Storstad och shopping i Shanghai

Khaki
Reseguiden, besökt 25 länder

Här finns shopping i världsklass, en av världens mest fotograferade skylines och en spännande blandning av väst och öst. Här är en guide med våra nio bästa tips till miljonstaden Shanghai.
Publicerad 25 september 2011

Räkna inte med att se hela Shanghai på en helg, staden är gigantisk och har totalt mer än 23 miljoner invånare. Staden består av två delar som skils åt av floden Huangpu, området i väster kallas Puxi och området i öster kallas Pudong. I Puxi finns flera historiska stadsdelar som under flera decennier var minikolonier som styrdes av britter, ryssar, fransmän och tyskar.

Så tar du dig runt i Shanghai

Den gamla stadskärnan Yuyuan och den historiska bebyggelsen i Bund upplever du bäst till fots. När du ska lite längre sträckor är tunnelbanan ett bra och billigt alternativ. Det bästa är att köpa ett Shanghai Jiaotong-kort som du kan ladda med kontanter, då slipper du köa för att köpa biljett varje gång du åker. Varje resa kostar mellan 3–9 kronor beroende på sträckan. Under kvällar och nätter är taxi ett bra alternativ, det kostar cirka 30 kronor att åka 10 kilometer.

Billigt att bo centralt

Shanghai är en av världens billigaste hotellstäder. Här kan du bo på lyxhotell för 500 kronor och på ett budgethotell för 150 kronor. Det finns gott om prisvärda hotell i alla stadsdelar i centrala Shanghai. I Pudong finns de flesta modernare hotellen. Kolla alltid kartan innan du bokar ditt boende i Shanghai, risken är annars att du bor flera mil från centrum.

Härlig mix av gammal och ny arkitektur

I Shanghai finns en otrolig mix av gammalt och nytt. Stadsdelen Bund är fylld med pampiga hus från förra sekelskiftet, alla fint uppradade längs flodstranden. På andra sidan floden finns en fantastisk skyline med de jättelika skyskraporna i Pudong. Här i Pudong kan du också njuta av utsikten från några av världens högsta byggnader; Oriental Pearl Tower (468 meter), Shanghai World Financial Center (492 meter) och Jim Mao Tower (421 meter). I stadens äldsta del, Yuyuan, finns många historiska byggnader och tempel, men också den berömda kinesiska trädgården Yuyuan Garden från 1500-talet.

Ta en båttur på floden

Floden Huangpu flyter rakt igenom Shanghais mest intressanta delar. Det finns dussintals olika båtturer och färjor som trafikerar floden. För att få perfekta foton behövs egentligen två båtturer; en dagstur för att se Bund och en kvällstur för att att se Pudongs skyline. Ett måste i Shanghai är att dricka te i ett klassiskt tehus, det var trots allt här i Kina som drycken skapades. I tehusen finns ofta ett bord med gratis kakor. För dig som reser till Shanghai med barn finns ett stort hajakvarium nära Oriental Pearl Tower, nöjesparken Jinshan och en lång badstrand i Hangzhou-viken.

Här finns världens längsta shoppinggata

Den främsta shoppinggatan i Shanghai är Nanjing Road, eller Nanjing Lu, som besöks av en miljon personer – varje dag. Den sex kilometer långa gatan kan delas upp i två delar: Den östra delen är bilfri med många köpcentra, restauranger och massor av besökare, medan den västra delen har främst lyxigare butiker. De som bor här och som tycker att priserna på Nanjing Road är för höga, shoppar i stället på parallellgatan Huaihai Zhon Lu. De mest prisvärda produkterna i Shanghai är silke, både i metervara och i form av olika typer av plagg. I klädbutikerna hittar du det allra senaste modet men till extremt låga priser. Smycken av jade, guld och silver är billiga, men du bör kunna en del för att inte bli lurad.

Ät dig mätt på köttknyten

Den mest populära lokala maträtten i Shanghai är ”xiaolong bao”, ångkokta pastaknyten fyllda med fläsk. De små knytena serveras kokheta och du måste äta försiktigt för att inte bränna dig. Knytena har extremt tunna skal och innehåller mycket kött så de mättar mer än man tror. Andra lokala specialiteter är “sheng jian bao” (friterade degbollar fyllda med fläsk), ”shanghai mao xie” (krabba) och ”xiefen shizitou” (köttbullar gjorda med krabbkött och fläsk). Det bästa (och billigaste) sättet att testa de många olika lokala favoriterna, är att leta upp ett av de många restaurangtorgen som finns på bottenvåningen i nästan alla varuhus.

Shanghai har galet väder

Den bästa årstiden att besöka Shanghai är under hösten eftersom somrarna är mycket varma (ofta 35-40 grader), vintrarna mycket kalla (ofta 0-10 grader) och vårarna mycket regniga. Ibland drabbas Shanghai också av extremt väder som dundrande åska och oväder, tyfoner och snöstormar.

Du landar 30 km från centrum

Den stora flygplatsen är Shanghai DuPong Airport och ligger 30 km öster om centrum. Det kostar ca 160-200 kronor att åka taxi till centrala Shanghai. Det billigaste sättet att ta sig från/till flygplatsen är med lokalbuss, det kostar runt 15-40 kronor men är lite krångligare eftersom du måste kolla kartan och leta upp rätt busslinje.

Flyg till Shanghai

Hotell i Shanghai