Zakynthos bästa stränder

Solga
Medlem sedan 2011, besökt 8 länder

Foto: solga, medlem sedan 2011
Foto: solga, medlem sedan 2011
Foto: solga, medlem sedan 2011
Foto: solga, medlem sedan 2011
Foto: solga, medlem sedan 2011
Foto: solga, medlem sedan 2011
Foto: solga, medlem sedan 2011
Det är inte många platser på jorden som kan skryta med 25 underbara stränder av olika karaktär. Det finns en strand som passar alla. Zakynthos har i stort sett allt man kan önska av en grekisk ö. Det är en alldeles lagom stor ö för att hinna utforska alla stränder och sevärdheter med mc eller bil under två veckor.
Publicerad 17 maj 2018

Zakynthos är en av många vackra öar i den del av Grekland som kallas Joniska öarna. Här tipsar vår medlem Helena, alias “Solga” om några utav de vackraste stränderna.

25 badstränder

Vill du kan du bada vid en ny strand varje dag för runt ön finns det fler än 25 underbara badstränder som alla är olika. En del är milslånga med finkornig sand och lagom mycket folk som Banana Beach. Andra ligger som i en liten vik med stora stenformationer i vattnet och är perfekta att snorkla vid, som Porto Zorro. På västra sidan ligger badvikarna som har mjuka små vita stenar och ett overkligt turkosgrönt hav, där den bästa är Smugglarviken. Här följer lite information om några utav Zakynthos bästa ständer och badplatser.

Laganas

Den största turistorten med den långa finkorniga sandstranden. Ett tips är att sitta på någon av restaurangerna vid stranden på eftermiddagen och njuta i skuggan medan du spanar ut över havet. Chansen att se ett sköldpaddshuvud av den fridlysta jättehavssköldpaddan Caretta Caretta sticka upp är stor!

Kalamaki

I Kalamaki, som ligger efter samma bukt som Laganas, är det lite lugnare att bo men ändå mycket turister och affärer. Missa inte att åka på ”sköldpaddspaning” på Kalamaki Beach. Ungefär mitt på Laganabukten finns en väg som leder till stranden, med jättefin mjuk sand och mycket fina snäckor.

Porta Roma

Stranden ligger alldeles nedanför Daphnes Apartments. Det är en smal strand med kristallklart grönblått vatten. På eftermiddagen när de flesta lämnat stranden blir platsen nästan magisk. Det blir vindstilla, vattnet blir kristallklart, färgerna förstärks och ett lugn infinner sig. Ett hett tips är att sitta i skuggan på Nikos Taverna och blicka ut över den vackra viken. Du har den lilla hamnen längst till höger medan du njuter av den hemlagade maten som Yianna lagar.

Gerekas Beach

Detta är en stor och vacker, men väldigt varm sandbukt i närheten av Porto Roma. På den här stranden kan man se sköldpaddsnästen lite varstans. Där är ofta väldigt mycket folk men sanden är väldigt skön och det finns fina snäckor att plocka. Åk dit tidigt på förmiddagen för att få tag på parasoll och solstolar innan allt folk kommer och det blir för varmt.

Banana Beach

På denna långgrunda finkorniga sandstrand slipper du trängas med andra. Havet skiftar i en massa vackra grön-blåa nyanser och det är ofta en behaglig bris här. På Kahlua Bar kan du äta en underbar Chef Salad med kyckling samtidigt som du njuter av den vackra utsikten.

Marathonisi

Det här är den större av sköldpaddsöarna som ligger utanför Laganas. Kom dit tidigt på förmiddagen för att i lugn och ro få njuta av den fridfulla stranden och snorkla i det kristallklara ljusgröna vattnet. Senare på dagen blir det mera folk som kommer med olika badbåtar. Där finns även två sammanlänkande havsgrottor med sandstrand längst in där man kan se mycket vackert om man snorklar. Ett klart smultronställe! Du kan åka båt dit från bland annat Keris hamn.

Smugglarviken

Ett måste om man besöker Zakynthos! Det är som att komma till en annan planet när man stiger i land på denna lilla strand med dom höga klippväggarna bakom och de vita runda stenarna. Det är som ett bruntonat skimmer över skeppsvraket som ligger uppspolat på stranden. Man blir som ett barn på nytt när man kliver omkring på och i vraket. För att inte prata om känslan av att simma i det jättesalta superturkosa vattnet, det är som att bada i en gigantisk pool! Bästa tiden att besöka Smugglarviken är tidigt på förmiddagen innan alla turistbåtar anlänt. Det är ofta starka underströmmar där så det är inte alltid man kan gå iland, välj en dag då det inte blåser så mycket. Ett annat måste är att besöka utsiktplatsen ovanför Smugglers Wreck. Det finns inte mycket som slår känslan av att stå flera hundar meter upp på en klippa som stupar rakt ner i det overkligt turkosa havet och se ner till skeppsvraket!! Dit kommer du från byn Anafonitria. Stanna gärna till hos Dimitri som står vid sitt hus direkt efter avtagsvägen från byn och säljer goda hemgjorda viner, honung, oljor och dukar.

Alikanas Beach

Stranden ligger någon mil ovanför Zakynthos stad och är en härlig sandstrand med ett underbart sammetsmjukt klarblått vatten som luktar vattenmelon. Kanske beror det mjuka vattnet på saltvattenbassängerna som ligger alldeles i närheten? Vi stannar alltid vid Oasis Taverna och ligger på den lugna fina stranden nedanför. Ingen annan strand på ön har lika vackra färgskiftningar i havet och himlen brukar skifta i ljuslila när man blickar ut över havet mot grannön Kefalonia.

Så tar du dig hit och här kan du bo

Till Zakynthos åker du lättast direktflyg med Apollo eller Airtours. På Zanteweb hittar du många fina villor och lägenheter som du kan hyra om du vill slippa undan vanlig charter. Jag rekommenderar alla att först titta in på Daphnes Apartments hemsida för boendet med det lilla extra av allt! Maria och Dionysos finns på plats dagligen för att hjälpa till med allt från biluthyrning, inköp, klädtvätt till tips på sevärdheter. Otroligt ödmjuka och fina människor som under 20 år byggt upp detta livsverk till en verklig oas där inte ordet stress existerar!!

Här kan du se alla charterresor till Zakynthos.


Charter till Zakynthos