Teneriffa för nybörjare

Karin
Reseguiden, besökt 35 länder

Foto: iStock
Här är havsvattnet så varmt att du kan bada året runt. Teneriffa är ett paradis för dig som gillar sol, bad och shopping. Här är en guide för dig som vill veta mer om den största av Kanarieöarna.
Publicerad 1 februari 2019

Teneriffa tillhör Spanien men ligger bara 30 mil från Afrikas kust. Ön är formad som ett strykjärn riktat mot nordost, huvudstaden Santa Cruz ligger nära spetsen och de stora turistorterna i sydvästra hörnet.

Största Kanarieön

Trots att det här är den största av de 13 Kanarieöarna är den inte större än ett och ett halvt Öland. Grannöarna Gran Canaria (i öster) och La Gomera (i väster) ligger så nära att man kan se dem vid klart väder.

Promenera längs stranden

Badorterna på södra Teneriffa är så små att du kan promenera vart du än ska. Längs stranden finns en strandpromenad där du kan gå frå Los Cristianos till Playa de las Américas och vidare till de mindre orterna San Eugenio, Fanabé och La Caleta. Det finns gott om taxibilar men det kan vara svårt att ge färdbeskrivning eftersom några av orterna saknar gatuadresser.

Hotellen ligger i soliga södern

De flesta hotellen ligger i orterna Playa de las Américas och Los Cristianos på den soligare södra delen av ön. Orterna har byggts ut så mycket att de smält samman utan någon tydlig gräns. Att Los Cristianos tidigare var en fiskeby märks på det labyrintliknande gatunätet. Allt fler hotell byggs i de små byarna norr om Playa de las Américas och söder om Los Cristianos.

Här finns vattenaktiviteter för alla

Teneriffa är ett paradis för dig som gillar vatten med bra dykning och massor av stränder där du kan bada eller prova saker som paragliding, jetski eller pedalbåt. De flesta stränder är barnvänliga med långgrund botten, lugnt hav och havstemperaturer som nästan aldrig går under 18 -19 grader under vintern.

När barnen tröttnat på sandstranden kan ni ta en gratis buss till vattenlanden Aqualand Costa Adeje (vattenrutschabnor, barnpooler och delfinarium) eller Siam Park (Europa största vattenland).

Utflykter till andra delar av ön

Ön har skapats av vulkaner och är därför extremt bergig. Långa cykelturer gör bara den extreme cyklisten men vackra vandringsleder finns i alla svårighetsgrader. Spaniens högsta punkt finns på den 3 718 meter höga vulkanen El Teide som ligger mitt på ön. Du tar dig hit med hyrbil eller kollektivtrafik. Från parkeringen kan du ta linbanan till en perfekt utsiktsplats. För att gå den sista biten till toppen krävs specialtillstånd.

En av världens mest mystiska platser finns i staden Güimar nära huvudstaden Santa Cruz. Här finns flera pyramider som gjorts berömda av författaren Thor Heyerdahl, han har nu fått ett eget museum här.
De flesta museerna på Teneriffa finns annars i huvudstaden Santa Cruz. I utkanten av staden finns också de många historiska byggnaderna i världsarvet La Laguna.

Låga momsen ger bra priser

Kanarieöarna är ett taxfree-område med låg moms. Priserna är därför låga på allt från skor, väskor och parfym till pärlkedjor och smycken. På Teneriffa prutar man inte på priserna i butiken, och det är olagligt att köpa från gatuförsäljare. Tänker du köpa elektronik bör du vara extremt vaksam - många har fått erfara att de inte fått det de betalade för när de har öppnat kartongen. Om detta skulle hända, och om du har köpt varan i en butik, ta kontakt med organisationen OMIC, som hanterar denna typ av ärenden.

Prova svart potatis

Det är inte bara sandstränderna som är svarta på Teneriffa, här extremkokar man sin potatis i havssalt tills den blir både svart och skrynklig. Resultatet kallas Papas Arrugadas och serveras med den lokala såsen Mojo (uttalas mocho). Många restauranger serverar spanska klassiker som tapas, tortilla och paella men det är få som serverar köttgryta gjord på kanin, Conejo.
Prova gärna Teneriffas egen kaffedrink Barraquito (kallas ibland Barraco) som serveras i glas. Barraquito innehåller kaffe och mjölk samt kanel, citronsaft och likör.

Ställ om klockan till semestertid

På Teneriffa ligger man en timme efter. Flytta därför tillbaka klockan en timme under din semester här.

Så tar du dig hit

Det tar cirka sex till åtta timmar att flyga från Sverige till någon av öns två flygplatser, Tenerife North Airport i norr (nära huvudstaden Santa Cruz) eller Tenerife South Airport i söder (nära de stora badorterna). De flesta charterbolagen flyger till Tenerife South Airport, ca 15 km från Playa de las Américas, och erbjuder transferbuss till sina hotell.

Planera din resa till Teneriffa på Reseguiden

Alla charterresor till Teneriffa
Sista minuten till Teneriffa
Läs mer tips och guider om Teneriffa


Teneriffa för nybörjare

Erbjudanden - Kanarieöarna