Tips om Hoi An

Här hittar du tips, råd och inspiration från oss och våra medlemmar

Blogginlägg om Hoi An

Härliga Hoi An!

Precis som jag fått berättat för mig så är Hoi An en riktigt härlig och vacker liten stad. Enligt statistiken lever här inte mer än 34.000 bofasta, men till dessa tillkommer en drös med säsongsarbetare som är här och jobbar inom turistindustrin. För den här lilla byn drar till sig turister en masse. Staden ligger där floden Thu Bon har sitt utlopp till Sydkinesiska Sjön och i floden så ligger det en hel del små öar som naturligtvis är bebyggda med massvis med restauranger och barer. På kvällarna trafikeras floden av en mängd med små gondoler som tar ett par passagerare. Vi ska väl inte jämföra med Venedig, men man får lite vibbar. Hit tog jag mig i onsdags. Beställde en taxi som skulle ta mig till busstationen. Efter ett tag så märkte jag att chauffören inte åkte i rätt riktning utan istället letade efter någon busshållplats att släppa av mig vid. Han hittade dock ingen sådan och efter en stunds letande gav han upp och körde mig till stationen. Det visade sig dock att det inte längre går några bussar mellan Danang och Hoi An. Den linjen har tydligen lagts ned. Det hela slutade med att jag fick ta en motorcykeltaxi i tre mil. Väl framme vid mitt hotell och färdiginstallerad så gick jag ut på altanen på baksidan med utsikt över en liten fin kanal. När jag sitter där och smuttar på en öl så känner jag att någon står i dörröppningen bakom mig. Jag vänder mig om och får syn på Ben, engelsmannen från Portsmouth, som bodde på samma boende som mig i Luang Prabang. Han bara råkade knalla in på mitt ställe för att ta sig en fika. Chanserna till ett sådant sammanträffande är inte särskilt stora, jag hade lätt kunnat vara kvar på mitt rum och då hade vi missat varandra. Men sådana här sammanträffande händer hela tiden när man är ute och reser. Vi får väl se om jag stöter på någon mer man känner på min resa? Efter att vi skiljts åt igen så tog jag mig en promenad ut till kusten för att i alla fall doppa fötterna. 3,8 km är det ut dit och eftersom jag knallade samma väg tillbaka och i övrigt rörde på apostlahästarna en hel del så gjorde jag gott och väl över en mil den dagen. Mitt skavsår på höger stortå har läkt fint, så sedan några dagar tillbaka så använder jag sandaler igen. Skönt. Annars så har dagarna här gått till att besöka restauranger och barer och upptäcka de sevärdheter som finns i staden. Finns en del vackra gamla hus och en vacker gammal träbro från 1700-talet. De små öarna är också trevliga att vandra runt på och utforska. Men nu är det snart färdigutforskat här i byn. Klockan åtta ikväll så blir jag hämtad för att senare sättas på nattbussen till Nha Trang. Den staden är en av dem som vi fyra gubbar besökte när vi gjorde vår Vietnamresa för 12-13 år sedan. Skall bli trevligt att återkomma till. Den här gången så har jag bokat ett hotell i närheten av stranden så förhoppningsvis så blir det tillfälle för ett dopp. /Conny
av Gubbar_pa_drift 5 mars 2023 Resealbum: Lite Afrika och lite Asien och kanske några öar därimellan.

Strand, massage, cykelturer

Mina 2 sista dagar i Hoi An, blev det strandhäng blandat med stadsvandring och cykelturer ut på landet. Långt från trafik och njuta av tystnaden. Borttappad cykel med mera (det tillhör vanligheterna när man heter Gunilla och har svårt det här med att hålla koll på var jag ställer ifrån mig fordon, men efter nån timmes letande brukar det lösa sig) Cykla genom risfält, hälsa på alla glada människor som hejar på en. Via kokosplantager till vägen tar slut. Tjejen i repan, hade även ett spa, Aqua, där jag tillbringade 3 dagar, fick härlig kroppsmassage, fotvård, ansiktsmassage. Känner mig som en ny människa. Hon kunde konstatera: "du går mycket" när hon kollade fötterna, kunde bara instämma. Köpt biljett från Hanoi till Bangkok. Blev trött på dessa lågprisflyg där knappt något ingår och slutsumman blir mer än dubbelt så hög. Ett bolag ska ha extra betalt för att köra ut bagaget till planet?????!!! Är det inte lika bra att lägga in det direkt. Om jag vill bära min väska själv. Det alternativet finns dock inte. Bokade Qatar, där ingår allt. Så efter 5 dagar här är jag redo för nästa stad, Hue, den gamla kejsarstaden och vara kulturell i några dagar. Bra att mixa strand med kultur. Hjärnan behöver vila ibland. Det finns en gräns hur mycket nya intryck man kan fylla den med.
av Gunilla123 22 feb. 2015 Resealbum: Thailand-Kambodja-Vietnam 2015

