Salerno – genuint och vackert

Angelinad
Medlem sedan 2012, besökt 15 länder

Salerno är mer prisvärt, men lika vackert som den mer kända Amalfikusten. Reseguidens medlem Angelina, alias "Angelinad", tycker Salerno är en perfekt utgångspunkt till orterna på kusten och guidar till ett resmål som hon återvänder till gång på gång.
Publicerad 12 mars 2012

Det var ingen slump att jag valde att återvända till just Salerno av alla de sköna resmål som finns runtomkring Medelhavet. Den vackra, genuina och strategiskt smart belägna staden på Italien västkust i regionen Kampanien gör att man kan få lite av allt! Otaliga artiklar har skrivits om den magnifika Amalfikusten, som du når med en tio minuters bussresa från Salerno. Men för den aktiva och upptäcktslystne resenären som är redo att avstå från turismanpassad bekvämligheter, och överpriser, för att uppleva mer utifrån en fast utgångspunkt, ja då är Salerno perfekt!

Nära till sevärdheter, stränder och natur

Få verkar ha insett vilken pärla detta är, lättillgänglig från både Amalfi, Pompeji och Neapel, och nära till både hav och berg, sten och sandstrand. När jag sitter på bussen för att återförenas med staden kände jag hur sorger och bekymmer rinner ifrån mig med svetten på min rygg, i vetskapen om att jag kommer att leva enligt den grundläggande italienska filosofin där mat, familj och vänner får stå i centrum. För i Salerno lever människorna i stora drag som de alltid har gjort. Att stänga för siesta är fortfarande standard och då hela Amalfikusten är anpassad efter hopen av turister som vallfärdar varje år, känns Salerno mer äkta på grund av att dess invånare inte bara lever av turismen.

Gamla stan – ”Centro storico"

Jag har rest till Salerno två gånger i olika syften. Första gången reste jag på semester tillsammans med en vän då vi utgick från Salerno på vår italienska rundresa. Andra gången stannade jag i en hel månad och kombinerade semester med att gå på språkskola. Båda gångerna bodde jag i Gamla stan, “Centro Storico”. Att vandra omkring i gränderna bland lokalinvånarna och handla bröd och frukt i alla småbutikerna som ligger där gör att du blir garanterad alla smakerna och dofterna som den italienska matkulturen erbjuder. Du kan till exempel beställa en smörgås med garanterat pinfärska tillbehör, som solmogna tomater och äkta buffallomozzarella, och som du smidigt kan ta med dig till stranden. Glassen, gelato, är ett italienskt signum och planerar du att banta är det inte rätta tiden att göra det här. Ett gott tips är dock att du har med dig ett lexikon då långt ifrån alla förstår engelska, men detta kompenseras med ett livligt kroppsspråk. Jag vill dock betona att det alltid känns väldigt säkert att röra sig i och runtomkring Salerno, även om du inte talar språket.

Aktiviteter och Accademia Leonardo

Vill du förena nytta med nöje finns det ingen bättre plats att fräscha upp sina gamla italienska-kunskaper än på Accademia Leonardo, som med sina engagerade och innovativa lärare hjälper sina elever att få ut ytterligare av sin resupplevelse. Under högsäsongen måste du dock boka en språkkurs i god tid, (en veckas kurs är minimum). Har man ingen lust att plugga språk gör det ingenting. De har även rad andra aktiviteter, matkurser, drejning och historiska vandringar där du kan delta i mån av plats. Framför allt skulle jag vilja rekommendera kajakpaddlingen och uppleva Amalfikusten från ett annat perspektiv! En stor behållning av mina två kajakturer var att även deltagare från lokalbefolkningen fanns representerade i den annars så internationella miljön på skolan, och de bjuder mer än gärna på tips om undangömda smultronställen i regionen.

Nattliv

Salerno har en lång strandpromenad, Lungomare, men utan de typiska nattklubbarna som man hittar på många andra turistorter runt Medelhavet. Parallellgatan Via Roma är den mest turistiska strippen av restauranger, men även i Piazza Malta (även kallad Rotonda) finner du internationella menyer och kan lämna lexikonet hemma. Puben ’Le Beaut Ivre’ i Rotondan är även inofficellt puben dit de internationella eleverna från Accademia Leonardi ansluter sig. Du finner överhuvudtaget inte klubbar i den här delen av staden utan måste ta en 20-30 minuters taxiresa söderut för att hitta dem. Salerno har däremot en otalig mängd pubar där man delar bord med den inhemska befolkningen. Fråga gärna på turistbyrån om det pågår några festivaler under perioden för din vistelse. Förutom att Salerno har en film- och flera matfestivaler hyllar italienarna ständigt olika matprodukter i form av en folkfest och ofta springer man på dessa utan att ens ha behövt kolla upp dem i förväg.

Turistmål utanför Salerno

Förutom Amalfikusten som man når via buss, bil eller båt kan man också ta sig söderut mot Cilento och Paestum. Cilentos nationalpark passar fint för vandring med sitt kull- och bergslandskap men erbjuder också härliga stränder, och hyr du bil kan du självständigt ta dig runt till de olika byarna. Sydost om Salerno ligger Paestum som har flera välbevarade tempel från 500-talet före Kristus. Många menar att de templen du finner här är i mycket bättre skick än dem du finner i Aten. Den omtalade staden Pompeji når du efter en halvtimmes buss- eller tågfärd från Salerno och är väl värt ett besök, liksom Neapel som båda lämpar sig gott som dagsutflykter.

Så tar du dig hit

Salerno har visserligen en flygplats men lättast och billigast att ta sig hit är ändå att flyga till Neapel för att sedan ta buss eller tåg till Salerno. Ta gärna en titt på SITA bussbolags tabeller från flygplatsen till Salerno innan du åker. Går det ingen passande direktbuss till Salerno får du istället ta dig in till staden Neapel och därifrån ta tåg eller buss vidare till Salerno.

Psst! Hemligt tips!

Om du är sugen på riktigt schysst men prisvärd mat ska du svänga om ”Osteria Angolo Masuccio” på Via Masuccio Salernitano 45, Centro Storico. Menyn är inte lång men väl genomtänkt (en liten meny är för övrigt bästa tipset för vällagad mat!) och servicen är fantastisk.

Flyg till Neapel