Yangshuo

Journeychick
Medlem sedan 2012, besökt 12 länder

Foto: journeychick, medlem sedan 2012
Foto: journeychick, medlem sedan 2012
Så långt bort från stadstrafik och citystress du kan komma. Så känns det att kliva ut på den kinesiska landsbygden i södra Kina bland sockertoppsberg och lummig grönska. Reseguidens medlem Pernilla, alias journeychick, guidar här till en av sina favoriter i Asien.
Publicerad 18 januari 2013

Till Yangshuo kommer man enklast genom att flyga till Guilin och fortsätta ut med bil eller buss.

Cykla på landsbygden

Vägarna i Yangshuo är av varierad kvalitet och om man inte har bråttom, utan bara vill uppleva landskapet är det bästa alternativet att hyra en cykel. Se till att ha lite lokalsinne, för det är inte en absolut säkerhet att bara för att man följer kartan så hamnar man dit man tänkte. Detta gäller främst när man cyklar omkring på småvägarna dock, de stora betongvägarna kan man lita på, men dessa är också kraftigt trafikerade. Men om man inte har något specifikt mål är det en oslagbar känsla av äventyr när man slingrar sig fram, på något som vi skulle benämna bred stig, för att sedan plötsligt upptäcka att man måste kryssa sig fram genom en familj vattenbufflar som går fria mellan husen. Knappt några personer på landsbygden talar engelska och det är inte självklart att alla talar mandarin, men den gästfrihet man möter finns ingen annanstans. För trots att det inte går att kommunicera via ord, så är det uppenbart att utlänningar pekandes på en karta måste vara vilse och vem vet hur länge – har ni tur får ni med er en matsäck på vägen, detta till trots den fattigdom som man ser att byborna lever i.

Fridfull flottur på Yulong river

Ett måste är att åka bambuflotte på Yulong river. Den ganska grunda och inte allt för rena floden bjuder på så häpnadsväckande vacker natur och landskap att det är svårt att inte tappa andan. Kom ihåg solskyddsfaktor om solen är framme, turen tar ändå cirka en timme från Yima. Det finns flera olika platser att börja på hör med hotellet var en lämplig plats för er är. Om ni cyklar fraktas dessa till slutdestinationen av flotturen, detta ingår i priset. Priset är förhandlingsbart, men det bör rimligtvis ligga inom 150-200 yuan/flotte. Fridfullheten bryts stundtals av att möte med diverse kommersiella aktörer som erbjuder dryck, mat eller fotomöjligheter, men om inte intresse finns fortsätter de mot nästa flotte i hopp om bättre lycka.

Moon Hill

En av de vackraste naturformationerna i området är Moon Hill, det är en enorm stenskära som beroende på vilken vinkel man ser den ifrån föreställer allt mellan ny- och halvmåne. Hit är det möjligt att ta sig med både buss, bil och cykel. Men ta på promenadskorna, för det är en lång bit att gå med flera hundratals trappsteg. Ett tips är att ta med matsäck och äta på någon av de viloplatser som finns på vägen. För den som orkar att ta sig upp för alla trappsteg till toppen är det en hänförande utsikt att hämta andan till. Försök komma hit en så klar dag om möjligt, värmen kommer att vara tryckande på vägen upp, men utsikten blir bättre när man väl nått målet.

Utomhuskonsert

Yangshuos största turistattraktion är ljusshowen Liu Sanjie. Det är en utomhuskonsert som på kvällen använder sig av en tre kilometer lång kuliss av sockertoppsberg och river Li. Handlingen som utspelar sig är att en ung kvinna, med en sångröst så vacker att hon kan väcka döda, blir tagen som konkubin av en ligamedlem. Men hennes fästman räddar henne och tillsammans flyr de genom att förvandla sig till fåglar för att undkomma vedergällning. Regissören till denna ljusshow är samma som stod för OS-invigningen i Peking 2008 och över 600 skådespelare medverkar. Även om man inte förstår språket eller sången är det en fantastisk upplevelse att vara med om. Priset är cirka 300 yuan, beroende på platser.

Marknad

För den riktigt modige så är marknaden ett måste. Det är oerhört varmt, trångt och hektiskt. Det här är inget för den blyge eller känslige. Här bokstavligt talat slits man mellan båsen och i burarna sitter både det ena och det andra som, i Sverige, skulle räknas som husdjur eller människans bästa vän. Men det går också åt det andra hållet, här betraktas groddjur, ödlor och spindlar som godis och finns färdiga på spett likt snabbmat. Men det finns också skatter som fantastiska grönsaker i alla dess former och färger. Frukter man aldrig skådat förr och frukter man känner igen, men vars smaker man aldrig kan uppleva någon annanstans. För tydligen är södra Kinas bördighet, värme och tropiska regn perfekta förutsättningar för att frukterna ska bli helt otroligt söta och saftiga – om jag dör vill jag komma till himlen och äta frukt, då tror jag att jag hamnar i Yangshuo - vilket är helt ok med mig.


Spännande rundresor i Kina