust i sötsaker kan njuta av dessa vackert skapta bakverk.

Hagia Sofia, denna enorma kyrka som är lika vacker på utsidan som insidan, är väl värt ett besök. Den stora kupolen syns på långt håll och gör ett mäktigt intryck. Vill du uppleva en lugnare del av Istanbul kan du besöka Prinsöarna som består av nio olika korallöar belägna i Marmasjön – här finner du bland annat stränder och häst och vagn istället för taxibilar.

Många besöker Istanbul för shoppingen. Ska du till exempel sy upp klänningar och kostymer inför ett bröllop eller annan fest kan du passa på att göra detta till bra priser i Istanbul.

Utsikt över Bosporen från en "rooftop bar"
1 / 34
22 miljonersstaden
2 / 34
Blå Moskén i solnedgång.
3 / 34
På promenad vid Marmarasjön
5 / 34
Miniaturk - Aspendos Amphitheatre, Antalya
7 / 34
Istanbul i solnedgång
10 / 34
kryddstarkt!
11 / 34
Miniaturk - Rock Houses of Mardin, Mardin
16 / 34
Te på Pierre Loti kafé
17 / 34
På Bosporenturen
19 / 34
Vackert visade varor
20 / 34
en annan vy på tvätten
22 / 34
På väg till Agia Yorgi kyrkan
26 / 34
Månljus över Bosporen
27 / 34
Vyn från Topkapi palatset
28 / 34
Båttur på Bosporen - nära Svarta Havet
32 / 34
En välkänd vy - vi anländer till Eminönühamnen
33 / 34