Weekend i Budapest

Maria
Medlem sedan 2007

Foto: maria, medlem sedan 2007
Foto: maria, medlem sedan 2007
Foto: maria, medlem sedan 2007
Budapest lockar med heta gulaschsoppor, mäktiga byggnader från svunna tider, musikrestauranger och vinprovning. Här guidar Reseguidens medlem och tidigare redaktör Maria till Budapest.
Publicerad 7 februari 2009

Flygtiden till Budapest från Sverige är ungefär två och en halv timme. Precis lagom för en storstadsweekend. Fylld av förväntningar kliver jag ombord på Malev-flyplanet som ska ta mig till Ungern huvudstad och en av Europa vackraste städer.

Sightseeing, gulasch och vinprovning

Budapest ligger vid floden Donau och inte mindre än sex broar knyter ihop det som tidigare var två olika städer, Buda och Pest. Pest är stadens kommerciella centrum. Här ligger shoppinggator, restauranger, breda boulevarder, teater och museer. På andra sidan floden ligger Buda där man på Slottshöjden känner historiens vingslag i de gamla kullerstensgatorna kring slottet och Mattiaskyrkan som härstammar från 1200-talet.

Vyerna över staden är onekligen värt den relativt dyra taxiresa upp på höjden, och gulascsoppan på Café Miro i gamla stan är perfekt när man behöver en paus.

Vill du ha lite omväxling från den klassiska sightseeingen kan du ta en vinprovning i den gamla slottskällaren. För några hundringar får du ett glas i näven och kan på egen hand utforska hela vinkällaren och smaka på de ungefär 50 olika, lokalproducerade vinerna. Det söta Tokaj-vinet är en ungersk specialitet man inte får missa och bakom baren har somelieren även lokalt bubbel man kan smaka på.

Termalbad och spa

Budapest är känd för sina span och badhus där vattnet kommer från varma källor. På Budasidan, vid foten av Gellertberget, ligger ett av stadens äldsta och mest kända badhus, Gellertbadet. Här kan du, förutom att bada i det hälsobringande vattnet, även få olika skönhets-, relax-, och medicinska behandlingar.

Moderna oaser

Dock har Budapest mer att bjuda på än antika romerska badhus och historiska byggnader. Staden har sakta men säkert gjort sig av med resterna efter kommunisternas förtryck och moderna oaser dyker upp överallt. Den nedersta delen av huvudgatan Andrassy, som löper från Hero's Square och nästan hela vägen ner till Donau, ligger restauranger, klädaffärer, kaféer och barer. Ungefär på mitten korsar bargatan Liszt Ferenctér – här hittar du några av stadens allra trendigaste ställen där musiken är precis lagom svängig och drinkarna härligt fruktiga.

På den coola 70-tals retro-restaurangen Menza, som ligger i början av Liszt Ferenctér, kostade ett glas lokalproducerat bubbel 560 forinter, eller cirka 20 svenska kronor.

Missa inte att ta en promenad vid floden på Pest-sidan, men låt dig inte imponeras av turistgatorna Fashion Street och Vaci utca. Du hittar både mysiga kaféer och roliga gränder med små butiker på sidogatorna runtomkring. Är det shopping som gäller bör man emellertid sikta in sig på varuhusen West End City Centre Mall i Pest eller Mammut i Buda; jättelika shoppingeldoradon för äkta mall-maniacs.

Så tar du dig hit

Det går flyg till Budapest från flera orter i Sverige och grannländerna, bland annat med Norwegian och SAS. Det går också att ta tåget hit med Intercity tåg till Keleti (Östra järnvägstationen), Nyugati (Västra
järnvägstationen) och Déli (Södra järnvägstationen). Från tåget åker du enkelt vidare med tunnelbana, buss och spårvagn.

Mina tips för en weekend i Budapest


1. Ät och drick gott!

Restaurangen Fusion på Vaci utca 20 var en favorit; en asiatisk restaurang med spännande inredning och en imponerande Nasi Goreng för 2500 forinter, cirka 95 kronor. Musikrestaurangen Avocado på Nyary Pal utca 9 var också en trevlig upplevelse; en traditionell ungersk restaurang med livespelning och klassiska rätter.

2. Ta metro!

Ett billigt och enkelt sätt att transportera sig runt i Budapest är metron. En enkelbiljett kostar cirka 15 kronor och ett tre-dagars pass kostar cirka 115 kronor. Ska du ta taxi bör du be receptionen på ditt hotell eller en restaurang ringa och beställa – de har avtal och rabatter med pålitliga taxibolag. Haffar du en taxi på gatan kan det fort bli kostsamt.

3. Gå på vinprovning

House of Wines har vinprovning i den gamla slottskällaren på slottshöjden i Buda. För 4400 forinter får du ett glas i näven, en liten påse bröd och kan på egen hand utforska hela vinkällaren. det finns ungefär 50 röde och vita lokalproducerade viner att smaka på.

4. Gå på Jazz-klubb

Vem hade trott att Budapest var en stad för jazzupplevelser? Ett tips är Fat Mo's Music Club som ligger på Nyary Pal nere vid turistområdet. Här är både stämningen och musiken perfekt för en lördagskväll.

Hitta flyg till Budapest

Hitta boende i Budapest

Om Budapest Ungern, Europa

Arkitektur
Genuint
Historia
Konst
Kultur
Nattliv
Prisvärt

Budapest har kommit att bli ett resmål att räkna med. Här kan du besöka saluhallar, se historiska byggnader och landmärken, äta och dricka billigt och såklart uppleva de berömda termalbaden.

I Budapest finns det många sevärdheter som är värda ett besök. Parlamentsbyggnaden vid Donaus kant är både en pampig och mäktig byggnad. Bäst vy får du av den om du tar en båttur på Donau, men missa heller inte insidan av byggnaden där du kan få guidade turer. Sankt Stefanbasilikan är en annan mäktig byggnad, liksom slottet på Budasidan. Ta dig också till minnesmonumentet “Skorna”, som ligger i närheten av parlamentsbyggnaden som ett minne för dem som förlorade livet i andra världskriget.

Termalbad är en av de saker som Budapest är mest känt för. I dessa varma bad flockas turister och lokalbefolkningen dagligen. Ett av de mest kända är Széchenyi, där du också kan boka in olika behandlingar för ett överkomligt pris. Efter badet kan du unna dig lyxig mat och dryck till ett pris som är betydligt lägre än vad du är van att betala. I Budapest får du verkligen valuta för pengarna.