Tips om Ljubljana

Här hittar du tips, råd och inspiration från oss och våra medlemmar

Sloveniens huvudstad Ljubljana lockar med en mysig stadskärna, pampiga barockbyggnader och mycket historia. Staden är vacker att uppleva till fots, grön på våren och färgsprakande på hösten. Finast utsikt får du från det medeltida slottet.

Blogginlägg om Ljubljana

Slovenien

Sängarna var något bättre här och frukosten mycket bra. Vi drar runt 10 men innan dess tänkte vi att vi skulle boka hotell i Ljubljana. Hittade ett men under tiden jag försöker boka verkar det som någon annan hinner före. Så det får bli ett rabatterat 4-stjärnigt Best Western (Hotell Slon) i centrum som Booking har sänkt från drygt 1900 kr/ natt till drygt 1300 kr. Till det kommer parkering på 18 euro men då ingår att personal kör bilen dit och lämnar tillbaka den på morgonen när vi ska åka. Lunch får bli på en vägkrog, ostmacka och cappucino, vi passar även på att köpa vignett för Slovenien som kostar 15€ för 7 dagar och 30€ för en månad. Vi tar en månad eftersom vi är lite osäkra på när vi åker hem. Vi ser långa köer norrut, både vid gränsen till Tyskland och gränsen till Österrike. Vi får komma ihåg att undvika motorvägsövergångar när vi ska hem. Hotellet är fint men är rummet ens värt 1300? Tveksamt, vi får se i morgon bitti. Dessutom får man ett fönsterkuvert med en massa papper i och info som normalt sett brukar ligga på rummen, kanske en coronagrej? Kändes i alla fall varken miljövänligt eller hållbart! Vi sticker ut vid 16-tiden och kollar in gamla stan en stund innan vi tar ett litet sightseeingtåg som tar oss runt i staden och upp till slottet. Turen tar ca en timme och då ingår ett par stopp samt hörlurar till en guide för 8 euro/person. Några timmar senare försöker vi hitta en bankomat men det verkar bara finnas såna luriga med extra avgifter. Vi hittar en bank men den är helt igenbommad med galler. Tyvärr finns det inga platser på restaurangerna heller men efter mycket letande hamnar vi på en mysig, pittoresk gata, Trubarjeva cesta, med en massa små ställen och där hittar vi dessutom ett hål i väggen där det finns pizzaslicar och inhemsk öl till ett mycket rimligt pris och de har ett ledigt bord. Lite sent men perfekt. Det blir lite glass men sen är vi trötta och går hem till hotellet!
av Lenil 5 sep. 2021 Resealbum: Kroatien med bil 2021

Dag 10 - Ljubljana

Hej! Tyvärr blev det ingen kroatisk mat för oss igår eftersom Amanda fortfarande var dålig. Patrik fick nöja sig med tomatsoppa istället, stackarn. Men idag mådde Amanda bättre så hon har pillat i sig lite bröd och till och med middag, skönt. För att summera Baska så har det dock varit fem riktigt sköna dagar med sol och bad, vi är helnöjda! Nu sitter vi på hotellet i Ljubljana och pustar ut efter en helvetisk tågresa och sightseeing på det. Vi trodde vi skulle avlida i våran lilla kupé med noll procent syre trots att alla fönster var öppna. Hoppas verkligen den långa resan till Wien blir svalare i morrn! När vi kom fram till Ljubljana letade vi upp hotellet som vi bokade igår från Baska, och sen gick vi ut för att göra staden. Här är det riktigt pittoreskt och vackert, en väldigt liten stad och väldigt lite människor ute på stan. Kändes dock skönt att vi bara valde att vara här en dag, för man ser hela staden rätt fort. Vi tog oss upp till slottet som självklart ligger på den högsta kullen vi kunde hitta (Amanda hävdar bestämt att det var minst 90 graders lutning) med gassande sol i nacken. Kändes som att vi hade bestigit Mount Everest när vi var uppe. Väl framme hade vi dock en väldigt fin utsikt över staden! Sedan vandrade vi mest omkring i alla gränder, tror detta är Sloveniens svar på Vadstena, fast aningen vackrare ändå tycker Patrik. :) Nu taggar vi inför en tidig avresa till Wien i morgon! På återseende //Amanda och Patrik PS. Nu ligger det uppe bilder från Kroatien och Slovenien om man trycker på "Resan dag för dag".
av Amandah 19 juni 2012 Resealbum: Tågluff Europa sommaren 2012

Ljubljana

Lat N 46° 05,91', Long E 14° 31,16' Idag: +25 °C (77 °F) Började dagen med att åka in till huvudstaden Ljubljana som är en förhållandevis liten och mysig stad för att vara huvudstad, med bara 200 000 invånare. Tempot i staden var lugnt och avslappnat och det var gott om folk på de många uteserveringarna. Mellan de gamla broarna över floden fanns stadens grönsaksmarknad några få stånd souvenirer. Vårt intryck av Slovenien är att det känns som vilket västeuropeiskt land som helst. Allt verkar mycket välordnat. Priserna är höga, jämförbara med alla andra västeuropeiska länder. Vi ser inga spår alls av ett forna östeuropeiskt land. Framemot kvällen passerade vi för tredje gången inom ett par veckor gränsen in till Kroatien. När vi närmade oss huvudstaden Zagreb hängde regnmolnen tunga över staden. Utan att ens kliva ur bilen bestämde vi oss för att fortsätta mot grannlandet Ungern istället. Vi hade ju ändå varit i både Dubrovnik, Plitvica Jezera National Park, Omis/Split och åkt hela vägen längs kusten så det kändes som vi gott kunde hoppa över Zagreb. Vi hittade en camping vid Ungerska Balatonsjöns sydspets – en naturistcamping. Skitkul tyckte vi, så den tog vi. Ingen av oss hade varit på en naturistcamping tidigare, så nu blir vi en erfarenhet rikare.
av Treb 11 mars 2008 Resealbum: Dreamtrip

Om Ljubljana Slovenien, Europa

Sloveniens huvudstad Ljubljana lockar med en mysig stadskärna, pampiga barockbyggnader och mycket historia. Staden är vacker att uppleva till fots, grön på våren och färgsprakande på hösten. Finast utsikt får du från det medeltida slottet.

1 / 2
Thinkstock
2 / 2
Thinkstock