Spa i Budapest

Mormorx2
Medlem sedan 2012, besökt 41 länder

Foto: mormorx2, medlem sedan 2012
Budapest är termalbadens förlovade stad. Det finns även massor av fantastiska restauranger. Det bästa är att du både spalyxar och äter gott för en spottstyver jämfört med hemma. Reseguidens medlem Kristina Grefberg, alias "Mormorx2", guidar till en prisvärd lyxhelg i Budapest.
Publicerad 22 november 2018

Jag och min man reser ofta och gärna, helst till nya resmål. Budapest - bara två flygtimmar från Stockholm - har funnits med på vår önskelista länge, och i mars gjorde vi slag i saken och satsade på badstaden nummer ett i Europa. Ja, då tänker jag inte på bad i floden Donau, utan på stadens många klassiska termalbad. Upplagt för en våt weekend, alltså. Billigt direktflyg med Norwegian bidrog till valet av resmål, alla förväntningar infriades och oväntade matorgier satte ytterligare guldkant på resan.

Det är alltid ett äventyr att utforska en ny stad och en ny kultur. Börja gärna med att lära känna staden till fots, strosa längs Donau som slingrar sig under stadens broar och avdelar stadsdelarna Buda och Pest. Intill floden på Pestsidan promenerar man på gågatan som är ett modernt shoppingstråk med trendiga butiker och caféer med internationella läckerheter, en bjärt kontrast till det historiska slottsområdet på Budasidans höjder.

Rundtur med buss

Om du inte orkar gå så finns bekväma bussrundturer med information i hörlurar på många språk. Man kan kliva på och av bussen var som helst och hur många gånger som helst på rutten. Här missar man ingenting! Satsa gärna på en sittplats i dubbeldäckarens övervåning. Sevärdheterna ligger tätt längs vägen, vackra husfasader, kyrkor, synagogor och museer, den magnifika kedjebron som förenar Buda och Pest, Parlamentet, operan, Hjältarnas torg, badanläggningar och naturligtvis Gellertberget och slottsområdet med borgklippans mysiga gränder och en vidunderlig vy över floden. Två olika rundturer plus en båttur ingår i biljetten som gäller i 48 timmar. Man kan förstås åka buss och tunnelbana också, eller taxi, men där gäller det att välja rätt bolag, fråga på hotellet först.

Det omskakande Förintelsemuséet

Vi tog taxi till Förintelsemuséet, som annars hade varit lite svårt att hitta. Museet öppnades den 16 april 2004, på 60-årsdagen av den ungerska förintelsen. I anslutning till muséet ligger en nyrenoverad synagoga, och hela centret är en minnesplats och ett utbildnings- och forskningscenter. Säkerhetsbestämmelserna är rigorösa, men väl innanför murarna påminns man under en omskakande vandring om ett av vår tids värsta brott mot mänskligheten.
I Budapest finns flera sevärda museer, inte minst för den konstintresserade. Vid Hjältarnas torg ligger Konsthallen med temporära utställningar av nutida ungerska och utländska konstnärer. Tvärs över torget ligger Konstmuseet, som visar stadens stora samling konstskatter.

Europas största bad

Museer och konst i all ära, men i Budapest är det kanske framför allt termalbaden som lockar, dessa praktfulla spaanläggningar med varmt, mineralrikt vatten från naturliga källor. Det är en upplevelse att i den kyliga vårluften ta mjuka simtag utomhus i Széchenyibadets gigantiska, varma bassänger, kanske spela ett parti schack, läsa en bok eller bara njuta en stund i bubbelavdelningen. Det hundraåriga badet är störst i Europa, inomhus finns en mängd mindre bassänger och bastuanläggningar, och här kan man också unna sig behandlingar av olika slag. Széchenyibadet ligger i Stadsparken på Pestsidan. Ett minst lika berömt termalbad är Gellért på Budasidan, som slog upp portarna 1918. Förutom varma bad erbjuds även här massage och olika hälsobehandlinar, något som också kan avnjutas på många av hotellens spaanläggningar.

