Vandra på sagolika södra Sardinien

Miasardinien
Medlem sedan 2015, besökt 14 länder

Foto: miasardinien, medlem sedan 2015
Foto: miasardinien, medlem sedan 2015
Sagolika stränder, underbara människor, strålande sol, fantastisk mat, ren luft och vacker natur. Det finns mycket att förälska sig i på den italienska ön Sardinien. Här guidar Reseguidens medlem Maria, alias miasardinien, till sin favoritö.
Publicerad 21 april 2015

Mitt på den sardiska sydkusten ligger öns största stad Cagliari med cirka 150 000 invånare. Här finns bra shopping, många sevärdheter och gott om restauranger att njuta på. Här följer Marias tips till södra Sardinien.

Vandra

De mest fantastiska platserna på södra Sardinien återfinns enligt mig på bergstopparna längs kustremsan. Ta på gympaskorna, kör till en vacker strand, vandra upp i bergen och njut av utsikten över sagolika stränder, kristallklart hav och underbar natur. Med Cagliari som utgångspunkt rekommenderas en exkursion till vackra Chia som ligger strax väster om Cagliari. Vandra några timmar och njut sedan av någon av de fina stränderna.

Stränder

Längs den sardiska sydkusten finns många paradislika stränder. Havet är oftast kritstallklart, sanden kritvit och solen skiner 300 dagar om året. Punta Molentis, Cala Cipolla, Su Giudeu, Turredda, Calamosca, Caladomestica, Santa Maria Navarese och Costa Rei, för att bara nämna några av de sagolika stränderna. Ofta går det att hyra solstol och parasoll men ett tips (för de som vill spendera flera dagar på stränderna) är att göra som italienarna själva gör; köp en egen parasoll och ligg direkt på stranden (för det är ganska dyrt att hyra parasoll).

Transport

Det går att ta sig runt med kollektivtrafik på Sardinien men det är definitivt smidigare att resa med bil. Kollektivtrafiken fungerar bra inne i Cagliari och den duger väl för att ta sig mellan Cagliari och någon av öns tre flygplatser (Cagliari, Alghero och Olbia). Vill man dock ut och vandra i naturen eller uppleva de sagolika stränderna är bil utan tvekan att föredra då det inte går att ta sig överallt med buss. Under framför allt sommarhalvåret kan det också bli väldigt varmt och trångt på bussarna som dessutom tar väldigt lång tid att resa med.

Mat och dryck

Hemmagjord italiensk glass, gelato. Italiensk frukost bestående av cappuccino och cornetto (croissant). En appertivo innan middagen (drink och något litet att knapra på). Lokalproducerat rödvin. Dolce Sardo (sardisk fårost). Pizza. Mirto. Lokalodlade frukter och grönsaker; fikon, kronärtskockor, citroner och kastanjer. Pasta al pesto. Prosciutto. Och mycket mer. För de som vill åt en genuin sardisk matupplevelse rekommenderas också ett besök på agriturismo där man får njuta av lokalproducerad mat och dryck i linje med den sardiska mattraditionen.

Cagliari

I Cagliari finns två fina stränder att besöka; Poetto och Calamosca. För er som gillar att vandra rekommenderar jag en utflykt upp på Sella della Diavolo (djävulssadeln). I Cagliari finns också flera vackra parker att promenera i, se exempelvis frigående påfåglar i parken Monte Urpinu eller rosa flamingofåglar i Stagno di Molentagrius. Promenera också genom centrum och ta en titt på de två historiska sevärdheterna Bastione di Sant Remy i Castello samt Torre dell’Elefante.


Charter till Sardinien