Xi’an – Kina på riktigt

Journeychick
Medlem sedan 2012, besökt 12 länder

Foto: journeychick, medlem sedan 2012
Foto: journeychick, medlem sedan 2012
Den uråldriga sidenvägen gick igenom Xi’an, en stad som var huvudstad över 13 dynastiner i mer än 1000 år. Reseguidens medlem Pernilla, alias journeychick, guidar här till en av sina favoritplatser i Asien.
Publicerad 18 januari 2013

Kineserna åker hellre hit än till moderna Peking, då Xi’an har mer historia och ett större kulturellt arv.

Terrakottaarmén

Detta är en pågående utgrävning vars historia även som legend väcker stor nyfikenhet. Skapades av Kina första kejsare, Qin Shihuang, för att skydda sig själv efter döden och se till att han fortfarande hade människor att styra över. Från början ville han begrava hela sin armé levande, men då hans arméchef försiktigt föreslog att hans armé förmodligen skulle ta beskedet bättre, beslöts det att varje man skulle avbildas i lera. Mer än 8000 fullskaliga soldater står 5m under jord och cirka 4km från där kejsaren själv ligger begravd. Det sägs att det tog 8miljoner människor 40 år att färdigställa projektet, ingen figur är den andra lik. Rang och befattning kan avläsas på frisyr och uniform. Från början var också varje individ utrustad med vapen, men att graven vid senare tillfälle plundrades och förstördes. Det är mysteriet som gör denna plats så fascinerande, det är omöjligt att inte vilja återvända för att se den fortsatta utvecklingen av utgrävningen. Legenden om kejsaren med sådant storhetsvansinne, vars efterlämningar ändå glömdes bort, känns så levande att det ibland känns som om luften vibrerar av en skatt som bara ber om att bli hittad.

Stadsmuren

Muren i Xi’an är bland de äldsta och mest välbevarade murarna i Kina. 12 meter hög, 12-16 meter bred hägnar den in de äldsta delarna av staden i en fyrkant. För 40 yuan/90 minuter så kan du hyra en cykel för att ta dig runt muren som är 25.7 kilometer lång (200 yuan i deposition krävs också, men återfås då cykeln återlämnas). Muren består av kullersten så var beredd på mycket skakande och hoppande under cykelturen. Men i fint väder är upplevelsen oslagbar. Längs med muren passerar man fyra stycken storslagna portar och längs med stråket av traditionella lampor och rofylld musik ser man folk motionera, promenera med familjen och även flyga drake.

Muslimska kvarteren

De muslimska kvarteren bakom trumtornet, kom till tack vare sidenvägen när många handelsmän och karavaner slogs sig ner i Xi’an. I samma område finner man även Kinas äldsta moské. Detta har medfört ett område med fantastik god mat, souvenirer och en del kläder till billig penning i ett marknadsliknande myller. Ett måste är att gå runt och titta och smaka på all mat som finns. En personlig favorit som man måste prova är huanggui persimmon pancakes innehållandes bland annat valnötter i söt varm massa friterade i små degknyten. Det finns också små köttspett kraftigt kryddade för bara någon krona. Mellan träden hänger fågelburar i alla former och storlekar likt tvätt på tvättlina, detta för att fåglarna skall få luft och socialisering – likt dess ägare.

Promenera på kvällen i någon av alla parker

Att gå runt i någon av Xi’ans parker är en underbar upplevelse, speciellt på kvällen med alla människor som är ute. Människor som dansar lugnt mitt på gatan till en liten bärbar stereo med folkmusik ser både underligt och komiskt ut vid första anblicken, men är samtidigt ett fenomen man stöter på ganska ofta. Vem som helst är välkommen att ansluta och det spelar ingen roll vilken dans du utövar, om du är ensam eller flera. Efter ett tag så ser det varken underligt eller komiskt ut. Trots att det är så mycket folk i rörelse känns det nästan som man går i en privat trädgård. Vid sidan om springer barn runt med fjäderbollar man sparkar till varandra och familjer som bara är ute med allt från farmor till barnbarn och njuter - idylliskt.

Kolossalt vattenspel

Vattenspel i takt till musik på en yta av en fotbollsplan blir mer än effektfullt på kvällen och är det något som man har lyckats med i Xi’an så är det att skapa en ombonad känsla av trygghet och frihet. Renligheten är också något som slår en på plats. För det finns inte en pantburk, godispapper eller färdigläst tidning som ligger och skräpar någonstans. Kanske är det för att det finns parkvakter, som i en blå-vit tennsoldat-liknande utstyrsel med brädhatt ständigt finns närvarande. När vi själva har svårt att hålla oss för skratt ser vi hur fyra ungdomar som ställt sig på en parkbänk för att se vattenspelet bättre skrämt hoppar ner och försöker se så oskyldiga som möjligt direkt när en vakt tittar över med förebådande blick. Så hitta en parkbänk och bara njut av Xi’an med ljus, vatten och härligt folk!


Erbjudanden till Kina

Xi'an Kina, Asien