Publicerad 5 april 2014

Du tar dig till Fraser Island, som ligger utanför Australiens östkust cirka 20 mil norr om Brisbane, via färja. På ön kan du välja att ta en dagstur med buss eller välja det lite mer crazy alternativet, att ta en 3-dagars hajk i jeep, med tält, stormkök och utan guide. Vi valde att själva köra utan guide för att få ett rikigt äventyr.

Innan avfärd får vi en genomgång av en guide, och den handlade nästan enbart om hur farligt allt var. Akta er för dingos, bada inte i havet på grund av hajar, akta er för ormar, spindlar… Vad gäller körningen av jeepen så var det ett gäng saker som kunde hända även där. Man kunde köra fast i sanden eller ner i vattenrännan som bildas där vattnet rinner ut i havet inifrån ön.

Seventy-Five Mile Beach är öns “motorväg” med livlig trafik av framförallt 4-hjulsdrivna jeepar. Campingplatser finns där det passar bra att slå upp sitt tält. Akta dig för dingos, speciellt kvällstid. Ryktet säger att dessa vildhundar dras till kvinnor, så ta det försiktigt när du nattetid ska utanför tältområdet för att göra dina behov. Jag höll mig, hela natten!

Ön är självklart inte bara farlig, utan också väldigt häftig och vacker. Det finns utsiktsplatser, tropiska skogsområden, fantastiska sjöar och häftiga vyer. Här är några tips på vad du kan se på den här fantastiska sandön.

Lake McKenzie
Otroligt vacker sjö med kritvit sand och turkost vatten. Sjön är bara 5 meter djup och du kan simma runt i den fritt. Känns nästan som att simma i en stor pool.

Eli Creek
En flod med sötvatten som rinner ner mot havet. Vandra uppåt berget och när du är på bra höjd, hoppa i floden och följ med strömmarna ner mot havet. Här känns det som att du kan få sällskap av både den ena och andra ormen eller krokodilen på vägen ner. Men jag såg inget av det som tur var.

Lake Wabby
Grön sötvattensjö högt uppe på en sanddyna mitt på Fraser Island. Kan vara världens största fisk-spa. Här kryllar det av små fiskar som gott äter från din kropp. Har du ett sår, då är du överröst av dessa småfiskar. Lite småläskigt faktiskt. Här åker många bodyboards ner för sanddynan rakt ner i vattnet.

Champagne pools
Häftigt ställe att bada på, men simma inte för nära stenarna. Vattnet slår över så att det hela tiden bildas bubblor inne i poolen varav dess namn. Det är som att bada i champagne. Svalt och skönt när det är riktigt varmt i luften.

Indian Head
Utsiktsplats där du kan se sköldpaddor och delfiner nere i havet. Du har också en 360-graders utsikt ut över hela Fraser Island och havet.

Jag hade tur, klarade mig ifrån allt farligt. Såg däremot ett gäng dingos, spindlar i toalettbåsen (sån tur va var det efter att jag gjort mina behov) och körde halvt fast i sanden med jeepen. Ett äventyr jag alltid kommer att minnas som jag varmt kan rekommendera. Vågar du?

Sök flygbiljetter till Australien här.