Sunny Beach – mer än fest

Discoveringtheplanet
Medlem sedan 2010, besökt 39 länder

Foto: discoveringtheplanet, medlem sedan 2010
Bulgariens populäraste semesterort är mest känt bland ungdomar för sina vilda partyn och galna nattliv. Men det finns mer att hämta. Reseguidens medlem Daniela, alias "Discoveringtheplanet", guidar till Sunny Beach.
Publicerad 12 mars 2012

Sunny Beach är ju kanske mest känt för att vara ett festställe, ett ungdomsställe. Och det är sant, men turismen här har fullständigt exloderat, och turister i alla åldrar finns representerade i massor. Hotellen i området poppar upp som gubben ur lådan i snabb takt. Och det är hektiskt här, det är massor av folk, mycket försäljning av allt och massor med restauranger och pubar.

Lång fin sandstrand

Längst med badorten breder en 6 km lång finkornig sandstrand ut sig. På sina håll är den 120 meter bred. Enligt en del är den Svarta havskustens vackraste, enligt andra den bästa i hela Europa, och jag, jag gillar den.

Lite om landet

Bulgarien gränsar till Grekland, Serbien, Rumänien, Makedonien och Turkiet. Landet har kust mot Svarta havet och har många fina stränder. Största städerna är Sofia, Plovdiv och Varna. Huvudstad är även dess största stad, Sofia, som är ungefär lika stort som Stockholm. Drygt 85 procent av Bulgariens invånare talar bulgariska som är landets officiella språk.

Bulgariska är ett slaviskt språk liksom makedonska, som många vid gränsen till Makedonien talar. Andra språk i Bulgarien är turkiska och romani. Den ortodoxa kristendomen är den dominerande religionen i Bulgarien och drygt 82 procent tillhör den ortodoxa kyrkan.

Vitlök, honung och fårost

Det bulgariska köket är släkt med det turkiska och grekiska. Vitlök, honung, fårost och yoghurt hör till basingredienserna. Bland mina favoriter hittar du banitza (en slags filodeg med blandning av ägg och fårost), shopska (fårostsallad med tomat och gurka) och kavarma (en köttgryta med grönsaker).

Favoritrestaurangen i Sunny Beach är Djannys. En fantastiskt fräsch restaurang som har allt. . Den bästa maten hittar du faktisk inte i Sunny Beach, där det är ganska turistanpassat. Får du chansen att äta på någon liten bykrog, passa på. Det är både godare och billigare.

Shopping

Shoppingen för oss i Bulgarien är extemt prisvärd. De flesta butikerna och marknadsstånden i Sunny Beach ligger utmed strandpromenaden vid Flower Street. Tänk bara på att det mesta här är kopior, men utöver det finns det hur mycket som helst att välja på.

Flodtur och sightseeing

Trots att målet inte var att turista, orkade vi faktiskt med att göra det en dag. Valet av dagsutflykt för oss blev en kombinerad sightseeing tur, som var riktigt riktigt bra. Dagen började med ett besök av på kloster. Därefter besökte vi den lilla byn Sozopol som är supermysig. Dagen forstatte med en flodtur på Ropotamo och avslutades med shopping i Burgas.

Dagen kostade oss 42 leva per person (cirka 200 kr) och då inigick guidade turer och flodturen. Definitivt prisvärt. Så vill man ha en extremt lugn semester eller upptäcka det riktiga Bulgarien, är det kanske inte hit man ska åka. Jag åker hit för att det är billigt, okomplicerat och för att allt jag behöver finns runt hörnet. Men om man ändå åker hit, och trots allt vill upptäcka Bulgarien, finns det massor av möjligheter. Det finns gott om arrangörer i området som säljer dagsutflykter och annat man skulle vilja göra.

Nessebar

Den lilla medeltidsstaden ligger fem kilometer från Sunny Beach och är med på Unescos världsarvlista. Här finns många kyrkor som är bland de bäst bevarade på hela Balkan. Här kan man lätt spendera många timmar bland små gator, handla hantverk, keramik, kläder och äta massor med god mat.

Sozopol är känt för sina fikon och de odlas fortfarande på många ställen. Här kan du strosa rundor bland gränder och kullerstensgator och fika på ett av de många fiken. Helt underbar och mysig liten by.

Burgas

Burgas är en liten storstad för dig som vill shoppa i vanliga butiker till bra priser. Burgas är Bulgariens fjärde största stad, och här hittar man förutom shopping många mysiga kaféer.

Utöver dessa små utflykter kan man vara med på vinprovningar, åka Katamaran, åka till Istanbul, åka till byar som Balchik (den vita staden), åka på båtturer, åka till Balkanbergen, Golfa, Aquaparker finns det gott om, eller kanske man väljer att åka till Obzor (den bulgariska landsbygden).

Så tar du dig runt

Du kan ta minitåg, taxi, hästdroska eller hyra bil och cykel. Det går täta bussförbindelser mellan Nessebar och Burgas. Taxi mellan Sunny Beach och Nessebar kostar runt 100 kronor.

Så tar du dig hit

Det går charter till Sunny Beach från flera orter i Sverige. Det går även reguljärflyg till Burgas. Från flygplatsen i Burgas till Sunny Beach tar det ca 30 minuter.


Psst! Allmänns tips!

  • Minitåg till Nessebar, går från hotell Alba i centrum och kostar 3 leva per sträcka. Man får byta tåg en
  • gång när man ska till Nessebar.
  • Två solstolar + ett parasoll kostar cirka 21 leva (cirka 105 kr).
  • Växla, kolla kursen innan du betalar. We buy på skylten är inte alltid nödvändigtvis kursen du får när du
  • köper leva, en läxa jag fått lära båda gångerna jag var där.
  • Man dricker inte kranvattnet, utan du får köpa på flaska.

* Hotell Grand Victoria är ett superbra hotell som ligger precis på stranden. Lite dyrare kanske, men superbra om man vill bo nära stranden.


Charter till Sunny Beach
Flyg till Bulgarien