Världens ände – Sagres på Algarvekusten

Resblogg
Medlem sedan 2013, besökt 30 länder

Foto: resblogg, medlem sedan 2013
Foto: resblogg, medlem sedan 2013
Foto: resblogg, medlem sedan 2013
Foto: resblogg, medlem sedan 2013
På Europas sydligaste udde, omringad av Atlanten å ena sidan och en stor nationalpark å andra ligger Algarvekustens pärla, Sagres - även kallat Världens ände. Här guidar Reseguidens medlem Sofia, alias Resblogg, till denna underbara plats.
Publicerad 3 juni 2013

“En plats man blir lycklig av”, enligt vår chaufför Rui. En plats som både rymmer surfingparadis, törnrosdalar och ett lugn att andas i.

Stadsfakta - Sagres

Sagres är en liten portugisisk fiskeby med 2000 invånare längst ut på Europa sydvästligaste spets, även kallat världens ände. Häifrån är det sedan 6000 kilometer öppet klarblått hav till Amerika. Till Sagres åker Lissabonborna varje vecka för att köpa stadens berömda sardiner. På kvällarna livas den stillsamma fiskebyn upp av surfarna som stiger i land från sina vågbarriärer för att besöka någon av barerna. Pau de pita bar sägs vara en av de mest populära.

Stränder för både surfproffset och parasollmänniskan

Sagres ligger inbäddat i ett 76 miljoner kvadratmeter stort naturreservat vilket innebär att omgivningen är och förblir oexploaterad. Den sparsmakade turismen gör att stränderna aldrig blir fulla och man kan alltid hitta en tom avsides strandremsa – året runt. Inom 5-10 minuter har du stränder i de allra flesta väderstreck att välja mellan beroende på dagens sol-, vind- och vattentillstånd. De flesta av stränderna har blivit tilldelade “Blue flag award” bl a på grund av vattnets speciella blåa färg.

Praia do castelejo - för att nå stranden måste du köra igenom ett helt otroligt landskap proppfullt med unika vita rosor - som en enorm törnrosdal. Värt en resa bara för det. Rosorna blommar runt slutet av april.

Praia da Martinhal - en populär strand bland vind- och vågsurfare dit du kan åka för att förundras över talangerna, smygskratta åt nybörjarna - eller varför inte testa själv?! Härifrån kan du boka de allra flesta slags vattenaktiviteter. På morgonen är det pilates och yoga!

Aktiviteter - till fots längs med världens ände

Här kan du rida och cykla genom törnrosdalar, segla och kajaka över klarblått vatten, göra yoga och pilates på stranden, vågsurfa, vindsurfa och draksurfa. Men ett absolut måste är att boka in en vandring längs med Algarvekusten. Det kommer bli en vandring genom vildtimjan, eukalyptus, pinjeträd, mandelträd, citroner och småblomster i alla hjärtats färger, former och dofter. Dofterna! Som att gå på den vackraste gotländska sommaräng.

Här bor du - Martinhal Beach Resort & Hotel

I Sagres finns det få ställen att bo på, men ett toppenställe: Martinhal Beach Resort & Hotel, ett femstjärnigt och mycket prisvärt resort precis vid stranden, 20 minuter promenad från Sagres. Eller resort - det är snarare som en hel liten by. Här finns boutiquer, cykelbanor, pooler och restauranger för alla smaklökar. Visionen är ett hotell för familjer som tröttnat på bamseklubbar och Thailandsemestrar och istället vill ha någonting nytt, sofistikerat. Därför finns det både barnrum i restaurangerna, dagis, babysitting och en rad olika aktiviteter för små ben fulla med spring. Och som hotellägaren Chitra själv uttrycker det ”På Martinhal ska en kvinna hinna dricka upp sin cappuccino innan skummet försvunnit”.

Martinhal Beach Resort & Hotel erbjuder hotellrum och 132 villor - att både hyra och köpa. Under lågsäsong (vinter) kan du få ett dubbelrum från 190 euro och en villa från 400 euro.

Så tar du dig till hit

Norweigan flyger sedan en tid tillbaka direktflyg från Arlanda till Faro som är den största staden på Algarvekusten. Flygtiden är 4,5 timmar och det går att hitta biljetter från 550 kr enkelväg. Från Faro är det sedan knappt 1,5 timme med bil till Martinhal.


Charter till Portugal

Om Sagres Algarvekusten, Europa

Fiskebyn Sagres hittar du på Algarvekusten i Portugal, inbäddat i ett oexploaterat naturreservat. På stränderna får alla som längtar efter salta bad och många soltimmar en härlig semester. Boka gärna in en vandring längst kusten.

Res från Göteborg till Sagres