Tre pärlor på Bali

Horisont
Medlem sedan 2013, besökt 60 länder

Foto: horisont, medlem sedan 2013
Foto: horisont, medlem sedan 2013
Foto: horisont, medlem sedan 2013
Bali erbjuder nästan allt man kan önska och är med all rätt Indonesiens absolut mest besökta turistmål. Reseguidens medlem Johan, alias Horisont, guidar här till det vackra och mytomspunna Bali.
Publicerad 18 januari 2013

Många associerar Bali med långa stränder, sol och sjudande nattliv runt Kuta Beach på öns södra sida. Här möts resenärer från när och fjärran för att bada, festa och njuta. Tillsammans med evinnerliga bilköer, avgaser, McDonalds och Starbucks. Därför vill jag tipsa om tre helt andra pärlor Bali erbjuder för den som rest långt för att komma undan de västerländska standardrecepten.

Jati Luwih – risets centrum

När jag vaknar i mitt rum och tittar ut genom fönstret vid 6-tiden på morgonen så möts jag av en uppstigande sol och en utsikt som kunde vara en tavla. Utanför sträcker sig gröna risfält i vackra böjande terassavsatser. Jag ser en ung kvinna gå ut mot fälten och snart kommer fler som ska göra det första arbetspasset för dagen.

Strax efter kommer kvinnan i familjen som jag bor hos med en bricka med små öppna askar fyllda med blommor, någon karamell och rökelse. Hon placerar ut dem på särskilda platser och gör de rituella svepande gesterna innan hon går vidare med nästa. Andligheten är ständigt närvarande hos de 4 miljoner hinduerna, en liten minoritet i Indonesien men totalt dominerande på Bali. Det sägs att det finns fler tempel på Bali än hus, få är beredda att ifrågasätta det.

Jati Luwih utgör Bali:s risodlingscentrum och är långt från dess kända stränder. Här möter du det liv som funnits i årtusenden där solen, vattnet, jorden och terasserna har producerat riset som fortfarande är den centrala födan på Bali. Jati ligger nära de höga bergen i mitten av ön. När man flyger in över Bali ser man att vulkanerna har präglat hela ön med dess fåror och dalar ned mot havet. Bestämt vart vägar kan dras, vart hus kan byggas och vart den näringsrika jorden finns.

Den största, kallad bergens moder, Mount Agung (3 031 m), är fortfarande aktiv. Bergen anses vara gudarnas boning och ses som det goda, havet däremot är djävulens tillhåll. Här i Jati kan du sitta mållös och njuta av utsikten eller vandra mellan risterasserna och de vackra templen. Ingen latte men inre harmoni nära bergets goda krafter.

Ubud, kulturens och det andligas centrum

Genom boken ”Eat, Pray and Love” och dess filmatisering med Julia Roberts i huvudrollen fick Bali plötsligt ett nytt ansikte. Ubud, en mindre ort längre upp på ön som alltid varit Bali:s andliga, kulturella och artistiska centrum. Idag köar folk i timmar för att få sin framtid spådd av den gamle mannen från filmen.

Ubud är sedan ganska länge ett hägrande mål för resenärer som hoppas på en quick fix med yoga, meditation och en nypa andlighet. Läckra butiker, caféer och hotell trängs med de ständigt återkommande templen och ett och annat traditionellt hus. Stanna gärna här ett par nätter, utbudet är enormt men se till att hyra en moped och ta dig ut i omgivningarna för att njuta av vackra landskap, hantverk och risfält.

Lyssna på traditionell musik och dans och besök tidigt på morgonen Ubuds livliga marknad som du aldrig kommer att glömma för dess färgprakt och människor. Garanterat ingen Julia Roberts.

Uluwatu, surfarnas paradis

Om bergen är det goda så är havet det onda men även djävulen kan bjuda på upplevelser väl värda att pröva på Bali. Genom att ta sig ut på den södra halvön når man ett av Bali:s mest spektakulära tempel, Pura Luhur Uluwatu, högt upp på en klippa med ett par hundra meters stup rakt ned mot brytande vågor.

Solnedgången där gör att man snabbt glömmer djävulen. Det finns många mindre hotell och bed & breakfast efter vägarna och överallt åker mopeder med specialdesignade hållare för surfingbrädor. Vi har hamnat i surfarnas paradis. Här är finns inget viktigare än ”vågen” och vad dess konstnärer kan göra med den. Stämningen är relaxed och familjär, fjärran från Kuta Beach. Väl värt ett par dagar.

Att ta sig hit

Bali nås från Europa via en rad olika flygvägar. Vanligast är kanske över Bangkok eller Singapore men möjligheterna är betydligt fler än så. Räkna med 8-12 timmar i flyg. Flygplatsen ligger på södra ön nära Kuta Beach. Ha alltid mycket goda marginaler fram och åter till flygplatsen, trafiken runt Kuta och Denpasar är helt oberäknelig.

Att ta sig till Uluwatu, Ubud och Jati Luwih går via buss, minibuss eller bil med chaufför. Kostnaden varierar starkt men bil med chaufför för en dag kan fås för runt 250 - 500 kr och Jati kan ta cirka 3-4 timmar, Ubud 1-3 timmar och Uluwatu cirka 1 timme från flygplatsen.

Hitta din resa till Bali:Resor med flyg och hotell till BaliReseerbjudanden – Indonesien