Resealbum: Indien 2
Visningar: 200

Jama Masjid

KonstruktionGrunden för den historiska Jama Masjid (fredag moskén) lades på en kulle i Shahjahanabad av femte Mughal kejsaren av Indien, Shahjahan , fredagen den 6 oktober 1650 AD, (10: e Shawwal 1060 AH). Moskén var resultatet av insatserna från över 5000 arbetstagare, under en period av sex år. [ 1 ] Den kostnaden på byggandet i dessa tider var 10 lakh (1 miljon) rupier, och det var samma kejsaren, som också byggde den Taj Mahal , vid Agra och Red Fort , som står mittemot Jama Masjid, som äntligen klar i 1656 AD (1066 AH), komplett med tre stora portar, fyra torn och två 40 meter höga minareter tillverkad av remsor av rött sandsten och vit marmor. [ 2 ]

Shah Jahan byggde flera viktiga moskéer i Delhi, Agra , Ajmer och Lahore . Den Jama Masjid s planlösning är mycket lik den Jama Masjid, Fatehpur Sikri nära Agra , men Jama Masjid i Delhi är de större och mer imponerande av de två. Dess majestät ökar ytterligare på grund av de höga grund av att han valts för att bygga denna moské. Den arkitektur och design i något större Badshahi moskén i Lahore byggt av Shah Jahan son Aurangzeb år 1673 är nära relaterat till Jama Masjid i Delhi.

ArkitekturGården i moskén kan nås från öster, norr och söder av tre trappor, alla byggda av röd sandsten. Den norra porten till moskén har 39 steg. Den södra sidan av moskén har 33 steg. Den östra porten till moskén var den kungliga entrén och den har 35 steg. Dessa åtgärder används för att hysa matstånd, affärer och underhållare gatan. På kvällen, östra sidan av moskén för att använda den omvandlas till ett basar för fjäderfä och fåglar i allmänhet. Före 1857 War of Independence indiska fanns en madras nära den södra sidan av moskén, som revs efter myteri.

Moskén ansikten väster. Dess tre sidor är täckta med öppna välvda pelargångar, vardera med ett högt torn-liknande öppning i mitten. Moskén är ca 261 meter (80 m) lång och 90 fot (27 m) bred, och dess tak är täckt med tre kupoler med alternativa ränder i svart och vit marmor, med dess översta delar täckt av guld. Två höga minareter , 130 fot (41 m) hög, och innehåller 130 steg, längsgående randig med vit marmor och röd sandsten, flank kupolerna på vardera sidan. Minareter är indelade i tre utskjutande gallerier och är krönt med öppen tolv-sidig välvd paviljonger. På baksidan av moskén finns fyra små minareter krönt som de i fronten.

Enligt kupoler av moskén, en hall med sju välvda entréer vetter mot väster och väggarna i moskén, upp till höjden av midjan, är täckta med marmor. Utöver detta är en bön hall, vilket är ungefär 61 meter x 27,5 meter, med elva välvd entréer, vars centrum bågen är brett och högt, och i form av en massiv gateway, med smala minareter i varje hörn, med de vanliga åttkantig paviljong övervinna det. Under dessa välvda entréerna finns det tabletter av vit marmor, fyra fötter (1,2 m) lång och 2,5 meter (760 mm) bred, med inläggningar av inskriptioner i svart marmor. Dessa inskriptioner ger historien om byggandet av moskén, och förhärliga regeringstid och dygder Shah Jahan. Plattan över centrum bågen innehåller bara orden "Guide!"

Moskén står på en plattform av cirka fem meter (1,5 m) från trottoaren på terrassen, och tre trappa leder till det inre av moskén från öster, norr och söder. Golvet i moskén är täckt med vit och svart marmor prydda att imitera den muslimska bönematta, ett tunt svart marmor gränsen är markerad för dyrkare, som är tre meter lång och 1 ½ meter bred. Totalt finns 899 sådana utrymmen markerade i golvet i moskén. Baksidan av moskén är kapslade över höjden på berget där moskén står med stora huggna stenar.
Plats: Indien
Bilden tagen: 1 februari 2011
Kommentarer
Av Switch
9 feb. 2012 14:21
Maffig byggnad!