Topp 5: Tips för en aktiv semester på Teneriffa

Linae
Reseguiden, besökt 38 länder

Foto: iStock
Teneriffa är en av de härliga Kanarieöarna som erbjuder ett solsäkert klimat och milslånga sandstränder. Alla vill ju dock inte bara ligga på stranden och ta det lugnt. Här guidar vi dig till en aktiv semester på Teneriffa.
Publicerad 29 januari 2019

Vulkanön Teneriffa är den största av alla Kanarieöar och har sedan länge lockat till sig hurtiga resenärer från hela världen, men kanske främst från Skandinavien. Här ligger Spanien högsta topp, Pica di Teide, som är en vulkan som är hela 3718 meter hög.

Det är lätt att förstå varför ön har sådan dragningskraft då den förutom vackra vandringsleder kan erbjuda ett solsäkert klimat, tropiska vinodlingar och fina stränder. Här ger vi dig tips på vad du kan göra ifall du föredrar att röra på dig på semestern, eller om du helt enkelt tröttnat på sol och bad.

1. Natursköna vandringar

På Teneriffa finns det gott om vandringsleder med olika svårighetsgrader. Du kan välja att själv köpa en karta och vandra på egen hand eller att ta hjälp av proffs som kan guida dig till de bästa platserna, som dessutom passar just din fysik och konditionsnivå. Det senare kan vara att rekommendera ifall du inte är en väldigt erfaren vandrare.

Några av de vanligaste vandringarna brukar innefatta tre av Teneriffas vulkaner; Chiyero, Pico Viejo och självklart den största av dem alla, Teide. Passa på att njuta av atmosfären och något gott att äta i någon av de vackra byarna Garachico och Orotava eller avsluta din vandring med ett dopp i det svalkande blå.

2. Cykla på Teneriffa

Prova ett nytt sätt att uppleva Teneriffa på. På cykelsadeln får du helt andra upplevelser än genom en glasruta på en bil eller buss. Dessutom får du röra på dig och kan då på kvällarna unna dig mer av öns goda mat och dryck. Du kan välja att ta med din egen cykel på flyget, men för att slippa bära omkring på den är det bästa sättet att hyra en cykel på plats.

Det finns flera bra och professionella cykeluthyrare som dessutom har massor av organiserade cykelturer på olika platser av ön. Flera utav dem rekommenderar att hyra cykel redan innan du lämnar Sverige, för att spara värdefull cykel- och semestertid. Deras cyklar är bra landsvägscyklar och mountainbikes i alla storlekar. De flesta företag jobbar även med upphämtning och avlämning för att göra det så enkelt som möjligt för dig.

3. Golfarnas paradis

När snön ligger tung över Sveriges golfbanor eller när regnet står som spön i backen är det lätt att förstå varför många golfare flyr Sverige för att spela golf på den här varma och soliga ön. Här finns många bra golfbanor, och oavsett vilket handicap du har finns det en bana som passar dig. På öns norra del finner du Buenavista Golf Club, Golf la Rosaleda och Real Club de Golf.

På södra delen av ön ligger Golf del Sur, Amarilla Golf och Las Américas. På västkusten ligger Golf Costa Adeje, the Golf & Spa Resort of Abama och niohålsbanan Los Palos. Oavsett vilken bana du väljer att spela på har du makalöst vackra omgivningar med allt från lavasand till vinodlingar.

4. Badland och djurpark

För barnfamiljen eller för dig med barnasinnet kvar är Siam Park ett måste under din vistelse på Teneriffa. Med en yta på 185 000 kvadratmeter finns det mycket att erbjuda för barn och vuxna i alla åldrar. Parken är exotisk och vacker, inte alls plastig och konstgjord som många andra kan vara. Här finns vattenrutschkanor i alla dess former, du kan delta i surfkurser och missa inte den flytande marknaden. Hela Siam Park har Thailändska influenser och lockar folk från när och fjärran.

Loro Parque är en annan park på ön som är hem till många exotiska djur och växter. Här kan du se allt från späckhuggare, delfiner och hajar till tigrar, jaguarer och gorillor. Då Siam Park ligger på öns södra del och Loro Parque på den norra är det värt att köpa en “Loro Parque and Siam Park Twin Ticket with Transport” för att slippa hantera transporten själv.

5. Surfa och bada

Om du efter alla energikrävande aktiviteter vill unna dig lite tid på stranden finns det flera fina stränder att välja mellan. Playa de las Teresitas på öns nordöstra del passar alla med sin gula och långgrunda sand, skuggande palmer och prisvärda strandkiosker. Här slipper du ofta trängas med en massa andra turister. En annan barnvänlig strand är Playa San Juan på öns västkust som förutom den svarta sanden även erbjuder lekplats, kommunala duschar och uteserveringar.

För dig som gillar höga vågor och att surfa är Playa del Socorro på Teneriffas norra kust perfekt. Här finns även kaféet La Surfería som frestar surfarna med goda sallader, öl och gratis wifi. Självklart går det också bra att koppla av på någon av de mer lättillgängliga stränderna i Playa de las Américas, Playa Jardín, Los Cristianos och Los Gigantes.

Aktiviteterna tar aldrig slut

Det är svårt att inte vara aktiv på Teneriffa. Förutom aktiviteterna vi nämnt här ovan finns även riktigt bra dykning, där La Catedral är den allra bästa dykplatsen. För dig som gillar fiske går det att fiska här året om, men vill du fånga till exempel tonfisk är bästa tiden maj till september. Gillar du när adrenalinet pumpar bör du testa på att klättra, skärmflyga eller att kitesurfa.

Alla dessa tre aktiviteter kan Teneriffa erbjuda. Missa inte heller Tenerife Walking Festival som går av stapeln 21-25 maj i år. Hit är vandringsintresserade från hela världen välkomna att upptäcka öns fantastiska utbud av vandringsleder.

Så tar du dig hit

Till Teneriffa flyger alla de stora charterbolagen som till exempel Ving, TUI, Apollo och Airtours. Det går också bra att flyga reguljärt till Playa de las Américas och Santa Cruz. Flygtiden varierar beroende på mellanlandningar men chartern som flyger direkt tar strax under 6 timmar från Stockholm.

I Reseguidens sökmotor kan du hitta din resa till Teneriffa:
Charter till Teneriffa
Reguljärflyg till Teneriffa
Sista minuten till Teneriffa

Charter till TeneriffaAktiva semestererbjudanden i Spanien