Tasmanien – slående natur

Jepono
Medlem sedan 2012, besökt 31 länder

Foto: jepono, medlem sedan 2012
Foto: jepono, medlem sedan 2012
Foto: jepono, medlem sedan 2012
Foto: jepono, medlem sedan 2012
Delstaten som de flesta missar när man väl är i trakterna. Precis som jag höll på att göra. Verkligen oplanerat på alla plan, hamnade jag på denna enorma ö full av unika naturupplevelser. Hur länge jag stannade? Sex veckor. Reseguidens medlem Jesper, alias Jepono, guidar här till sitt Tasmanien.
Publicerad 4 juli 2013

Jag beskriver mig själv som en äventyrare och en dag bestämde jag mig för att det var dags att uppleva Australien. Detta fantastiska land som har allt. Det jag inte visste när jag landade i Melbourne var att jag en vecka senare skulle bosätta mig på Tasmanien, detta tack vare en familj som jag fick kontakt med under första veckan. Och Tasmanien var inget jag hade hört så mycket om tidigare. Jag visste att det fanns, men inte mer än så.

Cataract Gorge, Launceston

Under nästan hela vistelsen på Tasmanien bodde jag i Launceston, öns näst största stad, med en befolkning på strax över 100 000. I utkanten finner vi Cataract Gorge där Tamar River rinner in. Ett område fylld med naturupplevelser. Här kan du gå långa som korta, slingrande rundor i bergen, över gungande hängbroar flera meter upp i luften. Känner du för att åka världens längsta fribärande stollift går det också alldeles utmärkt. På sommarhalvåret kan du njuta av att ta ett dopp i First Basin, som är en stor utomhuspool, helt gratis. Söker du ännu mer spänning så är det ett perfekt ställe för bergsklättring. Här finner du det mesta och det är en plats som verkligen är värd att upplevas.

Cradle Mountain

Gillar du att vandra så ska du absolut åka ut till Cradle Mountain där det finns mängder av vandringsleder som är både korta och långa, och även de som sträcker sig under flera dagar. Här får du uppleva en slående natur med berg och sjöar, och färger som man inte trodde fanns i det vilda. Slingan runt Dove Lake är perfekt för den som vill se och känna mycket men samtidigt inte vill gå överdrivet långt, en till två timmar. Här vandrar du längs sjön, genom en regnskogsdel, upp på en platå och ner igen, och alltid högsta toppen på Cradle Mountain i sikte. På vägen har du också stött på en och annan vallaby och kanske t.o.m. den tasmanska djävulen. Fantastisk plats där du inte får glömma att ta med kameran.

Hobart

Tasmaniens huvudstad och största stad på cirka 210 000 invånare. Hemmahamn för både Australiens och Frankrikes antarktiska verksamheter. Ett bra ställe att ta vägen om man saknar storstaden under sin vistelse på Tasmanien. Här finns affärer, caféer och snabbmatskedjor och allt det där. Men också en fin stad att ta en promenad i. Få även tid till att gå över den enorma Tasman Bridge som binder ihop västra och östra Hobart. Det är även här den danska kronprinsessan Mary är född, och ibland är hon på besök. Om du åker hit under vinterhalvåret så får du inte missa att ge dig ut på valsafari, som utgår från hamnen.

Ross

Åtta mil söder om Launceston ligger den historiska byn Ross som är värt ett besök om man är intresserad av gamla tiders byggnader. Staden finns med i Register of the National Estate, precis som många av de historiska byggnaderna gör, där de flesta är byggda av sandsten. Mest känd är Ross Bridge som byggdes av straffångar 1836. Du finner även tre kyrkor, straffångarplats, före detta militär- och polisbyggnader, begravningsplatser, samt hotell och värdshus. Allt byggdes under 1800-talet och har bevarats sen dess. En plats som bör besökas, särskilt om du är kultur- och historiskt intresserad.

Norra kusten

Söker du bad och stränder så finns där en slinga med platser, värda att besöka, på den norra kusten av Tasmanien. Vi hittar bl.a. Devonport som är en mindre stad på drygt 25 000 invånare. Här kan du strosa runt längs hamnen och om ni känner för lite minigolf i äventyrsstil finns jättefina banor inte långt ifrån centrum. Om du inte tar flyget kan du ta färjan till fastlandet som går mellan Melbourne och Devonport och tar cirka 11 timmar.
Fortsätter man västerut längs kusten stöter man på mindre städer som Burnie, Penguin Beach och Wynyard som alla har fina stränder där man gärna ligger och njuter av ljudet av vågorna från havet ett tag. Värt att besöka är utsiktsplatsen i Wynyard där du kan se flera kilometer av den norra kusten, som du precis passerat längs, om det är fint väder.

Att ta sig hit

Lättast att ta sig till Tasmanien från fastlandet är med flyg till antingen Launceston eller Hobart. Det går även färja mellan Melbourne och Devonport som tar cirka 11 timmar enkel resa. Att ta sig runt på Tasmanien gör man lättast med bil. Har man ingen bil finns det bussar som går från norr till söder, söder till norr, väldigt prisvärt, dock inte så bekvämt. Mellan öns största städer Launceston och Hobart tar det cirka två och en halv timme att köra.


Flyg till TasmanienHotell på TasmanienErbjudanden till Australien