Publicerad 3 juni 2013

Vi tog tåget från München och möttes av hisnande alper, vingårdar, kristallklara sjöar, lummiga dalar, magiska matupplevelser, svalkande floder och trevlig lokalbefolkning.

Kan man bada i Slovenien?

Guideböckerna visar det ena fotot efter det andra på bildsköna sjön Bled. Där vattnet är spegelblankt och där den lilla kyrkan på ön mitt i sjön ringer i klockan varje timme. Visst, det är vackert där. Men det är det också horder av turister som tycker och lyxhotellen är inte värda sitt pris. Misströsta inte, för bara ett par mil bort ligger Bohinj. En sjö som hamnat i skymundan, kanske på grund av bristen på kyrka. Vattnet är lika kristallklart och till skillnad från i Bled kan du bada helt ostört. Det finns inga femstjärniga hotell, men merparten av lokalbefolkningen hyr ut rum till en rimlig peng i sina alpinspirerade hus med prunkande balkonglådor. I byn Stara Fužina finns också ett litet mejeri där du kan äta frukost och nyystad ost. Eller så köper du med dig nybakat bröd och den lokala hårdosten i den lilla mataffären och går ner till sjön. Ta ett morgondopp innan du äter frukost och ser hur friluftsmänniskorna börjar förbereda sig för en dag i kanot eller på cykel runt sjön. For the record så har Slovenien en liten kustremsa vid Medelhavet, men om du vill behålla lugnet och den genuina oexploaterade känslan av landet så undvik kuststaden Piran.

Och om man gillar storstadsliv?

Ljubljana är kanske inte den första destinationen du kommer att tänka på i kategorin storstäder. Delar av staden präglas av tomma byggnader från sovjettiden. Men det finns vackra delar i den gamla stadskärnan. Caféerna trängs längs med floden som korsas av stadens signum - de vackra broarna. Köp en yoghurtglass, strosa på söndagsloppisen och fynda udda prylar från krigstiden innan du knatar upp till slottet på kullen ovanför staden. Matspecialitet för området är hästkött! Men spara lite plats för den regionala efterrätten štrukli, ett slags rullad smördegspannkaka med färskost som serveras med varm körsbärssås. Strax utanför stadskärnan ligger det gamla kasernområdet, Metelkova, som kan liknas vid Köpenhamns Christiana. Dagtid ser du inte en människa bland de ockuperade husen, men nattetid förvandlas kvarteret till en stor fest med konstgallerier, barer och konserter. I Ljubljana är det prisvärt att bo i lägenhet jämfört med på hotell.

Eller om man hellre vill ut på landet?

I dalen där floden Soča slingrar sig mellan alperna, alldeles i närheten av staden Tolmin, ligger Hiša Franko. De kallar sig för en restaurang med rum. Ett avslappnat och familjärt pensionat för dig som uppskattar riktigt hög kvalitet. Utgångspunkten i maten och drycken är att allt ska vara lokalproducerat. Örterna, köttet och till och med teet är från regionen, i bästa fall från Sočadalen. Det är elegant, utan att bli pretentiöst. Du sitter ute på gården och lyssnar till syrsorna och blir serverad den ena rätten efter den andra. Tartar på hjort, torsk med tryffelsabayon (!), ostronsorbet…och undrar hur du ska orka frukost imorgon. Men det gör du. Ägaren av Hiša Franko lånar nämligen gärna ut husets cyklar för att låta gästerna bygga upp aptiten under morgonen. Så sväng ut genom allén, förbi lummiga och daggtunga trädgårdar, in på en dammig grusväg, bort mot floden. Ett svalkande dopp i Sočafloden och så tillbaka till Hiša Franko för en ljuvlig frukost med lokala ostar, mörkt röd plommonmarmelad, syrlig yoghurt, och blommig honung. Det enda du kommer att ångra är att du inte stannade en natt till, för att få chansen att uppleva mer av smakerna, naturen och omgivningarna.

Hur kommer man hit?

Det finns i nuläget inga direktflyg från Sverige till Slovenien. Alternativet är att flyga till Trieste eller Kroatien och sedan hyra bil. Eller så siktar du in sig på en billig flygbiljett till München för att därefter ta tåget genom Österrike - fyra vackra timmar genom fantastiska alplandskap. Väl på plats är det smidigt att hyra bil för att ta sig runt. Den hurtige cyklar.

Hur funkar det?

Slovenien är ett euroland. För det mesta går det bra att betala med kreditkort. Befolkningen är trevlig och mån om att hjälpa till och ge bra service. De flesta pratar utmärkt engelska.


Populära hotell i Slovenien