Välj rätt i Alperna

Paulina
Reseguiden, besökt 24 länder

Foto: iStock
Vintern närmar sig med stormsteg och det är hög tid att fundera på var årets skidresa skall gå. Vi hjälper dig att välja rätt skidort som passar dina behov i Alperna.
Publicerad 25 oktober 2016

Är det första gången du vill åka på en skidsemester till Alperna? Då kan det vara svårt att veta vilket resmål du ska välja - det är nämligen mycket att välja mellan. Österrike eller Schweiz? Fest eller barnvänligt? Vi har skapat en guide för just dig så att du ska kunna hitta det resmål i Alperna som passar dig bäst.

Bäst för familjer

Åker du på skidresa med familjen är det viktigt att hotellet håller en viss standard, att det finns backar både för de minsta och mest oerfarna, och kanske lite aktiviteter utanför backarna när du blir trött i benen.

Alpe d´Huez, Frankrike

En av de mest barnvänliga skidorterna i Frankrike är mysiga Alpe d´Huez. Det är också här du får flest antal soltimmar i Alperna. Staden är indelad i två delar, en gammal och en ny del, och det finns ett stort urval av restauranger och kaféer i alla prisklasser. Det finns flera stora områden för de minsta där det är fartbegränsningar. De här backarna är också lättillgängliga från hotellen, antingen med gratisbussar som går runt i staden eller med liftsystemet. För de mer erfarna skidåkarna finns det många röda och svarta backar. Det finns också en stor snowpark och hela 50 kilometer med längdåkningsspår. Efter många timmar i backen kan du gå på bio eller ta ett bad i den uppvärmda utomhuspoolen.

Flachau, Österrike

Här är backarna bredare än på någon annan plats, med andra ord perfekt för barnfamiljer, dessutom är den korta transporten på bara en timme från Salzburg perfekt för otåliga småttingar. Här tar man skidåkning på allvar och det finns inte mindre än 350 kilometer med preparerade nedfarter. Backarna här är väldigt bra anpassade för barn då de har flera lekparker och tunnlar. För de vuxna och mer erfarna finns det riktigt tuffa röda och svarta backar. Staden är genuint österrikisk och urvalet av mysiga restauranger och barer är stort.

Andra skidorter som passar bra för barnfamiljer:

Cervinia, Canazei, Tignes, Val Thorens, Ischgl, Obergurgl, Livigno, Bad Gastein och Saalbach.

Skidresor för familjer


När bara det bästa är gott nog

Är det lyx du är ute efter har Alperna mycket att locka med. Här ligger skidorter med svindyr shopping, de bästa restaurangerna och lyxhotell på rad.

St. Moritz, Schweiz

Om du vill omge dig med Europa kungligheter och kändisar ska du sätta kurs mot St. Moritz. Här är det överdådiga hotell, lyxshopping och exklusivitet som gäller. Med mer än 350 kilometer nedfarter finns det en backe för alla, och då många av de som reser hit är mest upptagna av att sitta på en soltäckt terrass och dricka champagne är det sällan fullt i backen.

Det finns backar i alla svårighetsgrader, allt från glaciärer till barnvänliga backar längst ner. Prisnivån i byn är hög och det kostar att gå ut och äta, men det är lite det som är poängen när du åker hit.

Verbier, Schweiz

Det här är en av de mest populära skidorterna i Alperna, men också ett av de mest exklusiva. Hit reser folk från hela Europa för att åka skidor, sitta med solen i ansiktet och inte minst dricka vin och kändisspana. Här håller både shoppingen och nattlivet hög standard, och kanske träffar du någon av Europas kungligheter på någon after ski. När det gäller skidåkningen är den helt fantastisk och med så höga berg är du nästan garanterad bra snöförhållanden.

Det finns mer än 400 kilometer med preparerade nedfarter och liftsystemet är ett av de största i världen. Det finns väldigt många avancerade backar så Verbier är absolut en skidort för dig som är född med skidor på benen.

Andra skidorter med mycket lyx:

Arabba, Kitzbuhl, Courmayeur, St. Anton, Lech, Cortina och Megéve.

När bara det bästa är gott nog i Alperna

Fest både dag och natt

När det är after ski som är det viktigaste tillsammans med skidåkning finns det ett stort urval av orter med mycket nöje i Alperna.

St. Anton, Österrike

Till klassikern St. Anton har skidentusiaster vallfärdat i många år, och det är lätt att förstå varför då backarna här är bland de bästa du kan hitta i Alperna. Det här är en av de mest snösäkra orterna och den trevliga staden har en väldigt internationell prägel. Med 280 kilometer preparerade nedfarter och 84 liftar får du jobba på bra för att hinna se allt på en vecka.

När skiddagen är över, eller om du behöver en paus, kan du gå till någon av de kända after ski-barerna och dricka något gott och dansa loss till livemusik. Urvalet av både shopping och restauranger är också stort, så du behöver absolut inte vara ute efter att festa för att resa hit.

Val Thorens, Frankrike

Staden som är en del av världens största skidområde lockar till sig alla möjliga slags gäster, och om du är ute efter bra after ski ska du absolut ta en titt på Val Thorens. Skidåkningen håller världsklass, och med dess höga läge är det också ett väldigt snösäkert ställe. Här finns det mesta inom gångavstånd från backarna, så också after ski-barerna. Här samlas de festsugna redan tidigt på eftermiddagen och kombinerar öldrickande i solen med livemusik.

Här kan du också gå på riktigt bra after ski:

Val d´Isere, Verbier, Chamonix, Bad Gastein och Saalbach.

Fest både dag och natt i Alperna

När det enda som betyder något är skidåkningen

För några är det bara offpist som gäller, medan andra vill ha massor av svarta och röda backar, och då finns det några få utvalda skidorter som är bättre än alla andra.

La Grave, Frankrike

Är det offpist du är ute efter, då är det La Grave du ska resa till. Den lilla orten har inga preparerade nedfarter och endast en lift. Nattliv finns det inte heller något att tala om. Här är det offpist, och ingenting annat, som gäller. Efter den 40 minuters långa turen till toppen med gondolen har du 2100 höjdmeter med offpist att se fram emot.

Här gäller det att gå upp tidigt och bege sig ut i tid så att du kan åka så mycket som möjligt innan mörkret faller. En snabb middag och kanske något gott att dricka, och därefter i säng så att du är pigg till nästa dag.

Chamonix, Frankrike

Skibums älskar Chamonix, och inte helt utan grund. Berget Mont Blanc lockar med helgalen offpist och de största fallhöjderna, men här finns också ett enormt skidsystem med backar som passar alla. Perfekt om du reser med ett gäng där någon är mer erfaren än de andra. Chamonix är också en ort som har mycket att locka med bortsett från skidåkningen, och det finns ett stort urval av restauranger i alla prisklasser, bra after ski och många trevliga barer.

Andra skidorter för proffsen:

Engelberg, Gressoney, St. Anton och Tignes.

Skidor för hela slanten!

Hitta din resa till Alperna:

- Resor med flyg och hotell till Alperna
- Sista minuten till Alperna
- Flygresor till Alperna
- Hotell i Alperna
- Erbjudanden till Alperna


Charterresor till Alperna

Jämför alla resor till Europa

Erbjudanden till Alperna