Prisvärd mat

I Budapest kan man äta gott och bo bekvämt utan att ruinera sig, och det som var tänkt att bli en våt weekend blev något överraskande också en matresa värd att minnas. Fördomsfullt tänker man kanske bara på gulaschsoppa inför en resa till den ungerska huvudstaden, och den var god, men utbudet var betydligt bredare än så med många kulinariska höjdpunkter.

Saluhallen med lokal mat och hantverk

Matorgien startar i saluhallen, ett praktfullt mattempel där kan man låta sig inspireras både av matutbudet och det lokala hantverket. Paprika i alla former, salami och kryddiga korvar, vitlök och gåslever varvas med färskt kött och färgsprakande grönsaker. I övervåningens snabbmatstånd kan man stilla sin hunger vid bardisken, men vi provade restaurangens gulaschsoppa, som serveras till violinackompanjemang.

Läckra bakverk på Café New York

Historiska Café New York är måhända mest känt för sina läckra bakverk, men här under kristallkronorna i det nyrenoverade jugendpalatset åt vi den första av resans utsökta middagar. Utmärkt service, fina vintips och framför allt, fantastiskt god mat. Hotell Astorias anrika restaurang bjöd också på en meny med svåra val. Middagen avnjöts till en trio som spelade ungersk musik, och här kunde vi inte motstå dessertutbudet.

Gudomlig mat på Cyrano

På vårt hotell fick vi tips om restaurang Cyrano, som ligger på gågatan längs floden. Här kunde vi njuta lunchen ute i solen mitt i folklivet. Restaurangen rekommenderas av Guide Michelin, och vi förstår snart varför. Ankbröstet smakar gudomligt, liksom det ungerska vinet. Avslutningsmiddagen avnjöts ”hemma” på vårt hotell Continental Hotel Zara, vars restaurang heter Araz. Nu slog vi på stort och startade med gåslever. Ingen av oss hade smakat denna delikatess tidigare, och efter första tuggan undrar man varför. Med ett perfekt ungerskt vin som sällskap blev det här en mycket värdig avslutningsmiddag på en rakt igenom lyckad weekendresa.

Prisvärda middagar

Den smakrika lunchen på Cyrano var kanske i dyraste laget, men samtliga fantastiska middagar var mer än prisvärda, och skulle säkert kostat både två och tre gånger mer hemma. Och i Sverige får man ju sällan levande musikunderhållning vid bordet! Glöm bara inte att köpa ett klassiskt ungersk Tokajervin med dig hem innan du åker!

Så tar du dig hit

Det är lätt att ta sig till Budapest med något av de flera bolag som har direktlinjer och flygtiden är bara drygt 2 timmar. Från Stockholm kan du flyga med exempelvis Norwegian, Wizz Air och Ryanair. Från Göteborg kan du välja Wizz Air eller Ryanair och från Malmö kan du flyga direkt med Wizz Air. På plats i Budapest kan du välja att ta dig in till centrum med taxi, minibuss eller tåg. Det senare är det absolut billigaste, i skrivande stund kostar en tågbiljett till Nyugati-stationen cirka 12 kronor. Taxi är också ett bra alternativ, speciellt på obekväma tider. Bolaget Fötaxi har ett samarbete med flygplatsen och det finns taxibås för bokning på plats.


Psst.. Bra tips!

För att spara tid beställde vi taxi i förväg från flygplatsen och tillbaka via vårt hotell, Continental Hotel Zara. Hotellreceptionen fungerade som en informativ turistbyrå och bokade även bad- och bussbiljetter samt tipsade om restauranger och sevärdheter. Ovärderlig service när man inte vill slösa bort timmar på att leta och stå i kö under en intensiv weekend.


Weend i Budapest

Flyg till Budapest

Populära hotell i Budapest