Västkustens hemliga hotell

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: Hotel Koster
Foto: Sea Lodge
Bild: Strandflickorna
Bohusläns karga klippor har fångat många hjärtan och längs kusten finns en uppsjö vackra små hotell. Vi har plockat några russin ur kakan och ger dig sex havsnära boenden – några mer kända än andra.
Publicerad 2 december 2014

Skaldjursfrossa, salta bad och promenader över karga klippor är en riktig sommardröm. Här tipsar vi om sju hotell nära havet, från Sydkoster i norr till Styrsö i söder. Välj mellan modernt och avskalat, maritima detaljer eller gammaldags romantik och hitta din favorit nedan.

1. Hotel Koster (f.d Ekenäs hotell) har Bohusläns kanske bästa uteservering

På charmiga Sydkoster hittar du Hotel Koster bara ett stenkast från hamnen och Kosterfjorden. En av höjdpunkterna är restaurangens stora terass med utegrill och härlig utsikt. Cykeluthyrning finns i närheten och det är populärt att göra utflykter på ön. Du tar dig till Kosteröarna med båt från hamnen i Strömstad.
Var: Sydkoster, utanför Strömstad.
Kostar: från 490 kronor för dubbelrum med toalett i korridoren

2. På Sea Lodge bor du nästan på Smögenbryggan

Sea Lodge säger själva att hit kommer man för maten, miljön och aktiviteterna. Restaurangen på Sea Lodge är certifierad av Västsvensk Mersmak och finns också omnämnda i White Guide. En höjdare på Sea Lodge är möjligheten att vara med på hummerfiske, premiären sker i slutet av september. Du kan också boka in en sittning i granitbadet som står ute på klipporna med utsikt över Västerhavet och Hållö.
Var: Smögen
Kostar: från 995 kronor per natt för ett dubbelrum

3. Somna till havets brus hos Strandflickorna

Strandflickornas havshotell ligger, som namnet antyder, nära havet och rummen har charmig inredning i olika stil. Välj bland rum som Hannas Pigkammare, Kaptensrummet eller kanske häftigast av allt: Havsateljén. Här sover du med havet som absolut närmaste granne och dessutom har du egen brygga och kan ta ett morgondopp. Brevid Havsateljén ligger Badpaviljongen, som förutom egen brygga och spa-bad utomhus, också har bastu.
Var: Lysekil
Pris: från 1295 kronor per natt i dubbelrum

4. Bo på flytande hotellet Salt & Sill

Du hittar Salt & Sill med perfekt läge i hamnen och hotellet består av sex tvåvåningshus på flytande pontoner. Rummen har nordisk design och andas Bohuslän – i de helkaklade badrummen har du granit under fötterna. Restaurangen har som namnet antyder stark ankytning till havet, och sill såklart.
Var: Klädesholmen, på Tjörn.
Pris: 1990 kronor per natt i dubbelrum

5. Småskaligt och ekologiskt på Café Zanzibar Bed & Breakfast

Café Zanzibar Bed & Breakfast ligger bara 600 meter från havet, knappt en mil från Marstrand hittar du ett ekologiskt bed and breakfast med exotisk touch. I omgivningarna finns möjligheter att rida på islandshästar, prova en fotokurs eller lära sig att dreja. Eller så kan du bara låta dig väl smaka av fisk från det egna rökeriet och slappna av i den lummiga trädgården.
Var: Tjuvkil, nära Marstrand.
Pris: 850 kronor per natt i dubbelrum/familjerum med delat bad.

6. Skärgårdsmys på Pensionat Skäret

Pensionat Skäret ligger på Styrsö, i Göteborg södra skärgård. En mysig ö som bjuder på salta bad och karga klippor. Det lilla pensionatet har tretton rum och du kan välja att bo med utsikt över den gröna trädgården eller havet. Rummen har personlig prägel med romantisk eller maritim inredning och du tar dig lätt med båt från Saltholmen, på fastlandet.
Var: Styrsö, Göteborg
Pris: Från 1295 kronor per natt i dubbelrum

Har du en egen hotellfavorit? Lämna gärna en kommentar och tipsa nedan.


Fler hotell på Västkusten

Sverige Europa

Karta över Sverige

Gullholmen en sommarkväll
1 / 21
Sommar...sol...vatten...blå himmel...
2 / 21
Titt över Grundsunds sommarstugor....
4 / 21
Vitsippor i mängder.....
7 / 21
Västkusten goes California
8 / 21
Ballongflyg över Stockholm
12 / 21
Jonas i Luleälven
14 / 21
paddeltur på Vättlefjäll
15 / 21
vy mot fjällstationen
16 / 21
En stad i vatten
17 / 21
midsommarnatt på Nuoljas topp
18 / 21
...mellan Peking och Linköping....
19 / 21
Café på Stumholmen
20 / 21
Populära resor från Göteborg till Sverige