Publicerad 27 april 2012

Härliga promenader

Vi bodde på Hotel Carlton med mycket bra läge vid den historiska delen på Budas sida. Hotellets läge passade oss då vi tycker om att röra på våra fötter. Sköna skor är ett måste. Vi behövde inte utnyttja varken T-bana, spårvagn eller buss under våra dagar i Budapest. Vi hann se en hel del ändå under våra härliga promenader. Våren hade precis kommit och penséerna stod i full blom. En kopp kaffe lite då och då på ett fik, härliga bakelser. En matbit och ett glas rött på vårmarknaden på Pest sida, ja där tillbringade vi varje kväll. Varje kväll lite musikundehållning, bara sitta där och mysa, se och höra andra människors glädje. Handla någon souvenir från marknadsstånden, kolla alla härliga matupplevelser, bland annat goda revbensspjäll.

Över floden

Kedjebron, eller “chain bridge”, låg endast en kort bit från vårt hotell, en liten promenad från Buda så var vi tack vare bron över vid Pest. Vi promenerade över tre broar till, tror att sammanlagt är det 6 eller 7 broar i stan över floden. Mäktiga Donau flyter ju genom stan. Där går flodbåtarna som du kan ta dig en matbit och utflykt på, säsongen för det hade inte kommit igång riktigt då i mars. Kan tänka mig att sommartid är det full rulle inom det området. På floden såg vi en buss som gick fram som en båt, tydligen byggd som i en kombination båt/buss, ja det var häftigt.

Vackra Gamla Stan

På Budasidan hittar du Gamla Stan, en underbar stadsdel. Nära vårt hotell gick tvära backar upp till Gamla Stan. Vi valde att kosta på oss en tur med linbanan, så vi behövde inte bli anfådda i dessa backar. Gamla Stan är så vacker, där har du bland annat Slottet och Mathiaskyrkan.

Margaretaön

Det blev också en promenad till Margaretaön där vi tänkt bada, badkläder hade vi med, men när det kom två bussar med skolbarn och dessutom en väldigt fuktig luft i entréhallen så kändes det som vi ville hoppa över badet. Efteråt tycker vi det var synd att vi hoppade över dessa omtalade termalbad, det har säkert varit en upplevelse, termalbaden finns ju lite överallt i stan. Det fick bli en liten promenad på ön istället, säkert jättefint där sommartid, men då i mars var det inte uppstädat efter vintern så för oss var det inte så speciellt.
Saluhallen var trevligt att besöka, det hör ju till ett måste i Budapest.

Den ungerska maten

Vi åt god mat alla dagarna. Det godaste åt vi sista kvällen på restaurang Dubarry Etterem vid strandpromenaden på Pest-sidan. Tack vare någon sorts infravärme kunde vi sitta ute och äta. Mysigt, med en otroligt vacker utsikt mot Buda, upplyst från Slottet och Kedjebron. Det var dock två år sedan så restaurangen kan ju ha ändrats. Vi åt bara god mat dessa dagar, men jag tycker att det inte var så jättebilligt. Jag har varit mycket i Spanien och tycker nog att priserna är lägre där, men ungerska maten ligger för oss i topp. Gulaschsoppan får man ju bara inte missa, mycket gott. Innan vi reste hade jag läst om restaurang Fatal som ska betyda trätallrik. Det blev ett besök där och vi beställde schnitzel och den var lika stor som tallriken. Det smakade mycket bra i denna trevlig miljö. I Gamla Stan hittade vi ett mysigt café som då hette Camerons Coffee House, jättegott kaffe och toast.

Så tar du dig hit

Norwegian flyger till Budapest från Arlanda, vi hade bokat resan i en kampanj, billiga flygbiljetter 1.500 kr för två personer tur och retur, i detta pris ingick våra resväskor. Norwegian har ofta kampanjer på biljetterna dit, det gäller alltså att passa på. Flygtiden är cirka 2 timmar.
På flygplatsen i ankomsthallen letade vi efter Airport Shuttle, där bokade vi transfer till vårt hotel och samtidigt returresa till hemresan. Det kostade då 8490 HUF, en taxi med bolaget Zona skulle då ha kostat 5000 HUF för enkel resa. Vår transfer fungerade perfekt. Vid hemresan blev vi hämtade vid hotellet efter att personalen i receptionen ringt dagen före och bokat.