Upplev Dalarna

Sannarosell
Medlem sedan 2012, besökt 35 länder

Foto: sannarosell, medlem sedan 2012
Foto: sannarosell, medlem sedan 2012
Foto: sannarosell, medlem sedan 2012
Foto: sannarosell, medlem sedan 2012
Foto: sannarosell, medlem sedan 2012
Foto: sannarosell, medlem sedan 2012
Orden är poeten Dan Anderssons, ur dikten Tiggaren från Loussa. Han sjöng om sitt hjärtas landskap, om naturen omkring sig och om kärleken till Dalarna. Året var 1917, och nästan hundra år senare berör detta landskap fortfarande lika djupt som då. Reseguidens medlem Sanna Rosell, alias sannarosell, guidar oss genom Dalarna.
Publicerad 20 juni 2012

Dalarna är en stark turistdestination som värnar om sin historia och kultur. Enligt New York Times årliga lista över måste-ställen att besöka finns de blånande bergen och de djupa skogarnas landskap med. Dess glittrande sjöar, röda stugor och solgula rapsfält har hamnat i utlandets blickfång och den exotiska skönheten lockar gäster från när och fjärran. Kurbits och kullor. Knätofsar och masfrillor. Dalahästar och knäckebröd. Dalarna symboliserar svenskheten i koncentrat.

Vykortsvy i Tällberg

Den pittoreska byn Tällberg vid Siljans södra strand är ett vykort, fast i verklighet. Små, röda stugor med vita knutar ligger huller och buller längs de små grusstigarna. Uppe på höjden, där bland annat Åkerblads Hotell och Gästgiveri ligger, får man en fantastiskt fin utsikt över blåa Siljan nedanför. Hotellet drivs av familjen Åkerblad som nu är inne på den 21:a generationen. Denna junikväll var en sån där som solen inte riktigt ville släppa taget om. Trots den sena timmen, värmde den fortfarande med sina starka strålkastare på den soldränkta verandan på hotellet. Under kvällspromenaden plockade vi tidiga midsommarblomster och lullade fram bland den söta doften av syren.

Blåbärssoppa i Mora

Fortsätt norrut längs Siljans strand så kommer du snart till den lilla pärlan Mora. ”I fäders spår för framtids segrar” är parollen för det världsberömda skidloppet som har satt den lilla staden på kartan. Här kan du titta på själva målgången av Vasaloppet, dricka blåbärssoppa och känna samhörigheten med alla de tiotusentals skidåkare som varje år kämpar de nio milen. Själv kan du ju alltid bekvämt avverka alla dem i bilen. På toppen av Gesundaberget blickade vi ut över skogen och njöt av det tysta lugnet. En fikapaus under björkarnas sus och dess gröna ljus innan resan fortsatte vidare. Solen målade himlen i brännande nyanser av lila och rött och vykortsvyn var bländande vacker.

Zorns konstskatter

Mora blinkar inte bara åt den sportintresserade, utan också åt den som suktar efter kvalitetskultur. Här finns konstnären Anders Zorns tavlor på Zornmuseet som också ligger granne med hans och hans maka Emmas bohemiska hem. Morapojken gjorde en svindlande klassresa – föddes som faderlös och fattig, men dog som pampen i byn och kändis i världsklass. Men Anders Zorn värnade om sina rötter, trots berömmelsen. På museet finns nämligen både porträtt av samtidens adelsdamer och hans egen russinrynkiga mormor. Zorn kunde konsten att fånga det där ljumma sommarljuset som skimrar över Siljan, ta exempelvis en titt på tavlan Midnatt från 1891. Det svagt lila sommarljuset skvallrar om en tur i ekan, antingen en tidig morgon eller sen kväll. I vilket fall fångas det flyktiga ljuset av skickliga penseldrag och nyanser från hela färgpaletten.

På hjul runt Siljan

Denna djupblå sjö skapades med ett kaboom och kabrak för 365 miljoner år sedan. Den ligger i hjärtat av Dalarna, som kantas av pärlband av dalabyar längs strandkanten. Här kan du fiska röding, hyra båt och bada. Leksands Sommarland ligger praktiskt nära och lockar både unga och gamla att plaska runt i rutschkanor och vattenforsar. Du kan också hyra cykel och trampa hela Siljan runt. Turen är på cirka 13 mil och bjuder på sagolika vyer ”bortom blommorna och sången”. Den ljumma kvällsluften och det milda sommarljuset är en belöning som är värd flera varv runt sjön.
… Hören - något går och viskar, går och lockar mig och beder:
kom till oss ty denna jorden den är icke riket ditt.
- Dan Andersson, ur Tiggarn från Loussa, 1917.

5 andra tips i trakterna kring Siljan

  • Buffils Annas Kaffestuga. På det anrika fiket från 1925 kan du dricka kaffe som på den gamla goda tiden och spana ut över de vida vidderna. Buffils Annas väg i Siljansnäs.
  • Leksands Knäckebröds Bageributik. Utförsäljning av knäckebröd, andra sortering och limited edition-smaker som du inte hann bunkra upp. Stationsvägen 11 i Leksand.
  • Dalhalla. Konsertupplevelse utöver det vanliga i det gamla kalkstensbrottet. Sommaren 2012 uppträder bland annat Norah Jones, Malena Erlman och Tom Jones. Som vanligt avslutas säsongen i början på september med en sprakande fyrverkerikonsert.
  • Rättviks Konsthall. Under juni och juli månad visar Stina Wollter upp sina verk i den moderna konsthallen. Kulturhuset, Storgatan 2 i Rättvik.
  • Orsa Grönklitt. The Big Five på svenska! Spana in björn, lodjur, älg, varg, järv… bakom trygga stängsel förstås. Vildmarksparken är ett eldorado för barnfamiljer, eftersom det finns aktiviteter för alla smaker och storlekar. Man kan bland annat vandra i vildmarken, åka på bäversafari och vaska guld.


Planera din hemester på Reseguiden

Jämför alla hotell i Sverige
Weekendpaket och andra erbjudanden i Sverige
Läs mer tips & guider om Sverige

Bra erbjudanden i Sverige