Upptäck Lyon – Frankrikes andra största stad

Mirreli
Reseguiden, besökt 32 länder

Staden Lyon är en fransk doldis som är mest känt för att vara Frankrikes gastronomiska huvudstad men som även bjuder sina besökare på historia, kultur och avstressande storstadsliv. Krydda detta med närhet till Frankrikes huvudstad eller Medelhavet eller varför inte skidåkning i Alperna och vips finns både weekend, kombinationsresa eller bilsemester att välja på i menyn.
Publicerad 21 juni 2013

Under april 2013 var vi 3 personer från Reseguiden som hade turen att tillbringa tre dagar i denna smällkaramell till stad och vi hoppas ni kommer gilla vår reseguide.

2000 år av historia

Gamla (Viex) Lyon har ett av Europa största områden med bevarad renässansarkitektur vilket också bidragit att området har en plats på Unescos världsarvslista. Denna del av staden bjuder även på ett livligt folkvimmel som samlas kring restauranger, caféer, sevärdheter, små butiker och ett flertal populära pubar. `Vieux-Lyon´ klättrar uppför stadens kullar och på toppen finner man Basilican Fourviè som började byggas på 1200 talet. Med höga, spirande torn, vit fasad och ett pompöst inre med guld, mosaik och marmor känns det nästan som om basilikan vakar över staden. Faktum är att tanken med byggnaden var att den skulle påminna om ett fort på utsidan för att skrämma bort eventuella fiender, medan insidan skulle påminna om en kyrka där invånarna i lugn och ro kan få samla energi och styrka.

År 1536 utfärdade Frankrike kung monopol till Lyon för hela landets produktion och handel av silke. Stadens invånare blev snabbt mycket skickliga i hanteringen av silke. I mitten av 1800-talet stod silkeshandeln för 3/4 av Lyons totala ekonomiska aktivitet. I dag är Lyon en ekonomiskt välmående stad som stadigt breder ut sig över slätterna.

Ta sig runt

Förutom kullarna som ramar in delar av Lyon är staden mycket promenad- och cykelvänlig med 440 km nätverk av cykelvägar. Cyklar finns enkelt och billigt att hyra på olika platser i staden, närmare bestämt 4000 cyklar på cirka 350 platser. Annars rekommenderas en promenad eller löprunda längst med flodbanken, ett naturligt tillhåll för både Lyonbor och turister med gott om möjligheter att bara vila lite i gräset eller ta sig en drink på en av alla flytande restauranger och barer. Floderna ger även möjligheten att få ett annorlunda perspektiv på staden genom guidade flodbåtsturer. Utflykten varar runt 2-3 timmar och tar dig upp och ner längs både Saone och Rhone. Båten avgår en gång om dagen från Quai Rambaud i 2:a Distriktet (vid Saone). Vackert, avkopplande, lärorikt och dessutom gratis för den som har löst ett City Pass.

Höjdpunkter

Boka gärna en guidad tur, då riskerar man inte att missa stadens höjdpunkter som tex deras traboules, beskrivs bäst som unika korridorer byggda under medeltiden och som möjliggjorde att man lätt kunde ta sig från en parallellgata till en annan. En dörr som ser riktigt fin och speciell ut kan vara en dörr som bara leder in i en vanlig portgång medan en annan dörr, som ser ut som den ska falla ihop vilken sekund som helst, kan vara ingången till en mystisk och renässansinfluerad lönngång som leder dig till en helt annan tvärgata. Dessa gångar användes flitigt av motståndsrörelsen under andra världskriget, och det sägs att kännedom om de olika lönngångarna är en indikation på att man är en äkta Lyon-bo. Väl inne i korridorerna med stängda dörrar ut mot gatan fascineras man över uppkomsten av små innegårdar, balkonger, spiraltrappor och olika gallerior gömda mellan stadens gator.

