Sarajevo – metropolen på Balkan

Ziesta
Reseguiden, besökt 48 länder

Shutterstock
Foto: ziesta, medlem sedan 2006
Foto: ziesta, medlem sedan 2006
Foto: ziesta, medlem sedan 2006
Foto: ziesta, medlem sedan 2006
Foto: ziesta, medlem sedan 2006
Foto: ziesta, medlem sedan 2006
Blandningen mellan öst och väst gör Sarajevo till en spännande nykomling bland weekendresmålen. Staden är också perfekt att kombinera med solresan till Kroatien.
Publicerad 12 januari 2024

Med nyhetsrapporteringen från det fruktansvärda kriget under 90-talet i bakhuvudet måste jag erkänna att jag tyckte det skulle bli lite skrämmande att besöka Sarajevo som en del av min rundresa på Balkan. Nu efteråt när jag har varit där minns jag istället dess mysiga stadskärna med kullerstensgator och de gröna kullarna som omger staden. När jag strosar runt slås jag flera gånger av tanken: varför har inte fler turister hittat hit? Staden känns som vilken europeisk weekenddestination som helst. Kriget känns långt borta, helt enkelt.

Mångkulturellt

Sarajevo är en mångkulturell stad där moskéer, katedraler och synagogor ligger sida vid sida. Staden har beskrivits som Europa Jerusalem men personligen tycker jag mer den känns som en blandning av Istanbul och Wien.

Strosa runt i de mysiga turkiska kvarteren

Gamla stan (Stari Grad) är stadens centrum för restauranger, barer och shopping. I östra delen ligger de charmiga turkiska kvarteren med ringlande kullerstensgator och låga hus med träfasader. Här shoppar du traditionellt hantverk, orientalisk inredning, souvenirer och smycken. På kopparsmedsgatan Kujundžiluk hittar du allt från brickor till turkiska kaffeserviser. Här finns även gott om kaféer att slå sig ner på med en kopp starkt turkiskt kaffe och en Burek (fylld filodegspirog) för att betrakta folkvimlet. Missa inte heller att prova de kryddiga färsbiffarna Cevapi – en östeuropeisk delikatess. Sarajevo har dock även stort utbud av internationella restauranger samt ett spännande bar- och nattklubbsliv.

Från öst till väst

Mitt i gamla stan ligger moskén Gazi-Husrev-bey som smyckas av orientaliska mattor och vackra takmålningar. Som kvinna måste man täcka sig för att besöka moskén. Vi lånade sjalar i den lilla butiken bredvid moskén. Några kvarter därifrån ligger fontänen Sebilj som också är sevärd. Om du följer gatan Sarači genom Gamla stan västerut kommer du in på gågatan Ferhadija. Här försvinner det turkiska arvet och istället är arkitekturen mer influerad av Österrike-Ungern. Ferhadija med sina tvärgator är fulla av butiker och varuhus. Här ligger även inomhusmarknaden Markale med frukt och grönsaker. I slutet av Ferhadija brinner en evig låga till minne av andra världskrigets offer.

Sarajevos skrämmande nutidshistoria

På Tunnelmuseet i närheten av flygplatsen kan du ta del av krigets historia. Tunneln byggdes 1993 från källaren i ett vanligt bostadshus för att transportera förnödenheter in och människor ut under de år som Sarajevo var under belägring. Nere i tunneln, sittandes på tomma trälådor, blir kriget plötsligt kusligt närvarande. I filmen som visas får vi se hur bomber faller och skott skjuts på gator där vi strax före promenerat. Historiska Museet i närheten av tågstationen är också sevärt.

Billig skidort och filmfestival

Sarajevo ligger i en grönskande dalgång med berg runtomkring. Strax utanför ligger de små skidorterna Jahorina och Bjelasnica där vinter-OS hölls 1984. Idag är de prisvärda alternativ för skidresan. Om du vill mingla med kändisar ska du bege dig till Sarajevo under den sommarvecka (vanligtvis i juli eller augusti) då filmfestivalen äger rum. Sarajevos Film Festival är en av de största i Europa.

Så tar du dig hit och runt

Tack vare spårvagnsnätet är det enkelt att ta sig runt i Sarajevo. Flygplatsen ligger 12 kilometer utanför centrum och härifrån tar du dig lättast in till centrum med taxi. Det går direktflyg från Stockholm och Oslo med Norwegian, och från Köpenhamn med BH Airlines. Ett tips är att kombinera Sarajevo med en solsemester på den kroatiska kusten. Det går bussar till Sarajevo bland annat från turistorterna Split och Dubrovnik.


Psst! Mer Bosnien-Hercegovina

Passa på att se lite mer av landet när du ändå är där. Här är några av guldkornen på min rundresa i landet.
- Blagaj – Liten by med vackert muslimskt kloster från 1500-talet som ligger inklämt på en klippa vid floden
- Mostar – Mysiga kullerstensgator och vacker bro som förstördes under kriget men byggdes upp igen så sent som 2004
- Kravica Falls – Ta ett svalkande bad i vattenfallsoasen strax söder om Mostar*
- I byn Konjic (ca 1 timme från Sarajevo) ligger den berömda bunkern på 6 500 kvm som Tito byggde under 26 år och som stod färdig 1979. Planen var att om Jugoslavien skulle drabbas av en kärnvapenattack så skulle över 350 högt uppsatta inom armén kunna ta skydd här. Hela bygget uppskattas ha kostat svindlande 4,6 miljarder amerikanska dollar (!)


Flyg till Sarajevo
Populära hotell i Sarajevo