Upptäck Australiens östkust

Helencaroline
Medlem sedan 2013, besökt 20 länder

Foto: helencaroline, medlem sedan 2013
Foto: helencaroline, medlem sedan 2013
Foto: helencaroline, medlem sedan 2013
Foto: helencaroline, medlem sedan 2013
Foto: helencaroline, medlem sedan 2013
Australien, landet långt borta som vi alla fascineras så av. Där dag blir natt och vinter blir sommar. Kanske är det just avståndet och dess djurliv som gör landet så lockande för oss. Reseguidens medlem Caroline, alias helencaroline, guidar här till östra Australien.
Publicerad 10 april 2013

Då Australien är mycket större än Europa är det smart att fundera innan du åker på vilka platser du vill besöka, men även vara flexibel för andra platser då du säkerligen kommer få massa tips som du inte visste innan. Vi valde som de flesta backpackers att åka mellan Sydney och Cairns. Här kan du göra allt från en härlig solsemester till spendera några nätter ute i det vilda eller varför inte testa på att surfa.

Gör sky-dive på Mission Beach

En bland många saker Australien är känt för är deras Sky-Dive eller fallskärmshopp som vi säger på svenska. Mission Beach erbjuder det högsta och vackraste i landet då du hoppar ut över havet och landar på stranden. Du hoppar tillsammans med en erfaren instruktör och har även möjlighet att köpa till bilder och video, detta måste du dock säga till om innan hoppet! Det här är en helt fantastisk upplevelse för den våghalsiga och du kommer absolut inte ångra dig. Att tänka på när du åker till Mission Bech är att hit åker nästan alla enbart för att göra sitt sky-dive, de finns alltså inte så mycket mer än en mataffär och en strand i denna staden.

Dyk på Stora Barriärrevet

Uppe i Cairns i norra Australien hittar du Stora Barriärrevet som bara är ett måste då man besöker Australien. Det finns massor av olika bolag med olika typer av båtar som erbjuder både dagsutflykter med snorkling och dykning. Har du inget dykarcertifikat sedan innan kan du på plats ta det på några dagar. Har du inget certifikat eller vill lägga pengar på det går det lika bra att åka med en dagsutflykt och göra så kallade provdyk tillsammans med en instruktör som simmar bredvid dig hela tiden. Gå till en resebyrå på plats och boka din dagsutflykt, dessa hittar du överallt på huvudgatan i Cairns.

Segla på Whitsundays

Det är en underbar känsla att sitta på en segelbåt och blicka ut när solen går ner bakom horisonten. Här seglar du tillsammans med en besättning samt en kock som lotsar dig runt bland de vita sanddynorna. Du behöver inte kunna segla sedan tidigare utan kan bara åka med, men vill du får du självklart hjälpa till att hissa segel och kanske styra om du har tur. Två underbara dagar där du själv väljer mellan en mängd olika båttyper och även om du vill vara med på en partybåt eller en lite lugnare. Själva valde vi den lugna för att verkligen kunna njuta av den vackra utsikten och snorklingen som erbjöds, festa kan jag gör på land. Seglingen utgår från den mysiga byn Airlie Beach där du också borde tillbringa några nätter efter seglingen.

Campa på Fraser Island

Fraser Island är en otroligt vacker sandö med över 100 inlandssjöar. Här kan du välja mellan att bo i tält eller i stugor. Jag rekommenderar dock att man väljer tält då man får uppleva naturen på ett helt annat sett. På dagarna åker du i karavan runt i bilar på sanddynorna till olika sjöar och sevärdheter på ön. Har du körkort och har fyllt 21 år får du även köra bilen själv. På kvällen återvänder du till lägret där du lagar mat och umgås. Gå på toaletten gör man ute i de fria men se helst till att inte gå själv då det finns dingos som kan (även om det inte är speciellt troligt) attackera dig. På ön lever även världens största spindel och världens giftigaste spindel samt världens sju giftigaste ormar. Detta är dock inget som berör en när man väl är där. Se till att inte vänta för länge med att upptäcka detta världsarv då det inte är säkert hur länge till turister ska få besöka platsen.

5-dagars surf camp

Något som nästan alla förknippar med Australien är surfing, så detta tycker jag absolut att du ska testa på. Åk på en 5-dagars surf camp med Mojosurf från Byron Bay till Sydney eller omvänt där mat, boende, transport och brädhyra ingår för knappa 5 000 kronor. Du kommer att bo på två olika läger precis vid havet långt ifrån något man ens kan kalla by. Detta ger fördelen att det endast är ni på surfkursen som håller till vid stranden, du slipper alltså trängas med en massa annat folk. Varje dag har du en till två lektioner på två timmar var. Mesta tiden av lektionerna tillbringas i vattnet, så kom ihåg att smörja in dig före varje lektion även fast det är molnigt, solen är mycket stark!

Så tar du dit hit

Du kan flyga till Sydney eller Cairns med flera av de större flygbolagen, som till exempel Qantas och Cathay Pacific. Restiden kan variera stort beroende på resväg och antal mellanlandningar, men räkna med cirka 24 timmar. Du kan ofta välja att ha en stop over i till exempel HongKong, Singapore, Tokyo eller Bangkok om du önskar. Från flygplatsen i Sydney kan du ta tåg, buss, transfer eller taxi, och i Cairns är det buss, transfer eller taxi som gäller.


Flyg till Australiens östkustErbjudanden till Australien