5 stopp längs Australiens östkust

Linae
Reseguiden, besökt 38 länder

Foto: iStock
Foto: daydreamer, medlem sedan 2007
Foto: angies, medlem sedan 2006
Foto: worldofmarie, medlem sedan 2007
Australien har ett behagligt klimat, spännande natur och det är lätt att ta sig runt. Det är backpackerhimlen, australiensarna är vänliga och oavsett vad som händer får du troligen höra ett "No worries mate!" – det är inga problem.
Publicerad 4 oktober 2016

Det är lätt att sig runt i Australien, med hyrbil eller med buss och stoppen längs östkusten är många. Här följer fem höjdpunkter du inte får missa:

Sydney – turist javisst!

Många anländer till Sydney och är sugna på sightseeing. Staden har allt man kan önska av en storstad och dessutom härliga stränder. Här är fem turistmåsten i Sydney:

1. Spana in Operahuset och Harbour Bridge
2. Ät middag och strosa omkring i Darling Harbour
3. Förbered dig för resten av resan med surfkurs på Bondi Beach
4. Slappna av med picknick i Royal Botanic Gardens
5. Möt det stora blå på Sydney Aquarium
6. Ta färjan från Circular Quay till Manly där du tillbringar dagen på stranden med surfing eller SUP
7. Se “moonlight cinema” i Surrey Hills' Centennial Park om sommren

Byron Bay – bland kristallkulor, ekologisk mat och surfare

Stränderna i Byron Bay är underbara och surfingen utmärkt men detta är också ett mecka för den som gillar New Age, ekologisk mat och yoga. I butikerna längs huvudgatan hittar du både coola surfshorts och böcker om kristallhealing, och nere vid stranden sitter övervintrade hippes med långa dreads och flätar armband. I Byron kan du ta det lugnt och njuta av livet. Läs en bok nere vid stranden, sola, bada och surfa. Många hostel har, som på de flesta ställen längs kusten, brädor att låna. För nybörjaren finns bodyboards som inte kräver så mycket erfarenhet. Detta är också stället för dig som önskar hoppa fallskärm - här finns nämligen Australiens högsta (och kanske vackraste?) fallskärmshopp.

Surfers Paradise – nöjesparkernas stad

Som man hör på namnet är Surfers Paradise begåvat med milslånga stränder och goda förutsättningar för dig som vill surfa, sola och bada. Men staden ger också en känsla av att vara ett Vegas i miniatyr, allt blinkar, lyser och pockar på din uppmärksamhet. När du tröttnat på stranden kan du roa dig kungligt i någon av de många nöjesparkerna, ofta ingår åkattraktioner i inträdet. Sätt dig också på bussen ner till förorten Burleigh, som har en mer laidback stämning, lugnare stränder, bra surfing, grillrestauranger längs stränderna och en vacker utsikt över Surfer's Paradises skyline.

Airlie Beach – utgångspunkt för seglingar och snorkling

Airlie Beach är en ganska sömnig liten håla, men också utgångspunkten för seglingar och utflykter i ögruppen Whitsundays. De vackra öarna återfinns ofta på vykort från Australien och du kan snorkla bland koraller och fiskar. Det finns seglingar och utflykter som passar alla och i varierande längd. Ett måste är en dagstur till Hill Inlet och Whitehaven Beach, med kritvit sand och azurblått hav som vackert smälter in i varandra. Ta en sväng till Hamilton Island och utforska ön med buggy car, se sjöjungfrustatyn i solnedgången på Daydream Island där vilda kängrur hoppar runt.

Cairns – besök det Stora Barriärrevet

Det finns en huvudsaklig anledning att besöka Cairns: det stora barriärevet. Följ med på en passande utflykt och upplev Nemo-fiskar, koraller och stim av färgglada småfiskar. Det finns utflykter med både snorkling och dykning med tuber. Cairns har också stora regnskogar med vackra vattenfall och pooler du kan bada i. Och missa inte den vackra hamnen där du kan köpa färska räkor som snacks direkt från fiskebåtarna.

Missa inte heller…

De flesta som besöker Australiens östkust brukar också besöka Fraser Island, som är en stor sandö utanför Hervey Bay. Här finns fina sjöar med nästan overkligt klart vatten, tropisk regnskog, vita stränder och har du tur får du även se en dingo eller två. Här är det bäst att boka en arrangerad tur där du tillsammans med andra och upptäcka ön med hjälp av en fyrhjulsdriven jeep.

Linas personliga favoriter

- Cape Tribulation, där den vilda naturen möter havet
- Port Douglas, vackra tomma stränder och närhet till otroliga naturupplevelser
- Booti Booti Nationalpark, makalöst vackert och ingen trängsel
- Jervis Bay, bo i lyxiga tält nära en vacker strand
- Coffs Harbour, vackra stränder, fin natur och avslappnad stämning
- Port Macquarie, fina stränder och mycket att göra
- Lamington Nationalpark, en av Queenslands vackraste nationalparker
- Noosa, makalösa stränder och naturupplevelser, shopping, kultur och avkoppling
- Lizard Island, kan vara den vackraste platsen på jorden, lyx och total avkoppling
- Lord Howe Island, en oupptäckt pärla som erbjuder makalös natur
- Rose Bay, Sydney, vacker förort till Sydney där du har bästa utsikten över stadens skyline
- Mullumbimby, total avkoppling bland tropisk grönska

I Reseguidens sökmotor kan du hitta din resa till Australien:

- Flyg till Australien
- Hotell i Australien
- Erbjudanden till Australien


Flyg till AustralienHotell på Australiens östkust