Hoppa på ett av stadens två fortfarande fungerande kabeltåg som tar dig uppför Fourvièreberget till Fourvière Basilica som inbjuder till en stunds lugn. Alldeles utanför finns stadens bästa utsiktsplats och om man promenerar tillbaka passerar man stadens romerska teater från cirka 15 fKr samt museum med samma tema. Lyon har totalt 18 museum som ingår i Lyon City Card, allt från konst till film och miniatyr, mycket tack vare bröderna Lumiére.

Det går än idag att se tydliga spår av silkesproduktionens tid, bla genom ett besök i området Croix Rousse, som vackert breder ut sig på bergssluttningarna längs Saone. Här finner du mängder av små unika silkesbodar och utställningar. Ta en av de många, långa och romantiska trapporna upp i området Croix-Rousse för att förflytta dig tillbaka i tiden till Silkets Golden Age. Utsikten över staden här uppifrån är också helt bedårande, bl a från Café Le Panoramique.

Mat, mat & mera mat

Vart man än går i Lyon så märker man tydligt varför staden ståtar med att vara känd som Frankrikes gastronomiska huvudstad. Här finns fjorton välkända krogar som är med i Guide Michelin såväl som bouchons; unika, ofta små lokala restauranger som är typiska för staden. Här avnjuter du fransk mat när den är som allra bäst och ännu mer exotiskt blir det när menyerna endast är på franska och personal talar lite eller ingen engelska alls. I slutänden spelar det nog ingen roll vad du beställer då allt är utsökt och ofta till en mycket rimlig peng! En mycket prisvärd och trevlig restaurang som vi bara sprang in till under ett vårskyfall är L’Acteur med plats för mindre än 30 personer och den mest himmelsrika potatismosen med biff som vi någonsin har smakat. Väl hemma fann vi att denna bouchon har fått 4 stjärnor på Tripadvisor och är rankad som nummer 113 av 1 384 restauranger i Lyón.

Andra restauranger som rekommenderades oss är bla Café des Féderations, Bouchon Lyonnais Chez Paul och Chabert et Fils, se dock till att boka bord i förväg, en läxa vi fick lära oss. Ytterligare en dimension av Lyon kan man få genom Trolley des Lumiéres- en stilfullt inredd röd buss som kör dig runt under 1 1/2 till 2 timmar där du under åkturen avnjuter din förbeställda meny. Vi testade dock aldrig detta då man måste förbeställa i god tid men menyn såg allt mycket lockande ut.

Resa hit

Lyon är idealiskt beläget mitt mellan Paris i norr och Marseille i söder. Från Lyon kan man enkelt ta tåget till någon av dessa städer då resan endast tar runt två timmar. Med detta märker man som besökare rätt fort att staden är en tillflyktsort för stressade Parisbor som gärna kommer på besök för att för att äta gott och njuta av ett lugnare tempo.
För den som flyger in till Lyon så finns det en smidig direktförbindelse med snabbtåg som tar 30 minuter till centrum och väl framme så finns det ett väl fungerande spårvagnsnät. Biljetten kostar 13,50 Euro enkel väg och du köper smidigt biljetter med kreditkort eller kontanter i terminalens automater. Ytterligare en fördel är Lyons flygplats som är lugn, ren och organiserad, något som gör att man sparar dyrbara semestertimmar jämfört med en större och mer trafikerad flygplats.


Bra länkar

– Lyons Turistorganisation/Guidade turer: http://www.en.lyon-france.com/
– Trolley des Lumiéres: www.trolleydeslumieres.com
– Rhoneexpress: http://www.rhonexpress.fr
– Flodbåten: http://www.naviginter.fr
– Lyon City Card: http://www.en.lyon-france.com/Lyon-City-Card/Order-your-Lyon-City-Card
– LÁcteur: http://www.tripadvisor.se/Restaurant_Review-g187265-d1332430-Reviews-L_Acteur-Lyon_Rhone_Rhone_Alpes.html


Flyg till LyonFranska erbjudanden