Kultur och strand

Uppe med tuppen, trots öl och sent igår. Ville vara i Gamla Staden tidigt. God frulle på Golden Dragon. Stora och fina rum med balkong och soluppgång och granne med risfältet. Man blir lycklig och glad bara av att gå ut på balkongen på morgonen och se detta vackra. Parkerade cykeln och begav mig till fots. Man köper biljett och då ingår entré till 5 valfria sevärdheter. Jag var påläst, någorlunda i alla fall, visste vilka platser jag ville besöka. En del tempel är till och med gratis att gå in i. Verkligen vackert och många fina byggnader. Denna gamla stad finns på Unesco:s världsarvslista. Jag besökte: Hoi Quan Phuc Kien (Fujians kinesiska samlingshus) som grundades i slutet av 1600-talet. Här snackar vi gamla, väl bevarade och restaurerade byggnader, med en fantastisk historia. Hoi An:s folkloremuseum. Intressant. Fick lära mig hur man vet om det är äkta silke eller inte. Man tänder eld på det och luktar. Luktar det bränt hår är det äkta, annars inte. Mjukheten och strukturen på silke avgörs hur många tvättar det är tvättat i. 1,2 och 3 tvättar, där den 3:e tvätten ger det mjukaste och dyraste silket. Jag köpte en sjal i första tvätten, gillar när det är struktur och "levande". Cau Nhat Ban (den japanska täckta bron) byggdes i slutet av 1500-talet av japanska köpmän som bodde i Hoi An. I brons norra ände står det lilla templet Chua Cau, som jag även besökte. Tranfamiljens tempel, 200 år gammalt, byggt till minne av Trans förfäder som flyttade från Vietnam till kina. Chua Quan Cong, tempel, byggdes i mitten av 1600-talet till minne av Quan Cong, den medlem i den taoistiska gudaskaran som bringar tur och beskyddar de resande. Hittade ett mysigt ställe att käka lunch på och testade en Hoi An:sk specialitet. Con Clau, en nudelrätt som smakar riktigt gott. Första måltiden som jag klarade helt med pinnar. Hurra för mig. Köpte lyckoamuletter till mig och mina musketörer, i ett tempel. Jag är född i tuppens år. Anna i ormens och Erik i hästens år, enligt kineserna. 2015 är getens år, om jag inte är helt ute och cyklar. Hem efter full av kultur. Byta om till badkläder och hoja iväg mot stranden. Tog en annan väg idag och där blev man stoppad. Man skulle betala för att ställa ifrån sig cykeln och återigen, höll jag på att bli lurad. Men hotade att ta cykeln därifrån. Då gav han med sig. Lärde mig sedan att ställa cykeln direkt vid restaurangerna om man ville nyttja deras solstolar. Som middag blev det bröd opla, som jag köpte i ett gatstånd, deras sprödbakade baguette med omelett i och grönsaker. Fås för ett spottstyver och mycket gott. Tog en liten shoppingrunda på kvällen och inhandlade några linnen och en t-shirt. Bra priser.
av Gunilla123 22 feb. 2015 Resealbum: Thailand-Kambodja-Vietnam 2015

Lurad, Cykeltur, Gamla Stan

Vaknade upp och var i Hoi An, klockan var 7.30 på morgonen och jag hade sovit som en stock. Blev lurad av en j-a moppetaxi. Sa några väl valda ord på svenska till honom. Hatar att många utgår från att lura oss turister. Tråkigt, för man blir på sin vakt mot alla och misstänksam. Kom till Hotell Golden Dragon, ett nytt hotell, endast 2 månader gammalt. Rekommenderas! Läget är perfekt, lugnt och tyst område. Lika långt till stan som det är till stranden. Man får låna cykel utan kostnad. Så efter en frukost och välbehövlig dusch, man luktar ju inte mumma precis efter ett dygn på resande fot, så hojade jag iväg. Mot beachen, Cua Dai beach. tog väl ungefär 10 minuter på cykel. Cyklar genom byar, risfält, över flod. Vackert, så vackert! Här kan du välja om du vill ligga på solstol eller finna en egen bit av stranden. Finns något för alla. Små trevliga restauranger där man äter för en billig penning. Blev några timmar i solen. En liten parentes, hittade inte cykeln när jag skulle hem. Visste var jag ställt den men den var flyttad. Hade ju absolut inte lagt på minnet hur den såg ut. Men efter lite letande hittade jag den. Fanns inte så många cyklar kvar, då klockan var ganska mycket Kvällen gjorde jag stan med en vän. Mycket vackert i gamla stan, vid floden och bron över till andra sidan. Alla dessa vackra lyktor som tänds på kvällarna. Ett riktigt konstverk. Blev ett antal färsköl, som nästan kostar gratis mycket snack om smått och stor och skratt, innan jag vandrade hemåt. En sak som är lite tråkig, är ju alla moppetrafik som pågår. Varför kan man inte göra gamla stan moppefri åtminstone. Lite stressigt att gå och försöka se sig omkring, när det tutas oavbrutet omkring en. Det drar ner betyget lite. Gör en trafikfri innerstad, det kan inte vara så svårt, att dirigera om trafiken. Tips från coachen :-)
av Gunilla123 22 feb. 2015 Resealbum: Thailand-Kambodja-Vietnam 2015