Publicerad 7 oktober 2013

Redan när man sätter ner sin ryggsäck på trägolvet känns allt rätt, vattnet är turkost, sanden är vit och ditt nya boende saknar väggar. På stranden badar några barn med hotellets två hundar och kökspersonalen är ute och fiskar vår middag. Det blåser lite grann och luktar hav, det är tur för annars skulle man kunna tro att man är på ett ställe som tillhör fantasin. Visst är det verkligheten men inte den som vi är vana vid, för på den här ön lever man ”The Samoan Way”.

2013 gav sig jag och min pojkvän Simon oss ut på en fyra månader lång resa runt jorden. Simon hade som barn bott på Samoa, och ville åka tillbaka. Jag var inte svår att övertala och i början av april klev vi på det fyra timmar långa flyget från Auckland till Apia, Samoas huvudstad.

Långt ute i stilla havet, alldeles vid datumgränsen ligger de små Samoaöarna. Hit hittar få turister trots att grannen heter Fiji. Samoa består huvudsakligen av de två öarna Savaii och Upolu. Den senare är den mest utvecklade och innehar huvudstaden Apia samt flygplatsen. Upolu är det största turistmålet, medan Savaii sägs vara det äkta och orörda Samoa. Vegetationen är tät av djungel och omges av vita sandstränder och på sina ställen höga klippor som rasar ner i havet. Samoas massiva djungel gömmer massor av pärlor, och bakom varje hörn har naturen åstadkommit ett litet underverk.

Det tar inte lång tid förrän man stöter på ”The Samoan Way”. Här på ön existerar nämligen inte stress, bussarna går när chauffören är på humör och behöver någon handla, ja då stannar man i en halvtimme och väntar. Lyckas man däremot ta sig ombord på en buss, väntar ett äventyr på obestämd tid.

Boende

På Samoa ska man ta chansen att bo i en “fale” på stranden, precis som samoanerna själva. Fale är ett runt trähus utan väggar som är upphöjt från marken. Det är en speciell känsla att lyssna på vågorna innan man somnar och att vissa nätter vakna av ett varmt regn som blåser in över ditt ansikte. Att sedan dra ner regnskydden är valfritt. Vill man ha lite mer privatliv och komfort finns vanliga bungalower som alternativ. Boende i en fale kommer oftast med frukost och middag inkluderat i priset som ligger på cirka 250 kronor per natt och person.

Boendet Taufua Beach Fales som ligger på Upolu rekommenderas starkt, personalen är underbar och maten likaså. Varje middag och frukost äts tillsammans vid ett långbord vilket gör att man snabbt lär känna alla som bor på hotellet. Eftersom tider inte är så noga på Samoa kommer personalen till din fale på morgonen och väcker dig försiktigt och viskar att frukosten är klar. Sedan sitter man och äter med sina nyfunna vänner och planerar utflykter runt ön tills alla oemotståndliga pannkakor är slut.

Ta sig runt

Det finns tre bra sätt att ta sig runt på Samoa; antingen tar man buss, taxi eller hyrbil. Har man gott om tid så bör man definitivt ta bussen, man vet inte när den går eller hur lång tid det tar med det är en riktigt rolig upplevelse. Det kan inte vara annat när bussen är målad med texten ”Bon Jovi Express”. Ofta är man den enda turisten på bussen och i trängseln kan man få en stor, glad samoansk kvinna i knäet. Det är en speciell känsla att köra genom byarna längs kusten. Bussen saknar rutor och liknar en gammal amerikansk skolbuss målad i olika färger. De 40 samoaner du delar bussen med sjunger högt längs vägen och känslan av att man är väldigt långt hemifrån infinner sig, man kan inte annat än att känna sig lycklig. Som svensk tänker man nog ”herregud var har jag hamnat”.

Åker man buss får man räkna med minst dubbla tiden det tar för en taxi men det är också betydligt billigare. Att hyra bil är något jag varmt rekommenderar eftersom att busstidtabellerna är lite opålitliga och taxi är ganska dyrt, det finns mycket att se på öarna och vill man ut på lite privat sightseeing så är det praktiskt. Dessutom brukar man kunna ta med lite kompisar från hotellet som glatt hänger med på en utflykt mot lite bensinpengar.

Ta sig hit

Till Samoa flyger du enklast från Australien, Nya Zeeland eller västra USA. Exempel på flygbolag som tar dig till öarna är Air New Zealand och Air Pacific. Varför inte passa på att besöka Fiji och Cooköarna som ligger granne då flygpriserna ligger runt tusenlappen?

Maten

Samoas mat är fantastiskt god, så även Vailima som är Samoas egen öl. Oka, en av de traditionella maträtterna ska man absolut inte missa, särskilt inte om man gillar sushi. Rätten består till största del av rå tonfisk, limejuice, kokosmjölk och grönsaker, helt underbart! Missa heller inte ”taro” som är en slags stärkelseknöl. ”Det är typ som en lila potatis” fick vi höra. Denna var mycket god ihop med en stuvning på dess blad.

5 upplevelser

1. To-sua trench
Detta är en av Samoas mest kända attraktioner, och det kan man förstå. To-sua trench är ett gigantiskt hål i marken fyllt med havsvatten, hålet är egentligen en undervattensgrotta som går från havet in under land där taket sedan har rasat. I hålet finns därmed låg- och högvatten och även starka strömmar som är roliga att simma runt i. Man kan även simma från hålet och ut till havet genom undervattenstunneln, men detta är inget för nybörjare då det blir lite jobbigt om luften tar slut halvvägs. En perfekt dagsutflykt, med snorkling i det klarblå vattnet och hopp från den långa trästegen. Barnen kommer älska det!

2. Sköldpaddor
Vem drömmer inte om att snorkla med stora havssköldpaddor? På ön Savaii finns en fristad för sköldpaddor där man tar hand om sjuka eller skadade individer innan de släpps ut i havet igen. Här kan man komma riktigt nära de väldiga djuren som kan väga uppemot 180 kilo. Vill man träffa djuren i sin naturliga miljö har man goda chanser runt kusten på båda öarna.

3. Vattenfall
Tänk dig vattenfall som de i filmen Jurassic Park, här finns de! Det mest kända heter Papapapai-Tai falls och är cirka 100 meter högt. Förutom det så finns det cirka tio andra stora vattenfall runtom öarna så det är bara att välja och vraka.

4. Följ med på gudstjänst
Religiös eller ej, så är det något speciellt med den samoanska kyrkan. Söndagsgudstjänsten är obligatoriskt på öarna och det samlas mängder av människor i de söta kyrkorna som är målade med glada färger. Alla bär sina bästa kläder, alltid vita, och sången är gudomlig. Här sparas inte på krutet utan alla sjunger högt på samoanska. Barnen springer omkring bänkarna och stannar när de ser ett spöke på sista raden, ögonen blir stora som golfbollar när de ser någon med ljust hår och man kan inte annat än att skratta och le mot dem. När det kommer till nattvard är det inga oblat eller något vin man får utan sockerkaka och saft, mycket konstigt men väldigt kul. Och du, glöm inte kollektpengar!

5. Åk på upptäcktsfärd
Något jag verkligen kan rekommendera är att köra runt ön. Ta med några kompisar från hotellet och kör genom de små byarna, se hur människor sitter och pratar, gräver upp taro och tvättar kläder. På de samoanska skolorna leker små barn i sina gröna skoluniformer och överallt ser man hur avslappnade människor är. “The Samoan Way” genomsyrar allt. Här har man helt enkelt allt men ändå inget.