Weekend under 2000

Louisewinberg
Reseguiden, besökt 35 länder

Våren bjuder in till sköna långhelger. Om du väljer rätt stad så går det att leva riktigt gott på semestern – fast billigare än hemma. Här guidar vi till tre sköna budgetstäder.
Publicerad 15 april 2012

Även om sparkontot inte är så fett kan du resa i vår. Du kan njuta av en kul helg i någon av våra europeiska städer. Krakow, Riga och Sarajevo har alla mycket att erbjuda. Och det är galet billigt.

Kul och kultur i Krakow

Polen stolthet Krakow har fått ett ordentligt uppsving på senare år. Nu är det en stad där Östeuropa möter väst och här finns massor av mysiga caféer, restauranger och barer. Samtidigt finns det gamla klassiska Krakow kvar och staden är med på UNESCO:s världsarvslista med sina vackra byggnader från 1200-talet. Här finns massor av kultur i form av otaliga muséer och de nya nattklubbarna ligger vägg i vägg med klassiska mjölkbarer och saluhallar med mörka bröd och inlagda gurkor. Det bästa av allt är att priserna här är snälla mot din plånbok och du bor och äter gott för under halva priset jämfört med hemma. En öl kostar under 20 kronor och en middag får du från en 50-lapp och uppåt. Utanför staden ligger påminnelser om Polens mörka historia under Andra världskriget, i form av bland annat koncentrationslägret Auschwitz, en plats som många besöker på sin resa till Krakow.

Så tar du dig hit: Det går lågprisflyg till Krakows flygplats J. Paul II International från flera orter i Sverige. Flygplatsen ligger 11 kilometer utanför staden och du tar dig in till centrum med tåg, buss eller taxi.

Pittoreskt i Sarajevo

Sarajevo är en stad som lockar med fina pittoreska kvarter och massa vacker natur runt knuten. Gamla stan heter Stari Grad och här finns vacker arkitektur från 1400-talet. Strosa på de mysiga bakgatorna i Bascarisija och hör bönerop från moskén Gazi Husrey-Beg. Sarajevo har återhämtat sig väl från kriget på 90-talet. Det finns en uppsjö av bra restauranger och massor av schysta barer och klubbar. Det är billigt att både flyga hit, bo samt äta och dricka här.

Så tar du dig hit: Det går flyg till Sarajevo från flera svenska orter och även Oslo samt Köpenhamn. Flygplatsen ligger 12 kilometer från centrum. Det enda sättet att ta sig in till centrala Sarajevo är att förbeställa hotellbuss eller taxi.

Charm och spa i Riga

Staden som ibland kallas för Nordens Paris, ligger i Lettland och är en riktig pärla. Riga är ett charmigt myller av gröna parker mitt i stan, kullerstensbelagda gator och spårvagnar. Här finns världsberömda fasader i jugendkvarteren och mysiga kvarter med trähus. Det finns saluhallar med baltiska delikatesser, trendiga cocktailbarer och bra restauranger. Det finns ett väl utbyggt nät av kollektivtrafik och det är väldigt billigt. Men Riga är en stad som det är perfekt att promenera i. Om du tröttnar på staden så ligger Baltikums sparort nummer ett, Jurmala, en kort tågresa bort. Här ligger en tre mil lång sandstrand och det finns massor av skönhetsbehandlingar och massager att välja mellan.

Så tar du dig hit: Det tar bara en timme att flyga till Riga, så det ligger praktiskt taget runt husknuten. Det går lågprisflyg från flera orter i Sverige. Flygplatsen i Riga ligger 13 kilometer utanför centrum och du transporterar dig bäst med buss som går en gång i halvtimmen och kostar runt en svensk femkrona.Hitta billiga resor till Kraków här.


Så fixar du en billig cityhelg i Krakow, Riga eller Sarajevo

Flyg till KrakowFlyg till SarajevoFlyg till Riga

Krakow Polen, Europa

Weekend
Historia
Genuint
Matupplevelser
Nattliv

Krakow kallas ofta Polen pärla och det är inte svårt att förstå varför. Den polska staden har en mysig medeltida stadskärna där barer och caféer ligger tätt på kullerstenbelagda gator.

Här finns något för alla, ett rikt kulturliv, ett pulserande nattliv och inte minst den prisvärda shoppingen som gör Krakow till en klart lysande stjärna bland resmålen du bara måste besöka. Det sägs att staden har vuxit fram runt Wawel-kullen, där det kungliga slottet från 1500-talet står och här ligger många kungar begravda. Krakows kanske största konstskatt hänger numera på Wawel-slottet, tavlan ”Damen med hermelinen” som målades av 1490 av ingen mindre än Leonardo da Vinci.

Om du älskar shopping har du kommit rätt. Stare Miasto, Gamla stan, är en bra utgångspunkt där du hittar såväl småbutiker som stora modejättar, och majoriteten av de många mysiga marknader som finns i Krakow huserar kring Stare Miasto. Här kan du fynda frukt, livsmedel, grönsaker, kläder och souvenirer till riktigt bra priser. Letar du efter hantverk och antikviteter så är de judiska kvarteren i stadsdelen Kazimierz väl värt ett besök. Den årliga julmarknaden är väldigt populär och den bjuder på det mesta för den som älskar julen. Då förvandlas stora torget till en riktig julsaga med överdådiga juldekorationer, mat, musik och ett myller av folk som insuper den härliga julstämningen.

1 / 4
Thinkstock
2 / 4
Thinkstock
Gott med öl i Krakow
3 / 4